URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2017, 15:22

Opoziţia la putere: PNL-iştii au trântit 11 proiecte în şedinţa CJ Bihor, inclusiv unul referitor la noul terminal al Aeroportului Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii judeţeni ai PNL şi-au încordat muşchii, marţi, în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Bihor şi, profitând de absenţa unui consilier al puterii, au respins aproape jumătate din proiectele propuse de UDMR, PSD şi ALDE, inclusiv cel referitor la documentaţia tehnico-economică pentru construcţia unui nou terminal la Aeroportul Oradea.

Proiecte last-minute

Şedinţa ordinară a lunii ianuarie la Consiliul Judeţean Bihor s-a lăsat cu scântei. Din cei 35 de consilieri judeţeni au fost prezenţi 33, lipsind Nicolae Bodea (PNL) şi Ioan Gheorghe Ţara (PSD). Asta a însemnat, deci, că alianţa de la conducerea CJ Bihor, formată din UDMR, PSD şi ALDE, nu a putut asigura trecerea proiectelor care aveau nevoie de o majoritate simplă, adică de 18 voturi şi, evident, nici a celor care aveau nevoie de 24 de voturi, de patrimoniu.

Încă de la început, liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu, a cerut retragerea de pe ordinea de zi a mai multor proiecte de actualizare a unor documentaţii tehnico-economice pentru lucrări la drumurile judeţene, pe motiv că acestea au fost introduse abia marţi, în comisiile de specialitate.

"Ieri am primit un fax de la Minister să trimitem toate documentaţiile actualizate pentru lucrările finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Eu am ţinut aici toată Direcţia Tehnică peste noapte să lucrăm la pregătirea acestor materiale care trebuie trimise la Bucureşti. Dar este dreptul dumneavoastră să nu votaţi…", a spus preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor.

Respins!

Aşa s-a şi întâmplat. Doar că aleşii judeţeni din partea PNL s-au opus mai multor tipuri de proiecte, nu doar celor adăugate în ultimul moment, votând totuşi "pentru" în cazul documentaţiilor legate de drumul din zona Vârciorog, comună cu primar liberal.

PNL-iştii au „trântit” în total 11 proiecte din cele 23 de pe ordinea de zi, între care unul referitor la scoaterea la licitaţie a unui imobil din proprietatea privată a judeţului de pe strada Corneliu Coposu, prelungirea chiriei pentru Muzeul Ţării Crişurilor în Palatul Baroc al Episcopiei Romano-Catolice, precum şi cel care priveşte aprobarea documentaţiei tehnico-economice pentru construirea unui nou terminal la Aeroportul din Oradea, care a trebuit actualizată şi completată.

Contre pe bani

Atitudinea liberalilor i-a enervat pe unii dintre reprezentanţii puterii, vicepreşedintele Ioan Mang şi consilierul ALDE Dorin Corcheş vorbind despre interesele judeţului care sunt ignorate prin astfel de voturi.

În schimb, Ionel Avrigeanu a spus că aceleaşi interese ar fi trebuit să fie valide şi la împărţirea banilor din cotele defalcate de 20%, când, a spus acesta, primarii PNL au fost ignoraţi. "Facem un apel de pe acum să ne consultaţi la împărţirea bugetului judeţului, dacă doriţi sprijinul nostru. Întotdeauna opoziţia îşi valorifică voturile pe care le are, la fel cum face şi puterea", a spus Avrigeanu.

Vicepreşedintele Mang i-a răspuns acestuia că, în anii în care PNL conducea CJ Bihor, PSD-iştii au votat multe proiecte de interes judeţean deşi "primarii PSD nu au primit niciun leu" la împărţirea cotelor.

Terminal în stand-by

Mai calm şi rezervat, preşedintele Consiliului Judeţean a afirmat că înţelege că este vorba despre un joc politic şi că urmează să convoace o şedinţă extraordinară "într-o săptămână sau zece zile", în special pentru proiectul noului terminal al Aeroportului din Oradea. "Este prima dată în şapte luni când ne lipseşte un consilier din majoritate", a spus acesta în şedinţă.

Ulterior, Pasztor a explicat pentru BIHOREANUL că materialul era urgent pentru lansarea unei noi licitaţii pentru construcţia terminalului nou. "Am observat, alături de proiectanţi, nişte lipsuri în documentaţia iniţială după ce cei şapte constructori care s-au prezentat la licitaţie au pus întrebări pertinente. Am retras materialul din licitaţie şi am refăcut documentaţia", a spus preşedintele CJ Bihor.

Construcţia terminalului va costa 28,6 milioane lei cu TVA, aici fiind incluse şi o serie de echipamente de control de securitate aeroportuară omise în proiectul iniţial. "Acum practic eu nu mai pot lansa noua licitaţie, deşi suntem pregătiţi cu totul. Între timp eu negociez cu firme serioase care vor să vadă că avem ceva concret înainte de a veni aici. O să vedeţi că şi cu câte zboruri avem deja programate pentru vară nu ne va ajunge terminalul existent. Va trebui să aducem containere prin care să treacă pasagerii la check-in şi check-out", a mai spus preşedintele CJ Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
elev..
CENZURAT
Postat 01 Februarie 2017, 15:02 de grigore
@grigore
Auzi bre, se scrie cat si nu cit !!!! Termina si tu 3 clase si dupa aceea, poate, intelegi si tu ce si cum e pe aici. Da, stiu, ti-a picat fata cand citesti ce-ti scriu.
Postat 31 Ianuarie 2017, 21:07 de elev
!!!
La urmatoarele alegeri ..nu mai pupati nici cat ati pupat...dar pe voi nu va mai intereseaza...nu Avrigeanu???bravo..vai steaua voastra...
Postat 31 Ianuarie 2017, 18:15 de Tinas
tari în clanță peneleii
Eeiii cum mai acuzau în stânga și în dreapta că le sunt blocate proiectele de dezvoltare a orașului și de viață bună a cetățeanului...vine vremea votului,în frunte cu Jean veți lua o pauză de vreo 20 de ani de la conducerea orașului.
Postat 31 Ianuarie 2017, 16:50 de caragiale
Vine primavara...
Uite cit de mult ajuta domnii penelisti orasul..Ce pretentii poti avea la oamenii primarului Bolojan!Ei nu vor decit bani si putere!Normal ....osul de ros este mic,mic,mic....
Postat 31 Ianuarie 2017, 16:20 de grigore
Banul e o mica roata care-nvarte lumea toata!
Tot banii i-au unit pe vremea usl-amului si tot banii i-au despartit, cand a lui cacarau si dottore au vazut ca nu ajung pt. toti. Nimic nu s-a schimbat astazi, aceeasi tovarasi se cearta pe banii nostri precum şuţii! Rusine, pnl, rusine, psd!
Postat 31 Ianuarie 2017, 15:57 de pinonel
niste dobitoci...
...acesti consilieri liberali ! Oare aeroportul nu este un lucru bun pentru toata lumea ? De ce sa refuzi sa faci ceva pentru judetul asta ?
Postat 31 Ianuarie 2017, 15:57 de AgentulTermic
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON