URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 August 2017, 13:05

Scandalul bolnavilor duşi cu targa la CAS: Prefectul cere reguli mai lejere, "gazda" Paşca reclamă statul că îi cere ajutorul

Scandalul bolnavilor duşi cu targa la CAS: Prefectul cere reguli mai lejere, 'gazda' Paşca reclamă statul că îi cere ajutorul Prefectul Ioan Mihaiu (foto stânga) a avut o întâlnire, joi dimineaţă, cu "bunul samaritean" Viorel Paşca (foto dreapta)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce patru bolnavi au fost duşi de bihoreanul Viorel Paşca, miercuri, la CAS Bihor, ca să demonstreze obtuzitatea funcţionarilor care au cerut să vadă pacienţi imobilizaţi, prefectul Ioan Mihaiu a anunţat, joi, că a cerut Casei Naţionale de Asigurări în Sănătate să-şi înlesnească regulile şi să elibereze documente şi în absenţa bolnavilor.

Reguli mai simple

"Am discutat cu domnul Paşca şi am ajuns la un numitor comun pe viitor referitor la această problemă. Eu o să discut cu Casa Naţională de Sănătate, dacă este nevoie, să modifice acel ordin intern, ca în baza unor documente doveditoare pe care le aduce un reprezentant legal să poată fi eliberată o adeverinţă sau chiar şi un card de sănătate", a declarat prefectul, după discuţia purtată cu Paşca.

Potrivit lui Mihaiu, CAS ar trebui să elibereze carduri de sănătate sau adeverinţe în baza cărţii de identitate a pacientului, a unei împuterniciri simple făcute de pacient pe numele proprietarului locuinţei sale şi a unei adeverinţe de la medicul de familie că respectivul pacient nu se poate deplasa. Astfel, pe viitor, Viorel Paşca, bihoreanul supranumit "bunul samaritean", în casele căruia locuiesc în prezent circa 220 de bătrâni bolnavi şi singuri, ar putea să obţină personal documentele bolnavilor.

Întrebat dacă se impun demiteri la CAS Bihor, aşa cum i-a cerut premierul Mihai Tudose ministrului orădean al Sănătăţii, Florian Bodog, în şedinţa de guvern de miercuri, prefectul a spus că această decizie aparţine CNAS.

Pe de altă parte, întrucât instituţiile statutului l-au amendat pe Paşca în mai multe rânduri şi l-au acuzat că îngrijeşte ilegal bătrânii, Mihaiu a precizat că se va documenta temeinic despre întreaga situaţie. "Trebuie să vedem ce este în regulă, ce nu este în regulă", a declarat prefectul.

"Sunt ilegal? Să îi ia statul!"

La rândul său, Paşca a declarat jurnaliştilor că soluţia găsită cu prefectul îl mulţumeşte. Pe de altă parte, însă, a precizat că, în timp ce instituţiile îl acuză că ar funcţiona nelegal, el face un serviciu statului român, care se lepădă de bătrânii singuri şi fără case. Ca persoană fizică, Paşca îi găzduieşte în 10 case pe care le are în Tinca şi Dumbrava, profitând de faptul că legea românească nu prevede o limită de persoane care pot avea domiciliul la o adresă.

"Dacă ajutorul acesta nu e binevenit, dacă o instituţie a statului spune că e ilegal, sunt dispus să mă opresc azi. Cu condiţia ca acea instituţie să-i preia pe acei oameni de acolo, să nu mi-i lase mie", a declarat Paşca. El le-a arătat jurnaliştilor cereri pe care le-a făcut către diferite instituţii din Bihor, cerându-le să-i preia pe bătrânii din casele lui. O astfel de solicitare a făcut-o către Spitalul Nucet, care i-a răspuns că are 87 de persoane pe liste de aşteptare şi face internări de maxim două persoane pe lună. "Ar trebui să aştept câţiva ani", a precizat Paşca.

Mai mult, "bunul samaritean" a fluturat şi o adresă primită de el de la Centrul de adulţi din Bratca, închis anul trecut, prin care i se cerea să primească bolnavii găzduiţi acolo.

Trimişi de autorităţi

Paşca a mai spus că bolnavii ajung la el cu ştirea statului, ba chiar trimişi de autorităţile statului. "Toţi bolnavii sunt aduşi cu Ambulanţa, împotriva celor ce se vehiculează că eu racolez oameni pe străzi. Şi de şase ori pe săptămână, vin cu ambulanţa de la spitale din Bihor, Satu Mare, Arad, Braşov", a spus Paşca.

Bărbatul a ţinut să precizeze că nu-i învinovăţeşte nici pe angajaţii serviciilor de ambulanţă, nici pe cei ai spitalelor, care decid ca, la externare, bolnavii singuri să fie transportaţi la casele lui din Tinca sau Dumbrava. "Adevărul e că nu sunt locuri pentru oamenii ăştia. Sigur, sunt cămine de bătrâni, dar nu vor să-i preia pe bolnavii ăştia, că nu au pensie, nu au venituri, sunt bolnavi psihic...", a mai spus el.

Întrebat de ce refuză să intre în legalitate şi de ce nu îşi face o asociaţie prin care să îndeplinească şi condiţiile prevăzute de lege, Paşca a spus că aceste condiţii sunt exagerate. "Intrarea în legalitate implică mult mai mult decât a-ţi face o asociaţie. Trebuie să dărâm toate casele şi să le construiesc după standarde, cu baie în fiecare cameră şi aşa mai departe. Or, acum bolnavii trăiesc în condiţii mult mai bune nu decât pe stradă, ci decât orice alt om din Dumbrava şi Tinca. Şi nici aşa nu e OK, trebuie să le pun baie în fiecare cameră. E imoral să fac asta, când noi trăim din donaţii, nu iau niciun ban de la statul român", a mai spus Paşca.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON