URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Ianuarie 2017, 12:30

Şefii din Poliţia Bihor, trimişi în judecată de DNA: Chestorul Liviu Popa şi judecătorul Ovidiu Galea, acuzaţi că şi-au ascuns apartenenţa la Masonerie!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chestorul Liviu Popa, comisarul şef Remus Indrei, comisarul şef Dorin Vesa, subofiţerii Gheorghe Bat şi Raul Rotar, funcţionarul APM Bihor Minodora Pătroc, consilierul județean Nicolae Bodea, fost viceprimar al comunei Remetea, și Ioan Simea, viceprimar al comunei Roşia, au fost trimiși în judecată, joi, de procurorii DNA Oradea.

Pe lista inculpaților din dosarul înaintat Curții de Apel Oradea, apar, însă, și nume noi, cu acuzaţii surprinzătoare. Unul este cel al judecătorului Ovidiu Galea, de la Tribunalul Bihor, care a mai făcut obiectul unor cercetări, acuzat de data aceasta că a ascuns în declaraţiile de interese apartenenţa la o Lojă masonică.

Mulți inculpați, multe acuze

Potrivit comunicatului emis, vineri, de Biroul de presă al DNA, chestorul Liviu Popa, fostul șef al Poliției Bihor, a fost inculpat pentru luare de mită (3 fapte din care 2 în formă continuată), și fals în declarații în formă continuată, comisarul șef Remus Indrei, fost șef al Poliției municipiului Beiuș, va răspunde pentru 5 infracțiuni de luare de mită (din care 4 în formă continuată), iar comisarului sef Dorin Vesa, la data faptelor șef al Secției 2 Poliție Rurală Beiuș, i s-a reținut luare de mită (3 fapte) şi instigare la luare de mită în formă continuată.

Agentul șef principal Gheorghe Bat, fost șef al Postului de Poliție Pietroasa, e inculpat pentru luare de mită (4 fapte, din care una în formă continuată), trafic de influență (2 fapte), complicitate la luare de mită și dare de mită în formă continuată, iar agentul șef principal Raul Rotar, la data faptelor șef al Postului de Poliție Cărpinet, e inculpat pentru complicitate la luare de mită (2 fapte), dare de mită în formă continuată.

În același timp, procurorii DNA Oradea au dispus şi trimiterea în judecată a Minodorei Pătroc, consilier superior în cadrul Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de luare de mită, a consilierului județean Nicolae Bodea, la data faptei viceprimar al comunei Remetea, pentru acte de comerț incompatibile cu funcția deținută, și a viceprimarului comunei Roșia, Ioan Simea, pentru acte de comerț incompatibile cu funcția deținută și dare de mită.

Alte două persoane trimise în fața instanței sunt Ovidiu Galea, judecător în cadrul Tribunalului Bihor, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de fals în declarații în formă continuată, și Eugen Balint, ginerele comisarului șef Remus Indrei, acuzat de mărturie mincinoasă.

Protectori...

Prin rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada 2012 - 2014, chestorul Liviu Popa și comisarul șef Remus Indrei Liviu ar fi protejat afacerile penale ale unei persoane, martor în acest dosar, și nu și-au îndeplinit, potrivit legii, atribuțiile de serviciu ce decurgeau din funcțiile de conducere deținute.

„Concret, inculpații Popa Liviu și Indrei Remus au făcut demersuri astfel încât să fie soluționate favorabil petițiile/reclamațiile și dosarele penale înregistrate la Poliția municipiului Beiuș și la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Bihor care vizau presupuse infracțiuni comise de persoana respectivă”, se precizează în comunicatul transmis.

De asemenea, spun procurorii, cei doi s-au angajat să nu constituie noi dosare referitoare la faptele penale comise de către persoana respectivă și despre care aceștia ori subordonații lor ar fi luat la cunoștință în orice mod.

... contra cost

„În schimb, chestorul de poliție Popa Liviu, în calitate de inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, și comisarul șef Indrei Remus Daniel, în calitate de șef al Poliției municipiului Beiuș, au pretins în mod nemijlocit de la persoana respectivă diferite foloase necuvenite, în valoare totală de 11.979 lei”, spune DNA.

Ulterior, cei doi ar fi primit foloase în valoare de 7.979 lei, ce au constat în achiziționarea de obiecte de mobilier și prestarea unor servicii, respectiv lucrări de renovare la sediul Poliției Beiuș.

Totodată, în vara anului 2012, Liviu Popa a pretins și primit de la aceeași persoană diferite foloase necuvenite constând în prestarea de servicii/lucrări în vederea racordării, în mod provizoriu, la rețeaua de curent electric a locuinței sale.

Servicii pentru servicii

Potrivit rechizitoriului, în cursul lunii iulie 2015, comisarul șef Remus Indrei a pretins, prin intermediul șefului postului de poliție Cărpinet, Raul Rotar Raul, de la cinci persoane, cantitatea de 2 tone și 11 mp de piatră ornamentală pentru pavarea curții de la locuința ginerelui său, inculpatul Eugen Balint.

Întrebat de proveniența pietrei ornamentale, Balint a mințit, spune DNA, pretinzând că socrul său nu a avut nicio implicare în achiziția pietrei care ar fi fost plătită furnizorilor.

„Pentru foloasele respective, inculpații Indrei Remus Daniel și Rotar Raul Ovidiu Raj nu au luat măsurile prevăzute de lege în ceea ce privește activitatea ilicită de exploatare și comercializare a pietrei ornamentale de către persoanele respective”, se spune în informare.

Lui Indrei i se impută și că, în cursul anului 2015, având în subordine directă Posturile de Poliție Cărpinet și Pietroasa, a pretins, acceptat și primit diferite foloase necuvenite de la agenții Rotar Raul Ovidiu Raj și Bat Gheorghe în legătură cu atribuțiile de serviciu, ce decurgeau din funcția de conducere deținută de ofițer. Remiterea foloaselor necuvenite s-a realizat și în considerarea unor tratamente preferențiale față de cei doi șefi de post, spun procurorii.

Totodată, în perioada decembrie 2014 - aprilie 2015, în calitate de șef al Poliției Beiuș, având în subordine Postul Pietroasa, Indrei ar fi pretins, acceptat și primit de la administratorul unei societăți comerciale, atât în mod direct, cât și prin intermediul agentului șef principal Bat, diferite foloase necuvenite, în schimbul cărora urma să protejeze activitatea infracțională a omului de afaceri.

Electrocasnice pentru intervenții

În cazul șefului Postului Pietroasa, Gheorghe Bat, procurorii au stabilit că acesta a pretins și primit de la mai multe persoane produse electrocasnice, materiale de construcții etc., în schimbul cărora le-ar fi protejat afacerile penale, iar într-un caz a promis că va interveni pentru obținerea unui certificat ADR și preschimbarea permisului de conducere.

La rându-i, comisarul șef Dorin Vesa e acuzat că pretins și primit de la Nicolae Bodea și Ioan Simea Ioan, viceprimari ai comunelor Remetea și respectiv Roșia, mai multe foloase necuvenite pentru a închide ochii la faptul că, deși nu aveau voie, cei doi administrau în fapt și societăți comerciale.

Aviz pentru piatră

„În cursul lunii iunie 2015, inculpata Pătroc Minodora Ioana, în calitate de consilier superior în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Bihor - Serviciul Avize, Acorduri, Autorizații, a pretins și primit, prin intermediul agentului șef principal Rotar Raul Ovidiu Raj, de la 4 persoane, cantitatea de 20-22 mp de piatră ornamentală pentru pavaj, pe care a folosit-o cu ocazia construirii unei locuințe personale”, se mai precizează în comunicatul DNA.

În schimbul foloaselor pretinse și primite, Pătroc a susținut demersurile persoanelor respective pentru obținerea avizului de mediu și a acordului de mediu, proceduri premergătoare obținerii autorizației de mediu pentru activitatea de exploatare și comercializare a pietrei ornamentale.

Reparații pentru chestor

În cazul chestorului Liviu Popa, procurorii DNA au mai reținut că, în perioada martie 2015 - iulie 2016, în calitate de șef al Inspectoratului judeţean de Poliție, având calitatea de ordonator de credite, în baza unei "înțelegeri tacite și ilicite" dintre acesta și administratorul unei societăți comerciale (martor în cauză), ar fi beneficiat de reparații efectuate la autoturismele personale, ale membrilor familiei sale ori unor apropiați de-ai săi, în valoare totală de 8.676,4 lei.

„În schimb, inculpatul a acceptat ca toate reparațiile mai importante cu privire la autoturismele marcă străină ale Inspectoratului de Poliție Județean Bihor să fie efectuate la service-ul martorului”, se spune în comunicat.

Masoni pe-ascunselea

Chestorului Liviu Popa i se impută, însă, şi o faptă cu totul inedită, asemeni judecătorului Ovidiu Galea, şi anume falsul în declarații cu privire la... apartenenţa la Masonerie. "În perioada 2008-2016, inculpații Popa Liviu și Galea Ovidiu Daniel nu au menţionat în declaraţiile de interese calitatea de membri ai unei Loje din România", arată comunicatul.

DNA a dispus instituirea sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Popa Liviu, Indrei Remus Daniel, Bat Gheorghe, Bodea Nicolae Dan, Vesa Dorin Ioan și Pătroc Minodora Ioana, şi asupra sumei de 2.683 lei, aparținând inculpatului Simea Ioan Florian.

Dosarul, la finalizarea căruia procurorii spun că au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție și al Direcției Generale Antifraudă Fiscală, a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Oradea, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
@Rowald
Ne mai mirăm de masonerie? Păi, dacă pufulețul ăla spurcat la gură - Secureană - e mason... În Loja Românească par să se fi adunat o grămadă de ciudăței, asta ca să fiu elegant.
Postat 22 Ianuarie 2017, 15:44 de Shogun
Felicitări Onuta !!!!!!!!!!!!!!!!
Cel mai corupt chestor face de rușine o instituție "corectă", Liviu Popa un arogant și* fără margini! Sperăm să scrie multe volume în pușcărie despre minunatele aventuri, despre cum să aplici legea corect! Neam prost și fără scrupule! Iubitele tale confidente de la Bănci. Puszi.
Postat 22 Ianuarie 2017, 14:53 de Universitarul22
acolo sa stati cam cat ati furat!
Doamne,Popa mult m-am rugat sa ajungi sa isi bata altii joc de tine cum iti bateai tu joc de noi cand te faceai ca ne asculti in audiente...la cine ne plangeam noi!..ma bucur ca am ajuns sa traiesc si vremurile astea in care tu ai ajuns sa fi inchis...
Postat 22 Ianuarie 2017, 11:28 de onuta
pentru via
Să nu-mi zici că înainte de dec89 nu era corupție.Nu chiar așa mare cum acum,dar era,și e mama corupției de acum.
Postat 21 Ianuarie 2017, 11:30 de crisan
Africa
Acum, mai crede cineva toate prostelile cu UE si NATO??? Fratilor, ce UE? ce NATO? ce legi? Golanii astia au ajuns SEFI IN POLITIE???? Sunt JUDECATORI care iau mita??? Din astea mai auzi numai prin America latina sau, normal, Africa centrala, la aia cu triburi. Parerea mea este ca de la 'revolutie' incoace suntem in picaj constant si probabil in curand ne va lua dr@cu pe toti. Mai cred ca TOTUL, absolut TOTUL ce se intampla cu noi, nu este intamplator CI FOARTE FOARTE BINE SI ATENT, REGIZAT. Cine i-a promovat pe acesti baieti in functii de conducere??? Acelor baieti nu li se intampla nimic??? Si tot asa, raspunzand la intrebari de clasa a doua, si bineinteles, URMARIND BANII!!!, se poate deconspira toata reteaua de TRADATORI, INFRACTORI si CRIMINALI din conducerea acestui stat. Numai ca, evident, se fac eforturi uriase pentru a se da raspunsuri tampite, acelor catorva intrebari banale care pot duce la adevar. Intrebarea care persista totusi este: DE CE ???
Postat 21 Ianuarie 2017, 08:24 de User anonimizat
Precizare: consilier judetean ales pe listele PNL!
Toti protagonistii sunt prezentati cu lux de amanunte, mai putin unul, Nicolae Bodea. Nicolae Bodea este consilier judetean ales pe listele pnl, partidul national liberal. Partea cu pnl s-a omis. Listele pnl la locale si parlamentare, in Oradea/Blihor, au fost aprobate de birtinez, si numai de el! Asteptam sa ne lamureasca secretarul general al pnl si candidat pe lista ,,scurta" la presedintia pnl, de birtinez e vorba, cum a ajuns un infractor consilier judetean, cine/ce l-a recomandat in afara de ,,talent"?! Stim, conform unei cutume bine impamantenite pe aici, birtinezul nu e niciodata viovat!
Postat 21 Ianuarie 2017, 05:47 de pinonel
da,rowald
Ai dreptate,lojele masonice tre să se reformeze,nu știu despre cei din prezentu' articol că ar fi ,dar tot posibil,manageru' ăla de la spitalu Malaxa,ce a fost dat prin media luna trecută cum că obliga subalternii la furt.Penibilă treabă.Se știa că e mason și și-a permis din astea.Oricum,față de acu 1oo de ani,lumea e altfel,și masonii sunt ca lumea,altfel se făceau banii atunci,altfel se fac acum,lumea era mai credincioasă,mai cu conștiință.
Postat 20 Ianuarie 2017, 20:24 de crisan
Masoni!? Astia doi!?
slabuta a ajuns masoneria, daca este compusa din membrii precum astia doi. eu stiam ca masonii sunt in general oameni fie foarte bogati, fie foarte destepti, ori cei doi inculpati nu indeplinesc niciunul dintre cele doua criterii
Postat 20 Ianuarie 2017, 20:06 de rowald
@Oradea mea si a ta
Desigur că nu sunt scutiți masonii de instanțe,eu mă întrebam...ei,ca masoni,în demnitatea lor,de ce ar face asemenea fapte?să ajungă în instanțe?Sau la noi nu poți fi un demnitar curat?tre să te mânjești?sau...ți de fabrică dosare?
Postat 20 Ianuarie 2017, 18:46 de crisan
@crisan
Demnitarii masoni sau masonii simpli au scutire de a ajunge in fata unei instante judecatoresti ?
Postat 20 Ianuarie 2017, 14:55 de oradea_mea_si_a_ta
Sau...?
Așa trebe?
Postat 20 Ianuarie 2017, 14:48 de crisan
Da...
De ce trebuiește sã ajungă un demnitar mason îfața instanței judecătorești?
Postat 20 Ianuarie 2017, 14:37 de crisan
?!
Io nu stiu ce maSONERIE este la noi daca n-o fost in stare sa-i ajute pe astia ca sa nu intre-n balamuc .. Numa costumatia si armura-i de ei si ritualu.
Postat 20 Ianuarie 2017, 14:21 de Iness
Au fost....
Masoni declarați în anii 5o și au sfârșit în gulagul românesc
Postat 20 Ianuarie 2017, 13:45 de crisan
@ crisan
Nu e rau sa apartii, dar probabil e rau DACA nu declari aceasta apartenenta, cel putin cazul mai-marilor din sectorul public... Ce te faci, daca judecatorul trebuie sa judece un caz in care inculpatul face parte din acceasi loja? Mai esti sigur de obiectivitatea cu care se da verdictul? Idem, in cazul chestorului... Cel putin asa CRED ca se pune problema.
Postat 20 Ianuarie 2017, 13:26 de IonutS
De când masoneria ....?
E ceva rău?Personal știu că dacă demnitarii de la București imediat după Trianon,dacă nu se înscriau în masonerie,nu primeau Transilvania,bănuiesc masoneria franceză,nu că personal aș simpatiza vro masonerie
Postat 20 Ianuarie 2017, 12:47 de crisan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON