URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Mai 2017, 17:00

Sentință „întoarsă” la Înalta Curte: Avocații Sava au fost achitați pentru comentariile ameninţătoare la adresa judecătoarei Crina Muntean

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Avocatul Ioan Sava şi soţia sa, Daniela Sava, trimişi în judecată de DNA Oradea pentru şantaj ca urmare a unor mesaje postate pe forumul de discuţii al unei publicaţii online la adresa judecătoarei Crina Muntean şi condamnaţi la închisoare de Curtea de Apel Oradea, au fost achitaţi, miercuri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Iniţial, pe 11 decembrie 2015, în urma unui proces care s-a judecat în şedinţă secretă la Curtea de Apel Oradea, judecătorul Antik Levente a decis condamnarea avocatului Ioan Sava la 3 ani de închisoare cu executare, în timp ce soţia acestuia, Daniela Sava, a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe un termen de încercare de 3 ani.

Totodată, avocata fusese obligată să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei Oradea sau Mănăstirii Sfântei Cruci. În plus, cei doi urmau să publice hotărârea definitivă de condamnare, în extras, într-un cotidian local.

Soluţia nu a fost, însă, definitivă, şi a fost atacată, atât de DNA cât şi de cei doi avocaţi, cu apel, care s-a judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Condamnare anulată

Verdictul definitiv a fost pronunțat miercuri, când instanţa supremă a respins apelul procurorilor DNA, însă a admis apelurile formulate de soții Sava împotriva sentinţei date la Oradea.

Concret, judecătorii Înaltei Curți au desființat soluția Curții de Apel şi, rejudecând, au dispus achitarea celor doi de acuzaţii, pe considerentele prevăzute de articolul 16, aliniatul 1, litera b, din Codul de Procedură Penală. Potrivit acestuia, fapta imputată celor doi „nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”. 

Soluţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă. 

"Este o soluţie firească pentru un dosar care nu trebuia să existe", a declarat pentru BIHOREANUL avocata Daniela Sava.

Amenințări online

După cum BIHOREANUL a mai scris, dosarul de şantaj deschis pe numele celor doi avocaţi a pornit pe 20 noiembrie 2013 şi a constituit o premieră, întrucât priveşte mesaje postate pe un forum de discuţii al unei publicaţii online, până atunci nesancţionate de vreun organ de anchetă penală.

În rechizitoriul întocmit, DNA Oradea a considerat că, prin mesajele transmise, cei doi avocaţi ar fi încercat să o intimideze pe judecătoarea delegată să autorizeze interceptările telefonice în mai multe dosare penale ale DNA, între care unele care priveau clienţi sau persoane din anturajul lor, sprijinind apariţia unor articole negative la adresa ei pe site-ul publicaţiei Informaţia de Bihor, al cărui proprietar, jurnalistul Nicolae Pop, le era şi client.

La aceste articole, cei doi au postat ulterior comentarii, cel mai vehement, pe 8 noiembrie 2013, constituind punctul de plecare pentru ancheta DNA: "Ţine-o tot aşa că ai şi tu copii şi nu ştii ce te aşteaptă. La ce faci o să-ţi meargă foarte bine la câte vieţi ai distrus. Sfânta sărbătoare de azi să nu te uite!", scria o anume "colegă".

Ameninţarea era una explicită şi directă, "transmiţând astfel, în mod public, că ar fi dispuşi să provoace un rău magistratului şi copiilor minori ai acesteia, pentru motive care au legătură cu activitatea profesională a persoanei vătămate", susţinea DNA în rechizitoriu.

În prezent, avocatul Ioan Sava este încarcerat pentru executarea unei pedepse de 3 ani de detenţie dispusă tot de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 15 noiembrie 2015 tot într-un dosar al DNA Oradea în care era acuzat că, împreună cu soţia sa, pentru că a pretins şi primit 7.000 euro de la Ioan Morar Romocsa, un client de-al lor, ca să-i "rezolve" o soluţie favorabilă în procesul de furt pe care îl avea la Curtea de Apel Oradea.

Citiţi pe această temă şi articolele:

Şantaj la judecător: DNA caută autorii comentariilor ameninţătoare la adresa magistraţilor

Sentinţă definitivă: Avocatul Ioan Sava merge la închisoare, pentru trafic de influenţă!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
FELICITĂRI
Mă bucur ca totuși cineva din justiție mai face diferența între o ambiție personala și o fapta penală... Eu unul îl felicit pe dl Sava, un om cu suflet mare, păcat ca din țânțar s a făcut armăsar. În rest numai de bine
Postat 18 Mai 2017, 10:41 de Adrian_Preda
MA BUCUR PENTRU OAMENI, CA OAMENI CA AU FOST ACHITATI
DAR MA INTREB CUM E DREPTATEA SI CUM E ADEVARUL!!!ACUMA E ALBA ACUMA E NEAGRA!!!BINE CA SUNT MAI MULTE GRADE DE JURISDICTIE!!!!!!!DAR CUM E CU DREPTATEA SI ADEVARUL? TAMPESC LA CATE VAD IN ORADEA ASTA!!!CRED CA O SA PLEC DE AICI
Postat 17 Mai 2017, 22:36 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON