URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Martie 2013, 14:13

Patronii Euphoria la judecată: Într-un singur an, fraţii Iova au făcut 1,2 milioane de lei din etnobotanice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Biroul de presă al Poliţiei Bihor a anunţat, joi, trimiterea în judecată a 6 persoane care au format cea mai amplă reţea de traficanţi de substanţe psihoactive din Bihor sub acuzaţia de constituire de grup organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Este vorba despre reţeaua coordonată de fraţii Ciprian (30 ani) şi Ovidiu (28 ani) Iova, doi foşti profesori de sport, patronii magazinului de etnobotanice Euphoria. Cei doi se află în atenţia poliţiştilor Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea - Serviciul Antidrog de mai bine de un an şi au fost arestaţi în toamna anului trecut, în cadrul unei anchete coordonate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Oradea.

Etnobotanice non-stop

Începând cu 2009, profitând de vidul legislativ în domeniul combaterii distribuţiei de substanţe cu efecte psihoactive, fraţii Iova au reuşit să pună bazele unei ample reţele de procurare şi distribuţie a etnobotanicelor în Bihor, atât printr-un magazin de profil, iar ulterior şi prin intermediul unui apartament special închiriat şi utilizat ca punct de desfacere.

După 13 noiembrie 2011, data intrării în vigoare a Legii nr.194/2011 care interzice comercializarea substanţelor susceptibile de a avea efecte psihoactive, cei doi au continuat afacerea. Din ancheta poliţiştilor a reieşit că fraţii Iova procurau etnobotanicele de la doi furnizori din Buzău şi Prahova, care în prezent se află arestaţi preventiv în judeţele de domiciliu, respectiv de la Andrei Cristian Eremia, 26 ani, din Bucureşti.

În Bihor, distribuţia etnobotanicelor era asigurată atât de cei doi fraţi, cât şi de trei colaboratori, Călin Lucian Martin, 22 ani, Lucian Heveşi, 26 de ani, ambii din Oradea şi Iosif Daniel Lingurar, 27 de ani, din Aleşd. "Cei trei comercializau produsele cu schimbul, asigurând consumatorilor o distribuţie non - stop şi livrări inclusiv la domiciliul clientului", se specifică în comunicatul Poliţiei Bihor.

Sechestru pe maşini de lux, ceasuri scumpe şi bani

Reţeaua a fost destructurată în urma unei acţiuni în forţă, pe 25 octombrie. Atunci, distribuitorul bucureştean, Andrei Cristian Eremia, a fost prins în flagrant de poliţiştii BCCO Oradea în timp ce încerca să îi predea capului grupării, Ciprian Iova, 2.900 de pliculeţe cu substanţe cu efecte psihoactive.  

În paralel, alte echipaje ale poliţiştilor BCCO Oradea au descins atât la locuinţele fraţilor Iova şi ale angajaţilor acestora, Martin, Heveşi respectiv Lingurar, cât şi la apartamentele folosite de către aceştia pentru vânzarea etnobotanicelor. În urma percheziţiilor, poliţiştii antidrog au descoperit şi confiscat 2.800 de pliculeţe cu substanţe psihoactive, cu diverse denumiri, ambalaje de diverse tipuri, presă pentru ambalat şi aproximativ 250 de grame de substanţă cu efect psihoactiv, neporţionată.

În finalul acţiunii, poliţiştii au reţinut toate cele 6 persoane implicate caz - fraţii Ciprian şi Ovidiu Iova, Călin Lucian Martin, Lucian Heveşi, Iosif Daniel Lingurar şi Andrei Cristian Eremia - iar o zi mai târziu aceştia au fost arestaţi preventiv, măsură menţinută până în prezent.

"În cauză au fost cercetate 120 de persoane, clienţi fideli ai reţelei, care au cheltuit importante sume de bani pentru procurarea substanţelor interzise. Doar în perioada noiembrie 2011 - octombrie 2012, se apreciază că suspecţii ar fi obţinut un profit net de 1.242.122 lei din comercializarea produselor respective", se arată în informarea Poliţiei.

Pentru recuperarea prejudiciului, au fost ridicate de la suspecţi trei autoturisme de lux, ceasuri, telefoane mobile şi importante sume de bani, bunuri asupra cărora a fost instituit sechestru asigurator.

Acum, procurorii DIICOT au finalizat ancheta şi au dispus trimiterea în judecată în tare de arest preventiv a celor 6 persoane pentru constituire de grup organizat iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei şase riscă pedepse privative de libertate cuprinse între 2 şi 8 ani.

Citiţi pe larg despre afacerea celor doi foşti profesori de sport în articolul: Parchetul, pe urmele BIHOREANULUI: De ce au fost arestaţi fraţii Iova şi angajaţii lor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
etno
macar au bani sa \"unga\" sistemul, vor da bani si la avocati si la judecatori si la militieni si vor scapa basma curata si vor incepe iar traficul de etnobotanice....
Postat 08 Martie 2013, 23:06 de garcea
Bun TITLU !!!
..........................................PATRONII EUPHORIA......................................în căpuţul lor erau patroni, nişte negustori criminali .......................euforizaţi în propriul RAHAT !!!
Postat 08 Martie 2013, 10:47 de ADINA
STATUL ROMAN este un STAT de CRIMINALI nu de DREPT.
la cat de frumosi sunt normal ca ii vor la mititica incaseaza altii prostitutia in inchisoare, invidia e mare dar si prostia :))). decat la inchisoare mai bine in MORMANT si familia nu au decat sa se judece cu cei ce i au provocat SINUCIDEREA :))) STATUL ROMAN este un STAT de CRIMINALI nu de DREPT. nu va sacrificati pentru un sistem care ucide , nu merita, hai sa votam EUTANASIEREA sa vedeti cati ROMANI o vor accepta in rest suntem sclavi nimic deosebit, cei de la vama permit intrarea de droguri, cei din politie intretin traficul carnal si drogurile noi traim intr o ambuscada si il imbogatim pe GHILEA, BOLOJAN si neamul lor politic.
Postat 07 Martie 2013, 14:46 de STATUL ROMAN este un
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON