URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2018, 14:44

Pesta porcină se extinde: Numărul focarelor din Bihor a ajuns la 50, virusul s-a apropiat de domeniul lui Ţiriac de la Balc

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a anunţat marţi, printr-un comunicat că, în baza analizelor făcute de Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pesta Porcină Africană a Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, a primit confirmarea a încă două noi focare de boală, dintre care unul la porcii domestici din satul Şilindrru (comuna Şimian), iar altul la porcii mistreţi din fondul de vânătoare nr. 12 Fagu (satul şi comuna Balc), astfel că numărul total al focarelor declarate în Bihor a ajuns la 48 în ce priveşte porcii domestici şi 2 la porcii mistreţi din fonduri cinegetice.

"Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificaţi şi ecarisaţi toţi porcii domestici bolnavi şi cei care au fost în contact cu aceştia, respectiv toate carcasele de porc mistreţ care au fost vânate concomitent cu mistreţii bolnavi, şi au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte şi de la cele sacrificate", se arată în comunicatul DSVSA.

Contactat de BIHOREANUL, directorul DSVSA, dr. Remus Moţoc, a explicat că în urma ultimei comunicări de la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, în satul Şilindru au mai fost sacrificate trei animale dintr-o gospodărie vecină cu cea în care a fost depistată boala cu o lună în urmă, la acea vreme luându-se decizia să fie eliminaţi doar porcii din acea gospodărie, 21 la număr, nu tot efectivul din întregul sat, decizia fiind menţinută şi acum.

De asemenea, în ce priveşte identificarea pestei porcine africane la mistreţii de pe fondul de vânătoare nr. 12 Fagu, unde boala nu se mai manifestase până acum, dr. Moţoc a specificat că acest fond nu este cel deţinut de miliardarul Ion Ţiriac, ci un domeniu de vânătoare învecinat cu aceasta.

DSVSA precizează că, potrivit procedurilor, specialiştii instituţiei "au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiilor şi zonelor de vânătoare afectate, impunerea de restricţii de mişcare din şi către curţile şi localităţile afectate, efectuarea dezinfecţiei exploataţiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate".

De asemenea, DSVSA asigură că proprietarii animalelor sacrificate vor primi despăgubiri conform prevederilor HG 1214/2009, modificată şi completată prin HG 484/2018.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Se întoarce virusul de unde a plecat ...
... după care nimeni nu va mai știi cum de dispare așa, subit !?!
Postat 18 Decembrie 2018, 17:19 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON