URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Aprilie 2018, 13:44

Bolojan la atac: Nu vom vota bugetul Consiliului Judeţean dacă banii nu se împart corect! (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În calitate de preşedinte al PNL Bihor, primarul orădean Ilie Bolojan a anunţat, luni, că liberalii se vor opune în continuare votării bugetului Consiliului Judeţean, câtă vreme actuala coaliţie de la putere, PSD-UDMR-ALDE, nu va accepta să aloce fondurile corect primarilor din judeţ.

Bolojan a arătat că anul trecut coaliţia care "a confiscat" conducerea Consiliului Judeţean Bihor, acţionând discreţionar, a văduvit cele 46 de localităţi conduse de primari PNL de fonduri pentru echilibrarea bugetelor. 

"Avem cel puţin 9 localităţi - Aştileu, Cociuba Mare, Hidişel, Lazuri de Beiuş, Tulca, Drăgeşti, Şoimi, Pietroasa şi Spinuş - care n-au primit niciun leu pentru echilibrarea bugetelor. În acelaşi timp, alte localităţi cu primari din coaliţia la guvernare au primit fonduri. Batăr a primit 400.000 lei, Batăr a primit 515.000 lei, Boianu Mare - 800.000 lei, Diosig - 450.000 lei, Sălard - 520.000 lei, iar Ţeţchea - 455.000 lei", a declarat Bolojan, într-o conferință de presă susținută la sediul partidului.

Preşedintele PNL Bihor a arătat că aceeaşi politică discreţionară s-a aplicat şi în cazul oraşelor conduse de liberali. Astfel, Primăria Aleşd a primit doar 220.000 lei, cea din Ştei doar 115.000 lei, iar cea din Vaşcău - 115.000 lei. În schimb, localităţi gestionate de primari din partidele la putere au primit "alocări de 7-8 ori mai mari". Spre exemplu, Consiliul Judeţean a alocat pentru Marghita 850.000 lei, iar pentru Valea lui Mihai şi Salonta câte 940.000 lei.

Ori corect, ori deloc!

Bolojan a spus că, pentru detensionarea crizei, PNL Bihor a propus conducerii Consiliului Judeţean alocarea fondurilor astfel încât 75% din sumă să fie acordată în funcţie de populaţia localităţii, deoarece aceasta nu are nicio vină faţă de culoarea politică a primarului.

Diferenţa de 25% ar urma să rămână la dispoziţia administraţiei judeţene care să o aloce primăriilor în funcţie de proiectele pe care le doreşte implementate sau pur şi simplu pentru a-şi "premia" primarii din partid.

Bolojan a spus că un algoritm similar, în funcție de numărul de credincioşi, ar trebui aplicat de către conducerea Consiliului Judeţean şi în cazul finanţărilor acordate către culte şi ONG-uri, urmând astfel principiul proporţionalităţii aplicat deja de Primăria Oradea.

"Cerem ca banii pentru primării să fie împărţiţi corect, adică cea mai mare parte a fondurilor să meargă proporţional către primării. Iar banii pentru fundaţii, culte şi ONG-uri să meargă urmând modelul de la Primăria Municipiului Oradea, care să ţină seama tot de o proporţionalitate", a spus Bolojan.

Şeful PNL a spus că dacă aceste două condiţii nu vor fi întrunite, consilierii judeţeni liberali vor boicota votarea bugetului. "Atunci vom vota bugetul, în alte condiţii nu avem de ce să-l votăm, fiindcă ar însemna să ne batem joc de voturile bihorenilor", a declarat Bolojan.

Salarii nemuncite

Totodată, în aceeaşi conferinţă de presă, Bolojan a condamnat risipa fondurilor publice de către actuala conducere a CJ Bihor, dând mai multe exemple de alocări discutabile.

El a arătat că în CJ există "sisteme paralele", dând ca exemple faptul că există atât un manager public, cât şi un administrator public, unul de la PSD şi celălalt de la UDMR, dar fără ca judeţul să fie administrat corespunzător.

"E ca o maşină cu două volane, chiar dacă ambii şoferi merg în aceeaşi direcţie, e destul să difere stilul de şofat, iar atunci când unul accelerează, celălalt să pună frână pentru ca lucrurile să nu meargă bine", a argumentat liderul PNL Bihor.

De asemenea, Bolojan a criticat faptul că şefii CJ continuă să facă angajări, deşi nu au niciun fel de proiecte şi nici nu le finalizează pe cele începute. Acesta a exemplificat cu cazul ADI Ecolect Bihor, înfiinţată pentru gestionarea deşeurilor la nivelul întregului judeţ, unde bugetul de salarii a "sărit" de la 83.000 lei în 2017 la 730.000 lei anul acesta fără să se vadă niciun rezultat.

"ADI Ecolet ar trebui să se ocupe deja de un an de organizarea licitaţiilor pentru desemnarea unor operatori care să folosească activele din bani europeni realizate în proporţie de 90%. ADI nu a făcut nimic. Cei nouă angajaţi, faţă de cinci anul trecut, n-au făcut decât să îşi ia salariile. Ar trebui să le crape obrazul de ruşine că iau salariile fără să facă nimic", a spus liberalul.

Bani "sifonaţi"

De asemenea, preşedintele PNL Bihor a condamnat faptul că CJ alocă încă 500.000 euro pentru diverse ONG-uri, în mod netransparent, după ce anul trecut alocarea către asociaţii şi fundaţii a fost de 700.000 euro, fără ca de pe urma activităţii lor judeţul să fi avut ceva de câştigat.

Bolojan a arătat că aceste sume sunt doar nişte "sifonări" de bani pentru clientela coaliţiei la guvernare din diferite organizaţii şi asociaţii care, pe banii bihorenilor, beneficiază de excursii sau alte acţiuni rezervate unui grup restrâns de privilegiaţi.

"Sumele care ar putea fi economisite din aceste aruncări pe geam ar putea fi folosite la repararea drumurilor judeţene, sunt foarte multe cratere pe aceste drumuri", a mai spus Bolojan, dând exemplul DJ dintre Aştileu - Măgeşti - Vadu Crişului. Liderul grupului PNL din CJ, Ionel Avrigeanu, l-a completat cu exemple despre drumurile dintre Cociuba Mare şi Tinca, dar şi Copăcel şi Oşorhei.

"Vor să creeze tensiuni!"

În ceea ce priveşte faptul că angajaţii Consiliului Judeţean şi-au primit salariile pe martie doar în proporţie de 70% sub pretextul că nu a fost adoptat bugetul, preşedintele PNL Bihor a declarat că este vina exclusivă a conducerii instituţiei.

"Pentru orice neajuns real sau imaginar de care ar avea parte angajaţii CJ, este de vină conducerea instituţiei", a declarat Bolojan.

Președintele PNL Bihor a spus că șefii CJ încearcă să pună presiune pe consilierii liberali să voteze bugetul ostilizându-i pe angajaţi, cu toate că ar avea bani în cont pentru plata integrală a salariilor. 

"E ruşinos să ai banii în cont şi, pentru a creea tensiuni, să plăteşti oamenilor doar 70% din salariu. Nu se poate aşa ceva!", a spus liberalul.

De altfel, sindicaliştii au şi anunţat pentru miercuri, pichetarea instituţiei cu ocazia şedinţei CJ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
tare
" PNL este zguduit de efectele unui scandal internațional de corupție în urma anchetei APCE în ceea se deja se numește "CaviarGate" - operațiunea de lobby a Azerbaidjanului în încercarea de a obține sprijinul unor reprezentanţi ai statelor membre ale Consiliului Europei. Liderul liberal, Ludovic Orban se află în acest moment la Bruxelles pentru a se întâlni cu mai mulți lideri PPE. Potrivit unor surse din conducerea liberală, viitorul nu sună deloc roz pentru Cezar Preda, liderul grupului PPE din APCE, iar consecințele acestui scandal sunt abia la debut."
Postat 25 Aprilie 2018, 09:27 de dani-e-let
@ meloman
Dacă nu se votează bugetul, instituția poate funcționa legal pe 1/12 din bugetul de anul trecut. Adică în fiecare lună are la dispoziție media de cheltuieli din anul precedent. Ceea ce cu siguranță le pemite să plătească salariile întregi. Ei aleg să nu le plătească pentru a genera un scandal. Sau poate își prioritizează alte lucruri - gen o plimbare prin China.
Postat 24 Aprilie 2018, 11:47 de Smiley
nici tu nu ai impartit
spaga de pe cele 3 ha jos pe branului si ai dat desi au fost despagubiti la cei mai mari infractori imobiliari ce au luat si la lotus 7 ha,iar aici ai trecut terenul pentru anl(fiindca tu nu ai viitor,nici familie nu te gandesti la tineri)din domeniu public in privat al statului,oferind dupa ce instanta le a respins cererea,3 ha=3 mil euro cel putin,spaga ai luat o prin interpusi de la petrica,nu zic suma ca o stie dna ul!
Postat 23 Aprilie 2018, 22:15 de User anonimizat
bolovaneeee lasneee
Chiar daca o fi asa (stim ca e asa) pe cine mai intereseaza? pnl-ul vrea sa ne dea lectii de moralitate??? HA! fugiti tare!
Postat 23 Aprilie 2018, 21:02 de User anonimizat
Ce se
Ce se intampla cu salariile oamenilor care depind de ei?Vor merge la jefuit sau vor cere de mancare de la PNL?
Postat 23 Aprilie 2018, 16:15 de meloman
Ca dumneata, bobocule, mai rar cineva!
Bine le faci celor de la cj ca-i plesnesti peste bot! Asa le trebuie daca-s prosti! UNUL, repet, UNUL dintre consilierii psd/udmr nu a scris un rand, UN SINGUR RAND, catre parchet(e) despre cum iti bati joc de banii ue, ai guvernului, ai oradenilor, fara sa dai socoteala! Un singur exemplu: Dealul Ciuperca. Repet, bine le faci daca-s prosti!
Postat 23 Aprilie 2018, 15:26 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON