URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Februarie 2020, 10:30

Avem o Cetate. Cum procedăm?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orice proiect european are şi constrângeri. În afara faptului că banii sunt mai greu, spre imposibil de furat, odată terminate investiţiile, acestea nu pot fi utilizate după bunul nostru plac. Aşa ne-am trezit că, în pustia noastră Cetate, hotelul a trebuit să-şi închidă porţile fiindcă vreme de 5 ani nu e voie ca să se producă profit acolo.

Sorocul acestui cincinal blestemat a trecut, dar încă n-am văzut să răzbată vreo idee cu privire la revitalizarea locului. Ca să nu rămână spaţiile goale, au fost oploşite acolo fel de fel de ONG-uri, dintre care multe fantomatice. Să vezi circ când va trebui să le scoţi afară pentru a atrage investiţii care chiar să ducă la renaşterea fortăreţei!

Este evident că Cetăţii orădene îi lipsesc în primul rând oamenii. Deci normal ar fi să pui cât mai multe hoteluri acolo. Turiştii ar avea sub nas ditamai muzeul şi, în plus, pe lângă spaţiile de cazare, ar putea trăi şi mici cafenele şi restaurante. Cu această ocazie ar mai scădea presiunea pe locurile de cazare, pentru că în Oradea adesea nu găseşti locuri libere nici în sala de aşteptare a Gării.

Sigur că ar mai fi şi alte posibilităţi, dar important este ca Primăria să se mişte repede pentru că e păcat să avem o Cetate exclusiv ca destinaţie de weekend, şi asta numai pe perioada de vară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Hoteluri in cetate ?
Nu se inghesuie nimeni sa stea intr-o astfel de locatie. Oamenii vor locuri moderne in care sa-si petreaca timpul, nu vechituri dezolante.
Postat 12 Februarie 2020, 17:58 de TKO
"... spre imposibil de furat" din fonduri europene este poanta utimului deceniu !?!
Dacă-i așa, hai Mircea Chirilă să-ți spun cum fură "Rețeaua Bolovan" din banul public european, național și local !?! Să luăm, spre exemplu, faimosul "drum expres" care-i de fapt o înșiruire de străzi, una după alta la limita de 6m lățime, care a costat peste 5.000.000 Euro kilometrul de drum modernizat !?! Comparativ, tocmai au inaugurat ungurii un tronson de drum expres adevărat, pe 4 benzi în regim de autostradă, care a costat sub 5.000.000 Euro kilometrul de drum nou, după cum chiar ei au declarat !?! La "Rețeaua Bolovan" este următoarea rețetă ... în primul rând că licitația proiectării și executării se dau "firmelor de casă", de la notari și avocați care întocmesc vontractele, până la panglicile și foarfecele care finalizează tot "tunul" astfel descărcat de sarcini !?! Din 5.000.000 Euro kilometrul se consumă efectiv 4.000.000 la noi, diferența rămânând ca profit real în evidențele antreprenorilor ... dar e neimpozabilă pentru că se transferă pe parcursul timpului în diverse alte firme ca achiziții în cadrul proiectului, un fe de "fantome" cu sedii în localități de care doar Google a auzit !?! Apoi se scoate "cashul" pe rând, pas cu pas !?! Unii bani merg la partid, alții pe la firmele de campanie, la beneficiari privați sau pentru publicitate electorală !?! Dacă ai studia problema în mod serios, Mircea Chirilă, si descoperi că până și la Bihoreanul, Crișana, Jurnal Bihorean, etc ... ajung bani din această "roată financiară", mai ales în perioadele de campanie !?! Crezi că "Guvernul Haos" de acum e altfel decât e PSD, ori a fost PDL care a dus mecanismul la nivel de artă din primele momente de dipă 2007-2008 ?!? Crezi că în Europa, la alții e diferit ?!? La greci spre exemplu, în primul lor ciclu bugetar european au fost "sifonați" 70% din banii alocați de UE ... în România ne încadrăm încă pe la 40% !?! Or fi italienii sau olandezii, spaniolii sau polonezii altfel ?!? Nici vorbă ... la Bruxelles se calculează totul, pentru că există standarde eurooene de cost pe orice produs care poartă sigla CE !?! E mare toleranța la europeni ... iar românii nu numai că nu fac excepție, ci se profesionalizează tot mai mult ... doar la termene, cantitate și calitate stăm prost !?!
Postat 12 Februarie 2020, 12:39 de CrisDumi
Hoteluri.
În afară de august și evenimente importante sânt goale deși sânt puține că doar s-o permis transformarea unora de către privați deși erau monument și nu aveau voie să-le schimbe destinația, vezi Vulturu sau Transilvania. Nu un hotel ar umple cetatea ci evenimente culturale, teatre, concerte, manifestări, greu într-un oraș căruia i se livrează luminițe și zgomote.
Postat 12 Februarie 2020, 11:19 de oradeaveche
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON