URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 August 2010, 15:46

Deputatul Ioan Roman se declară împotriva "genocidului" din Direcţia Agricolă Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concedierile, pe criterii de partid?

Deputatul Ioan Roman a criticat vineri, într-o conferinţă de presă, "genocidul care urmează să se întâmple la Direcţia Agricolă Bihor", unde din 109 angajaţi vor fi păstraţi, în urma restructurării, doar 28. "Este dureros că specialişti care au avut rezultate în agricultura din Bihor vor fi nevoiţi să meargă în şomaj", a spus Roman, arătând că, în mod normal, agronomii şi zootehniştii din Direcţia Agricolă puteau să-şi găsească un loc de muncă în viitoarea Cameră Agricolă din subordinea Consiliului Judeţean, dacă preşedintele Traian Băsescu nu ar fi retrimis la Parlament, pentru revizuire, legea privind organizarea şi funcţionarea camerelor agricole.

Roman a afirmat că are şi câteva propuneri alternative la concedierea masivă pe care, spune el, trebuie s-o facă actuala conducere a Direcţiei Agricole. "S-ar putea reveni asupra acestei reduceri atât de drastice, s-ar putea încadra o parte din specialişti la Camera Agricolă a judeţului, ori la Direcţia pentru Dezvoltare Rurală, unde există doar 15 salariaţi care muncesc 12-14 ore pe zi", a spus parlamentarul social-democrat.

Deputatul PSD a cerut, de asemenea, ca Nicolae Hodişan, directorul coordonator al Direcţiei Agricole (reprezentant al PDL) "să facă publice care sunt criteriile de selecţie" pentru angajaţii care vor fi păstraţi în structura Direcţiei. "Mi-e teamă că simpatia pentru un partid sau altul...", şi-a dat Roman şi răspunsul.

Birocraţie contra agricultură

Tot cu privire la situaţia din agricultură, deputatul Ioan Roman a criticat şi proasta reglementare internă care împiedică fermierii să acceadă la fondurile europene rezervate proiectelor de dezvoltare rurală. "Premierul vorbeşte mereu că nu suntem capabili să accesăm fonduri europene, dar o problemă este chiar reglementarea modului de cofinanţare a acestor proiecte", a spus Roman, care s-a dat exemplu chiar pe sine.

Deputatul a arătat că în urmă cu aproape doi ani a depus un proiect pe măsura 1.2.5 a Programului Operaţional Regional, privind dezvoltarea micilor ferme agricole, însă - deşi proiectul a fost aprobat - nu poate să-l aplice. "Am semnat în luna decembrie (n.r. - a anului trecut) contractul de finanţare pentru proiect, dar nici acum nu am reuşit să cumpăr utilajele pe care voiam să le achiziţionez prin acest proiect", a spus Ioan Roman. El a explicat că, potrivit regulilor caracteristice proiectelor depuse pe măsura 1.2.5, finanţarea se face cu fonduri europene în proporţie de 65%, restul de 35 de procente reprezentând contribuţia titularului de proiect. "În mod normal, trebuia să primesc în avans 50% din cei 65%, cât se alocă prin fonduri europene, dar nu am primit nimic nici acum", a explicat Roman, arătând că motivul blocajului este proasta reglementare din partea autorităţilor române.

"Fiind o întreprindere nou-înfiinţată, acest lucru a contat în sens pozitiv la întocmirea punctajului în evaluarea proiectului, dar în sens negativ când a trebuit să mă adresez unei bănci, tocmai pentru că orice bancă preferă să lucreze cu o firmă care are istoric. Problema este la Fondul Naţional de Garantare a Creditului Rural, care nu oferă băncilor garanţii reale pentru asemenea credite", a mai spus deputatul Ioan Roman.

La cererea jurnaliştilor, Roman a precizat că proiectul depus de el vizează dezvoltarea fermei de ovine pe care o deţine de mai mulţi ani, valoarea sa totală fiind de 243.000 euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@Romanul simplu
Calci in picioare, rupi picioare, dar nu esti in stare sa-ti spui adevarata identitate. Cu un asemenea taliban, pesedistii vor reveni la putere la pastele cailor. Mai calm, romanule! Oricum nu te baga nimeni in seama. Simplitatea ta nu mai deranjeaza nimeni!
Postat 09 August 2010, 13:02 de Apolitic.
era cazul
din pacate sunt niste capuse care mananca putinii bani care ar trebui sa sprijine agricultura romaneasca. importam mancare iar terenurile sunt necultivate. mergeti numai la unguri sa vedeti daca este 1 mp. necultivat. de ce la ei este rentabil si la noi nu? asta spune totul despre profesionalismul celor care sunt platiti sa ajute agricultura.
Postat 08 August 2010, 22:43 de un taran
replica la articol
Domnule deputat PSD Ioan Sorin Roman pe cine vreti sa aparati cu afirmatia aceasta ? pe ex directorul DADR Bihor Florian Pavel senior ?NU merita!NU merita!NU a ajutat cu nimic agricultorii,nu face deosebirea dintre,asociatie `` si ,sindicat`` al agricultorilor,iar fiul sau Florian Pavel junior isi bate joc de romanii simpli pe blogul personal,shmendeblogwordpress,com. zicindu-le timpiti,si este consilier judetean PSD facut la apelul bocancilor atunci in 2008 cind a plecat senatorul PSD Ioan Mang in Parlamentul ROMANIEI,din consiliul judetean Bihor.Talibanii rebeli fanatici din PSD Bihor sunt impotriva lor ,nu avem nevoie de asa oameni in PSD Bihor,daca-i prindem la sarbatoare comunei Cefa le rupem picioarelein special la Pepe Florian Referitor la proiectele pe masuri ,Florian Vesa director adjunct membru PDL a zisMulte vrei ca sa faci bade,pesemne ai bani ,si in loc sa ajute ca vrea cineva sa faca ceva,mai mult a incurcat lucrurile.Nicolae Hodisan director coordonator PDLal DADR Bihor disponibilizeaza pe astia mai batrini de genul Florian Vesa si Florica Pogan cu care te-ai batut prin DADR Bihor,de ati ajuns la ziar si la judecata :))Aceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 07 August 2010, 23:34 de Romanul Simplu
Pe cand evaluari conforme si la \
Pe ”numiții politic” și pe baza de ”Ștefan Gheorghiu” la CV, cine ii evaluează/promovează conform? Mai ales în contextul unor examene pe post, sau de (înalt) funcționar public, model prefect Ghilea sr.
Postat 07 August 2010, 10:02 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON