URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Octombrie 2014, 12:16

Părinţii Patriciei Aktaa au reclamat statul la CEDO şi procurorii la CSM, acuzând tergiversarea anchetei în cazul morţii fetiţei

Părinţii Patriciei Aktaa au reclamat statul la CEDO şi procurorii la CSM, acuzând tergiversarea anchetei în cazul morţii fetiţei Părinţii Patriciei Aktaa au ieşit în repetate rânduri în public, inclusiv la un miting, acuzând doctoriţele care au tratat-o pe micuţă de malpraxis (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Părinţii Patriciei Aktaa, fetiţa de 5 ani care s-a stins în 2010 la spital după ce a mâncat o prăjitură infectată cu Salmonella, au reclamat Statul Român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi pe procurorii orădeni la Consiliul Superior al Magistraturii, acuzând tergiversarea anchetei în care două doctoriţe de la spitalul de Boli Infecţioase sunt acuzate de malpraxis.  

BIHOREANUL a relatat pe larg acest caz la vremea respectivă. Patricia a decedat în mai 2010, iar încă de atunci mama ei, Delia Scorţe, acuza că e vina medicilor, care "au lăsat-o două ore în comă fără să intervină şi să o pună pe aparate!". Femeia a sesizat imediat Parchetul şi şi-a luat avocaţi, acuzându-le pe cele două doctoriţe care au tratat-o pe micuţă, Georgeta Călinescu şi Lenard Ildiko, de ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu.

Iniţial, cazul a fost cercetat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, unde, după mai bine de un an, procurorii şi-au dat seama că nu e de competenţa lor, astfel că dosarul s-a întors la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea. Unde zace, susţin părinţii copilei.

"În 5 mai 2013, dosarul Patriciei a fost trimis la Institutul de Medicină Legală Mina Minovici, primind termen de finalizare a expertizei până în 3 august 2013. Nici până azi, după un an şi 5 luni, nu am primit încă rezultatul expertizei, cu toate că am formulat de mai multe ori cereri de urgentare. Au trecut deja aproape 4 ani şi jumătate de la pierderea fetiţei mele şi, fără acest rezultat, nu poate înainta ancheta", spune mama fetiţei.

Avocatul acesteia, Răzvan Doseanu, a formulat inclusiv o plângere către CEDO, acuzând încălcarea articolului 6 din Convenţia privind apărarea drepturilor omului, cel privind judecarea cauzelor într-un termen rezonabil. "În luna septembrie, CEDO a admis plângerea. Asta nu înseamnă neapărat că ne va da dreptate, dar, din discuţiile cu avocatul, admiterea ei şi repartizarea la Secţiunea a treia semnifică faptul că cei de la CEDO au considerat plângerea fondată", a precizat Delia Scorţe.

În paralel, avocatul a făcut plângere şi la Consiliul Superior al Magistraturii, cerând ca instituţia să facă "verificări cu privire la neefectuarea cu celeritate a actelor de urmărire penală şi tergiversarea soluţionării dosarului". "Nu am acuzat pe cineva anume, dar am cerut ca CSM să facă verificări. Noi înţelegem că unele instituţii se mişcă greu, dar considerăm că procurorii de aici nu s-au mişcat cum trebuia", a precizat mama victimei.

Părinţii fetei se tem că lentoarea anchetatorilor ar putea duce la prescrierea faptelor reclamate, cu atât mai mult cu cât în 2011, Colegiul Medicilor Bihor a concluzionat că cele două doctoriţe nu sunt vinovate de vreo culpă medicală. Prezenţi la conferinţa de presă care anunţa verdictul, părinţii Patriciei au susţinut că ancheta a fost părtinitoare şi că membrii comisiei de anchetă au ignorat total mai multe detalii reclamate. De altfel, părinţii acesteia au ieşit de mai multe ori în public, acuzând că se vrea muşamalizarea cazului. "Corb la Corb nu-şi scoate ochii", spunea Delia Scorţe.

Care vor fi răspunsurile la noile demersuri făcute de părinţii Patriciei, rămâne de văzut. Sigur e că pe 12 octombrie micuţa ar fi împlinit 10 ani, iar părinţii şi prietenii copilei au fost nevoiţi să îi "serbeze" ziua mergând la cimitir şi înălţând spre cer lampioane...

Citiţi detalii despre caz, în articolul "Colegiul Medicilor: Patricia Aktaa nu a murit din culpa medicilor. Familia fetiţei: Colegiul a muşamalizat vina doctoriţelor Lenard şi Călinescu"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
mal praxis
DAR de doctorita Pantis care omoara nu ati auzit???????????
Postat 15 Octombrie 2014, 16:23 de alina
dl
Si nemernicii de la CEDO o sa le respinga cererea. Ca asa fac, din pacate! Sper sa ma insel eu ! Doamne ajuta !
Postat 14 Octombrie 2014, 13:50 de Stef
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON