URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2016, 12:43

Mang îi reproşează lui Popa că Bihorul n-a primit mai mulţi bani de la Guvern, dar nu-l mai acuză de împărţirea lor pe criterii politice

Reuniunea de marţi a Consiliului Judeţean Bihor s-a încheiat în mai puţin de o jumătate de oră şi fără obişnuitele controverse între majoritatea liberalo-udemeristă şi opoziţia psedistă, chiar dacă primul punct pe ordinea de zi a fost împărţirea cotelor de 20% din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale şi a cotei, tot de 20%, defalcate din impozitele pe venit. Conform legii, aceste sume vin de la bugetul central pentru a fi apoi repartizate de CJ administraţiilor locale pentru plata arieratelor în ordinea crononologică a acestora, pentru rambursarea ratelor la împrumuturi şi pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală.

Spre deosebire de ultima împărţeală, decisă astă-toamnă, când preşedintele PSD Bihor a acuzat conducerea CJ de discriminare pe criterii politice deoarece a repartizat toţi banii doar primarilor PNL şi UDMR, de data aceasta Ioan Mang şi-a declarat doar nemulţumirea că sumele venite de la bugetul central sunt prea mici şi că au fost alocate doar pentru 27 din cele 101 unităţi administrativ-teritoriale, motiv pentru care consilierii judeţeni social-democraţi au şi votat împotrivă.

Preşedintele CJ, Cornel Popa, i-a explicat că din judeţ au fost strânse solicitări pentru 535 milioane lei, însă de la bugetul central au venit abia 23 milioane lei, iar proiectul – cu toată împotrivirea celor 12 reprezentanţi ai PSD – a fost adoptat, cu 22 voturi favorabile, de majoritatea formată din consilierii PNL şi UDMR.

De altfel, între beneficiarii sumelor se numără acum şi comunele cu primari PSD, chiar dacă pentru toate unităţile administrativ-teritoriale – inclusiv oraşe şi municipii – sumele sunt foarte mici, la fel ca astă-toamnă.

Comuna Abram a primit, de pildă, 100.000 lei, Aştileul 175.000 lei, Avram Iancu – 40.000 lei, Balc 30.000, Biharia 350.000, Bratca 86.000, Căpâlna 25.000, Cărpinet 306.000, Criştioru de Jos 200.000, Holod 45.000, Mădăras 204.000, Olcea 140.000, Roşia 205.000, Sâmbăta 20.000, Sârbi tot 20.000 lei, Şinteu 50.000, Şuncuiuş 137.000, Ţeţchea 20.000 lei.

Împărţeala pentru oraşe şi municipii arată astfel: Aleşd – 495.000 lei, Ştei 510.000, Nucet 550.000, Vaşcău 130.000, Valea lui Mihai 100.000, Săcueni 380.000, Oradea 210.000, Salonta 550.000, Beiuş 415.000 şi Marghita 100.000 lei.

Tot marţi, aleşii bihorenilor au aprobat organigramele, statele de funcţii şi regulamentele de organizare şi funcţionare pentru o parte din instituţiile subordonate CJ, precum Spitalul de Psihiatrie Nucet, Camera Agricolă Bihor, Serviciul Monitorul Oficial al judeţului, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Şcoala de Arte Francisc Hubic), şi au aprobat eliberarea licenţelor de traseu pentru transport public de persoane prin curse regulate pentru câteva firme de profil care vor asigura acest serviciu între Oradea-Borş şi Popeşti - Marghita.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
REPLICA
Are DREPTATE si ADEVAR in afirmatii domnul Ioan Mang PLAGIATORUL PSD bihor numai ca a uitat sa spuna la presa cum s-au impartit banii dela Prefectura din rectificarea bugetara de anul trecut dinainte de caderea guvernului PSD si numirea guvernului tehnocrat de kkt!:))=)) Rectificarea bugetara respectiva s-a dat primariilor PSD cu concursuil prefectului si PSD Bihor ca doar erati acolo si presa era acolo si fotografii incriminante au fost postate la articolul respectiv!:))=)) Asa cumammai zis candva ` Cat de prostu-i tot de a nostuu-i , cat de rau este tot de al nost este , de al PSD Bihor.(da nu se stie pana cand?) Pana dupa alegerile lo cand pentru rezultate dezastruoasept PSD Bihor o sa fie schimbat cu unul mai tanar cu iodei mai novatoare si revolutionare pentru social democratie !:))=)) Aceasta este opinia lui Romanul_Simplu.
Postat 18 Februarie 2016, 09:49 de Romanul_Simplu
LA PSD BIHOR CANTA CUCUVEAUA
LA PSD BIHOR CANTA CUCUVEAUA Un lucru e sigur la PSD Bihor canta cucveaua.Mang incoltit de ,,lupii tineri'',santajat de ,,lupii batrani'',nu are solutii decat sa se retraga intr-un dialog al surzilor . Zice ce vrea si nu mai asculta de nimeni sau asculta de cine nu ii vrea binele nici lui nici partidului .Astfel intr-o totala lipsa de dialog membrii de partid sunt debusolati si parasesc unul cate unul partidul si unii chiar si de a mai face politica .Dezgustati de ce au vazut ca se intampla in PSD Bihor.O demisie a lui Mang ar ridica in sondaje PSD Bihor in mod sigur cu cateva procente bune !
Postat 16 Februarie 2016, 17:22 de PETREI
Iar
Iar a facut copy paste tovarasul
Postat 16 Februarie 2016, 13:04 de prof
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON