URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Mai 2017, 18:38

Noul Muzeu al Ţării Crişurilor se deschide parţial, cu expoziţii temporare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După mai mulţi ani de lucrări, oprite, întârziate şi repornite, noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor din strada Armatei Române nr. 1 se va deschise luna aceasta cu ocazia Zilelor Muzeului.

Merită subliniat, însă, că noul muzeu nu va fi inaugurat cu toate secţiile şi exponatele din patrimoniu, ci va găzdui doar cinci expoziţii temporare, aduse din ţară, din Republica Moldova şi Ungaria.

Cu "posibilitatea de a pătrunde…"

Reprezentanţii Muzeului Ţării Crişurilor au transmis, luni, presei o informare despre Noaptea Muzeelor din Oradea, care va avea loc pe 20 mai, în mai multe locaţii din oraş, evenimentul fiind inclus într-unul mai amplu: Zilele MŢC, ediţia XXI, care va avea loc în perioada 16-22 mai.

În informare, aceştia menţionează: "Noutatea Nopţii muzeelor este posibilitatea de a pătrunde în sediul nou al Muzeului Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), unde se vor organiza 5 expoziţii temporare, două din afara graniţelor României (Imaginea lumii ţesute în lînă: scoarţe din patrimoniul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău (Republica Moldova); Etnographica – Reprezentări grafice ale portului popular din colecţia Muzeului Déri (Déri Muzeum) din Debrecen (Ungaria) şi două care readuc în atenţia vizitatorilor colecţia de artă a muzeului (Pictori şi sculptori orădeni din colecţiile Muzeului Ţării Crişurilor (1950-1980); Donaţia sculptorului Iosif Fekete)".

Nu e inaugurare…

La acestea se adaugă o expoziţie retrospectivă dedicată graficianului Nistor Coita, care a lucrat la Muzeul Ţării Crişurilor în anii de început a acestuia, realizată în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă Contemporană a României din Bucureşti. În aceeaşi noapte, în curtea clădirii de pe Armatei Române, va avea loc şi ediţia a VIII-a a Festivalului Video Art Event.

Reprezentanţii instituţiei nu au făcut precizări legate de deschiderea propriu-zisă a noului Muzeu, nici de stadiul mutărilor şi pregătirilor pentru această inaugurare.

Contactat de BIHOREANUL, directorul MŢC, Aurel Chiriac, a spus: "Nu se deschide Muzeul. Se vor face 5 expoziţii temporare la noul sediu, ca un fel de pornire. Sunt 5 expoziţii mari şi spectaculoase. Ele vor fi deschise pe 18 mai în cadrul Zilelor Muzeului".

Invitaţii de peste tot

Noaptea Muzeelor din Oradea se va desfăşura, pe 20 mai, între orele 19 şi 02. Vor putea fi vizitate următoarele obiective:

Muzeul Ţării Crişurilor (sediul vechi din Palatul baroc, B-dul Dacia nr. 1-3)

Muzeul Memorial "Iosif Vulcan" (Str. Iosif Vulcan nr. 16)

Muzeul Memorial "Aurel Lazăr" (Str. Aurel Lazăr nr. 13)

Muzeul "Ady Endre" (Parcul Traian nr. 1)

Muzeul Ţării Crişurilor (sediul nou, Str. Armatei Române nr. 1/A)

Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea (Piaţa Emanuil Gojdu nr. 39-41)

Casa Darvas - La Roche (str. Iosif Vulcan nr. 11)

Muzeul Naţional Militar "Regele Ferdinand", Filiala Oradea (Str. Armatei Române nr.24/A)

Muzeul Episcopiei Ortodoxe de Oradea (str. Roman Ciorogariu nr.3)

Catedrala romano-catolică (expoziţia dedicată tezaurelor bisericii romano-catolice şi cavoul unde sînt înmormîntaţi episcopii importanţi ai cultului - str. Şirul Canonicilor nr.2/A)

Catedrala greco-catolică "Sf. Nicolae" (obiecte de cult şi cavoul unde sînt înmormîntaţi şi episcopi-martiri ai bisericii greco-catolice - str. Iuliu Maniu nr.1)

Centrul bisericesc expoziţional "Lorántffy Zsuzsana" (str. Libertăţii nr.38)

Turnul Primăriei (Str. Tudor Vladimirescu nr.1)

Sinagoga Neologă "Sion" (Str. Independenţei nr.22).

Transport gratuit

Toate muzeele propun expoziţii diverse (de arheologie, istorie, artă, etnografie, de artă religioasă specifică fiecărui cult), precum şi dedicate unor personalităţi literare şi politice, care au activat de-a lungul timpului în Oradea (Iosif Vulcan, Aurel Lazăr şi Ady Endre).

Şi de această dată OTL va propune un circuit care să faciliteze accesul la toate obiectivele amintite, între orele 19.00-2.00, după un  orar care urmează să fie anunţat. Transportul va fi gratuit.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
wodar
mai bine ar mere in cetate parazitii.
Postat 09 Mai 2017, 06:54 de omul_din_ombuds
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON