URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 August 2018, 20:11

"Drumul bihorenilor la Cetatea Unirii": Poveştile mai multor participanţi la Marea Unire pot fi descoperite într-o expoziţie la Cetate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sălile de expoziţie ale Muzeului Oraşului Oradea – Complex Cultural găzduiesc noi fragmente ale istoriei Bihorului.

Realizată printr-o colaborare strânsă cu istorici, muzeografi şi familiile celor care au reprezentat comitatul pe 1 decembrie 1918 la Alba Iulia, expoziţia "Drumul bihorenilor la Cetatea Unirii" este un memento privind oamenii care au militat pentru unirea Ardealului cu România.

Bihoreni la Unire

Din cei 1228 de delegaţi oficiali, aleşi şi cu drept de vot prezenţi în acea dată în Alba Iulia, 66 au reprezentat comitatul Bihor. Alături de aceştia au existat 45 de delegaţi de drept, 20 de delegaţi ai Consiliilor Naţionale Române ai plaselor şi satelor bihorene, fiind cea mai numeroasă delegaţie dintre toate comitatele ardeleneşti. În plus, alţi 108 bihoreni au participat din proprie iniţiativă.

Expoziţia dedicată acestora a fost vernisată miercuri. În cuvântul de deschidere, directorul Muzeului Oraşului Oradea – Complex Cultural, Angela Lupşea, a precizat că expoziţia a fost coordonată de consilierul local Grigore Morar şi i-a mulţumit viceprimarului Florin Birta, prezent la vernisaj, pentru sprijinul municipalităţii.

Considerentul pentru care a fost aleasă data de 1 august pentru vernisaj este că în această zi, în anul 1835, se năştea Gheorghe Pop de Băseşti, unul din cei care au pus Oradea pe harta Marii Uniri.

Nume importante

"Toţi cei pe care-i vedeţi afişaţi reprezintă elita rurală, dar şi ţărănimea. (…) Toţi aceştia au creat sentimentul apropierii între provinciile româneşti", a punctat, în cadrul evenimentului, istoricul Mihai Drecin. Curatorii expoziţiei sunt muzeograful Cristina Puşcaş şi bibliotecarul Cristian Negru, ambii de la Muzeul Oraşului.

Detalii privind expoziţia au fost oferite de Cristina Puşcaş. "Am selectat nouă personalităţi pentru că expoziţia arată fărâme ale vieţii lor. Am luat legătura cu urmaşii şi am reuşit să expunem obiecte ce le-au aparţinut şi fotografii de familie", a spus aceasta.

Personalităţile despre care vizitatorii expoziţiei pot descoperi diferite detalii sunt: Gheorghe Bordaşiu, Gavril Iovan, Nicolae Maliţa, Ioan Buşiţia, Teodor Neş, Augustin Maghiar, Alexandru Nicolae Popescu, Teodor Popoviciu şi Pavel Maliţa.

Prigoniţi toată viaţa

Drumul delegaţilor spre Alba Iulia a fost unul dificil, făcut cu trenul, călare sau chiar pe jos. Trenurile erau oprite, iar din Salonta cu greu au fost lăsaţi să plece.

După întoarcerea din Alba, delegaţii au fost nevoiţi să suporte zeci de ani de primejdii, venite atât din partea soldaţilor secui, cât şi a regimurilor horthyst şi comunist. De pildă, învăţătorul Nicolae Maliţa a fost nevoit să se refugieze în păduri pentru a scăpa din bătaia puştilor. În 1940, după cedarea Ardealului către Ungaria horthystă, a fost obligat să-şi sape propria groapă, cu ameninţarea că va fi împuşcat dacă nu arată unde se aflau ascunse armele sătenilor.

Aceleaşi lucruri le-a păţit şi preotul Gheorghe Bordaşiu. Mai mult, fiul său, preotul Nicolae Bordaşiu, acum în etate de 94 de ani, a fost închis de comunişti pentru "vina" de a fi fost urmaş al delegatului la Alba Iulia.

Expoziţia poate fi vizitată în sălile 12, 13 şi 14, etajul II, Palatul Princiar, pe tot parcursul anului. De asemenea, cei interesaţi pot urmări, tot la Cetate, un film de prezentare privind contribuţia bihorenilor la realizarea Marii Uniri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON