URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iulie 2010, 16:13

Lucia Varga: Direcţia Ape Crişuri, jefuită de PSD-işti şi umplută cu PDL-işti

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri, deputatul PNL Lucia Varga a declarat că, în urmă cu mai puţin de două săptămâni, s-a încheiat un audit desfăşurat la fosta Direcţie Ape Crişuri (rebotezată la începutul anului cu denumirea Administraţia Bazinală de Apă Crişuri), raportul de audit relevând mai multe nereguli comise atât în primele nouă luni ale anului trecut, când director coordonator era PSD-istul Viorel Iuhas (în baza alianţei de guvernare dintre social-democraţi şi PDL-işti), cât şi ulterior, în perioada când succesor al acestuia era, ca interimar, democrat-liberalul Dorel Dume, directorul tehnic al Direcţiei.

Furturi de criză

"Cer actualei conduceri a Direcţiei Ape Crişuri să facă public raportul de audit, care confirmă ceea ce spuneam şi anul trecut, şi anume că s-au făcut achiziţii publice supraevaluate în perioada când la conducere era Viorel Iuhas, achiziţii care după părerea mea au avut ca principal scop satisfacerea clientelei politice", a spus Lucia Varga, explicând că este vorba de achiziţii de servicii şi bunuri peste preţul pieţei, de la furnizori apropiaţi PDL şi PSD.

Varga a afirmat că, între alte aspecte de acest fel, raportul de audit relevă şi faptul că directorul tehnic Dorel Dume, pus pentru câteva luni în locul lui Iuhas, a făcut şi mai multe angajări, tot pe criterii politice, din rândul PDL. "Domnul Dume a angajat 20 de persoane, în ciuda declaraţiilor liderilor PDL cum că ei au blocat angajările în sistemul de stat. Sper ca acum, când se pune problema reducerii de personal, disponibilizările să se facă pe principiul "ultimii veniţi, primii plecaţi", adică să fie disponibilizaţi cei aduşi în baza carnetului de partid".

Deputatul liberal a afirmat că această problemă se va manifesta în toate instituţiile publice, tocmai din cauză că la conducerea lor au fost numiţi directori politici: "Mă întreb cât de obiectivi vor fi directorii de partid în selectarea personalului care să rămână şi a celui care să fie disponibilizat. Sper că nu vor fi daţi afară specialiştii şi păstrată clientela de partid".

Ineficienţa care costă

Fost secretar de stat la Ministerului Mediului, deputatul Lucia Varga a criticat şi duplicitatea actualei guvernări în chestiunea accesării fondurilor europene, afirmând că autorităţile declară, în mod corect, că asemenea fonduri trebuie accesate, dar fără să facă nimic, sau aproape nimic, în mod practic.

"Înainte să plec de la Minister, pentru Bihor au fost aprobate proiecte cu fonduri europene în valoare de aproape 300 milioane de euro, pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare, pentru realizarea unui sistem integrat de management al deşeurilor şi pentru modernizarea sistemului de termoficare a Oradiei. Acum, constatând că toate acestea au fost blocate, i-am adresat domnului ministrul Laszlo Borbely o interpelare ca să aflu cauza acestor blocaje", a spus Lucia Varga.

Parlamentarul a afirmat că în 14 iunie a primit răspunsul la interpelare, iar în document primea asigurări că situaţia va fi remediată la începutul lunii iulie. "După cum vedem, începutul lunii iulie s-a cam dus, dar măsurile promise de conducerea Ministerului pentru intrarea în normalitate tot nu au apărut", a conchis deputatul liberal.

Tot în legătură cu proiectele ce pot fi finanţate cu fonduri europene, Lucia Varga a dat exemplul negativ al actuali conduceri a Agenţiei pentru Protecţia Mediului, care nu a mai promovat niciun asemenea proiect. "De doi ani n-am mai auzit să fi accesat APM Bihor asemenea fonduri...", a conchis Varga.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
lucia varga
ar fi prea frumos sa jie cum zice d-na Varga-sint curioasa pe ce criterii va fi angajata persoana in locul celui decedat din punct de lucru Sambata,as dori sa fie corect nu tot cu nepotisme,ca uni directori sint in stare sa-si angajeze si catel si purcel,sa formeze familii intregi acolo bunici,parinti,nepoti,nu mai incapi de ei.
Postat 19 Februarie 2014, 00:01 de florina
eh
stie ea ce stie,de aceea ataca acolo unde se pricepe.
Postat 23 Iulie 2010, 10:07 de cotofan fan
si pe vremea PNL?
hai sa fim sinceri.. inaintea psdistului tot nu era bine... de ce nu mentioneaza partidul de atunci...?... hm... examene de ocupare a posturilor numai cu pcr.... vezi mutul de portelechi de la laborator...
Postat 22 Iulie 2010, 07:08 de Stev3
asa le trebuie
cine sa se uite in oglinda BUZATA: buze de iepure! vine BOC ca sa aspire POLITICA si clientela preferata...ma bucur ca am evitata atrocitatiile din 89 asa cum isi doreau altii...muscati daca trebuie nu i lasati ...mama lor de HOTII..... dar aveti grija sa nu se invarta roata...fi ti tare ca OTELUL...buzata!
Postat 21 Iulie 2010, 22:18 de in gura da ti le
tupeu de blonda
ce tupeu are blonda asta. ne-au adus in pragul falimentului indivizii astia intr-un moment in care invarteau banii cu lopata. au acceptat un santaj grotesc si ordinar din partea psd pentru a pradui tara. au guvernat de 18%. atat. si mult tupeu. taranistii au fost de o suta de ori mai corecti decat domniile voastre. si mai demni.
Postat 21 Iulie 2010, 20:13 de oradean
Uitati-va si in oglinda, dna Varga!
Pe vremea când ați fost secretar de stat: 1. Ati fost "îngeraș" în ceea ce privește cheltuirea banului public? Exista un audit (corect întocmit), în legătură cu cheltuielile de la Barajul Tileagd? 2. Cine v-a (re)"măritat" cu UDMR-ul?
Postat 21 Iulie 2010, 18:20 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON