URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 August 2017, 13:05

Scandalul bolnavilor duşi cu targa la CAS: Prefectul cere reguli mai lejere, "gazda" Paşca reclamă statul că îi cere ajutorul

Scandalul bolnavilor duşi cu targa la CAS: Prefectul cere reguli mai lejere, 'gazda' Paşca reclamă statul că îi cere ajutorul Prefectul Ioan Mihaiu (foto stânga) a avut o întâlnire, joi dimineaţă, cu "bunul samaritean" Viorel Paşca (foto dreapta)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce patru bolnavi au fost duşi de bihoreanul Viorel Paşca, miercuri, la CAS Bihor, ca să demonstreze obtuzitatea funcţionarilor care au cerut să vadă pacienţi imobilizaţi, prefectul Ioan Mihaiu a anunţat, joi, că a cerut Casei Naţionale de Asigurări în Sănătate să-şi înlesnească regulile şi să elibereze documente şi în absenţa bolnavilor.

Reguli mai simple

"Am discutat cu domnul Paşca şi am ajuns la un numitor comun pe viitor referitor la această problemă. Eu o să discut cu Casa Naţională de Sănătate, dacă este nevoie, să modifice acel ordin intern, ca în baza unor documente doveditoare pe care le aduce un reprezentant legal să poată fi eliberată o adeverinţă sau chiar şi un card de sănătate", a declarat prefectul, după discuţia purtată cu Paşca.

Potrivit lui Mihaiu, CAS ar trebui să elibereze carduri de sănătate sau adeverinţe în baza cărţii de identitate a pacientului, a unei împuterniciri simple făcute de pacient pe numele proprietarului locuinţei sale şi a unei adeverinţe de la medicul de familie că respectivul pacient nu se poate deplasa. Astfel, pe viitor, Viorel Paşca, bihoreanul supranumit "bunul samaritean", în casele căruia locuiesc în prezent circa 220 de bătrâni bolnavi şi singuri, ar putea să obţină personal documentele bolnavilor.

Întrebat dacă se impun demiteri la CAS Bihor, aşa cum i-a cerut premierul Mihai Tudose ministrului orădean al Sănătăţii, Florian Bodog, în şedinţa de guvern de miercuri, prefectul a spus că această decizie aparţine CNAS.

Pe de altă parte, întrucât instituţiile statutului l-au amendat pe Paşca în mai multe rânduri şi l-au acuzat că îngrijeşte ilegal bătrânii, Mihaiu a precizat că se va documenta temeinic despre întreaga situaţie. "Trebuie să vedem ce este în regulă, ce nu este în regulă", a declarat prefectul.

"Sunt ilegal? Să îi ia statul!"

La rândul său, Paşca a declarat jurnaliştilor că soluţia găsită cu prefectul îl mulţumeşte. Pe de altă parte, însă, a precizat că, în timp ce instituţiile îl acuză că ar funcţiona nelegal, el face un serviciu statului român, care se lepădă de bătrânii singuri şi fără case. Ca persoană fizică, Paşca îi găzduieşte în 10 case pe care le are în Tinca şi Dumbrava, profitând de faptul că legea românească nu prevede o limită de persoane care pot avea domiciliul la o adresă.

"Dacă ajutorul acesta nu e binevenit, dacă o instituţie a statului spune că e ilegal, sunt dispus să mă opresc azi. Cu condiţia ca acea instituţie să-i preia pe acei oameni de acolo, să nu mi-i lase mie", a declarat Paşca. El le-a arătat jurnaliştilor cereri pe care le-a făcut către diferite instituţii din Bihor, cerându-le să-i preia pe bătrânii din casele lui. O astfel de solicitare a făcut-o către Spitalul Nucet, care i-a răspuns că are 87 de persoane pe liste de aşteptare şi face internări de maxim două persoane pe lună. "Ar trebui să aştept câţiva ani", a precizat Paşca.

Mai mult, "bunul samaritean" a fluturat şi o adresă primită de el de la Centrul de adulţi din Bratca, închis anul trecut, prin care i se cerea să primească bolnavii găzduiţi acolo.

Trimişi de autorităţi

Paşca a mai spus că bolnavii ajung la el cu ştirea statului, ba chiar trimişi de autorităţile statului. "Toţi bolnavii sunt aduşi cu Ambulanţa, împotriva celor ce se vehiculează că eu racolez oameni pe străzi. Şi de şase ori pe săptămână, vin cu ambulanţa de la spitale din Bihor, Satu Mare, Arad, Braşov", a spus Paşca.

Bărbatul a ţinut să precizeze că nu-i învinovăţeşte nici pe angajaţii serviciilor de ambulanţă, nici pe cei ai spitalelor, care decid ca, la externare, bolnavii singuri să fie transportaţi la casele lui din Tinca sau Dumbrava. "Adevărul e că nu sunt locuri pentru oamenii ăştia. Sigur, sunt cămine de bătrâni, dar nu vor să-i preia pe bolnavii ăştia, că nu au pensie, nu au venituri, sunt bolnavi psihic...", a mai spus el.

Întrebat de ce refuză să intre în legalitate şi de ce nu îşi face o asociaţie prin care să îndeplinească şi condiţiile prevăzute de lege, Paşca a spus că aceste condiţii sunt exagerate. "Intrarea în legalitate implică mult mai mult decât a-ţi face o asociaţie. Trebuie să dărâm toate casele şi să le construiesc după standarde, cu baie în fiecare cameră şi aşa mai departe. Or, acum bolnavii trăiesc în condiţii mult mai bune nu decât pe stradă, ci decât orice alt om din Dumbrava şi Tinca. Şi nici aşa nu e OK, trebuie să le pun baie în fiecare cameră. E imoral să fac asta, când noi trăim din donaţii, nu iau niciun ban de la statul român", a mai spus Paşca.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON