URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Aprilie 2014, 17:45

Big Brother pe şosele: Maşinile poliţiştilor orădeni vor avea sisteme de supraveghere video şi microfoane!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aveţi obiceiul să traversaţi neregulamentar strada ori aţi oprit cu maşina în loc nepermis? Mare grijă, căci în curând poliţiştii vor putea să vă "prindă" din mers.

În baza unui protocol semnat, marţi, de chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei Bihor şi primarul municipiului, Ilie Bolojan, sistemul de supraveghere video a oraşului se va extinde.  În plus, se vor monta camere chiar şi pe maşinile de patrulare ale poliţiştilor de ordine publică, ale agenţilor rutieri respectiv ale poliţiştilor locali din Oradea.

"S-au alocat din bugetul municipiului 110.000 euro, care vor fi folosiţi, pe de o parte, pentru extinderea sistemului de supraveghere din municipiu, iar pe de alta pentru dotarea cu camere audio-video a maşinilor aparţinând Poliţiei Naţionale şi Poliţiei Locale care patrulează în Oradea", a declarat primarul municipiului după semnarea protocolului.

Concret, până la sfârşitul anului, sistemul de supraveghere video din oraş va cuprinde în total 214 camere performante care permit, în caz de nevoie, focalizarea obiectivului pe anumite puncte de interes chiar din dispeceratul Poliţiei.

Totodată, Primăria, prin Administraţia Imobiliară Oradea, va achiziţiona sisteme de supraveghere ce vor fi montate pe 17 maşini de patrulare, care le vor permite oamenilor legii să îi vâneze pe orădenii indisciplinaţi din mers. Aparatele car-video au o cameră video fixată pe parbriz pentru filmarea în exteriorul autoturismului şi un microfon wireless, cu rază de acţiune de minim 100 metri pătraţi în jurul maşinii.

Astfel, aparatele vor monitoriza nu doar străzile oraşului ci, mulţumită sistemului audio, şi modul în care acţionează poliţiştii. "Se va putea astfel urmări modul în care poliţiştii relaţionează cu cetăţenii atunci când sunt chemaţi să intervină", a explicat Bolojan.

Potrivit edilului, parteneriatul dintre cele două instituţii, lansat în vara anului 2012, poate reprezenta un model pentru alte municipii. "Este o colaborare avantajoasă deoarece economisim forţele şi creştem eficienţa autorităţilor locale. În loc să înlocuim zilnic indicatoare şi coşuri sparte ori să angajăm încă 50 de poliţişti locali ca să supravegheze oraşul, am realizat un sistem de supraveghere video care şi-a dovedit eficienţa, motiv pentru care am şi decis să-l extindem", a explicat Bolojan.

Şeful Poliţiei Bihor a subliniat că eficienţa sistemului de monitorizare e dovedită de cifrele statistice care arată că, în Oradea, numărul de infracţiuni reclamate este în scădere permanentă, în ultimul trimestru fiind cu 9,3% mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Anul viitor sperăm să putem achiziţiona şi un soft special pentru monitorizarea numerelor de înmatriculare auto, astfel încât în momentul în care căutăm o maşină implicată într-o infracţiune ori furată, să o găsim imediat", a declarat chestorul Liviu Popa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
s
propun atunci daca tot avem camere sa fie desfintate politia comunitara si cea rutiere de acum o sa ne conduca camerele video o sa dirijeze camerele ajunge un singur politist la rutiera si unul comunitar care sa priveasca pe monitor si sa rupa chitante PENIBILI de plans putin spus o sa faca ei ceva pe camere cat de curand in iunie daca nu mai repede dupa cum decurg lucrurile DA DA
Postat 16 Aprilie 2014, 14:12 de x
ati inteles gresit
Ati inteles gresit! -din cauza ca D-na Laura Gal habar nu are despre ce scrie.Ma gandesc ca microfonul o sa fie la politist si astfel trebuie inteles raza microfonului de 100m. Nu microfonul prinde tot ce se vorbeste in 100m ci politistul poate sa se indeparteze de masina pana la 100m cu microfonul. Ati inteles? Si este intradevar bine ca va fii inregistrat si ce vorbeste politistul cand opreste pe cineva.Mai ales ci cu inregistrare video, daca s-a incalcat o regula o sa fie si inregistrare video nu numai ce a vazut politistul. E bine si pentru populatie, trebuie sa recunoasteti.
Postat 16 Aprilie 2014, 12:31 de neo
@@he, he, he
Filmarea soferilor opriti in trafic de catre militisti este ilegala deoarece incalca protectia imaginii persoanei. Fiecare cetatean are dreptul la propria imagine, iar acest lucru este garantat de Constitutia Romaniei, dar si de legislatia europeana privind protectia datelor cu caracter personal. Vezi si in noul cod civil despre Drepturile personalităţii în general. Ca militistii nu respecta drepturile cetatenilor si fug ca dracul de tamaie cand aud de ele e vina noastra. Majoritatea romanilor au votat si iar au votat din ’90 incoace si au ales sa li se puna lesa, botnita, cip. Un popor este condus de cei pe care ii merita si as adauga ca are legile pe care le merita.
Postat 16 Aprilie 2014, 07:12 de @cacalin
@ he,he,he
De ce ar trebui sa isi dea acordul cel oprit in traffic pentru a fi filmat din masina politiei? Eu pot sa filmez pe domaniul public ce si cat vreau fara a cere acordul celui filmat fie el politist sau nu ; la fel, camerele instalate in fata unei banci, sau cele montate pe stalp de primarie sau politie nu trebuie sa ceara acordul nimanui pentru a filma si a fi utilizate ca probe in instant daca sunt omologate. Deci...despre ce vorbim? Si in SUA se filmeaza din masinile de politie pentru a evita abuzul politistilor si a fi o proba in instanta.
Postat 15 Aprilie 2014, 23:11 de Catalin
I
Si mandat de la judecatori emis pe intreaga populatie a orasului pe care ii asculta cu microfoanele ambientale care inregistreaza la minim 100 metri cand obtin??? In interesul cui si cum vor fi folosite inregistrarile? Initiativa arata a sistem comunist de opresiune.... nu ma voi simti cu nimic mai sigur in orasul meu daca 17 gasti de politisti inregistreaza pe cine au chef sau pe cine primesc ordin, prin oras...
Postat 15 Aprilie 2014, 23:10 de UN OM
Abuz
Pot sa inteleg ca politia rutiera / locala are nevoie de camere. Dar DE CE au nevoie de microfoane care inregistreaza la min 100 m? Microfoane "care asigură redarea direcţională exterior-interior, a discuţiilor ambientale" private ? . Sa-ntelegem ca primarul vrea sa cunoasca tot ce se vorbeste in orice casa sau birou. .. fara mandat din partea unui judecator?? DE CE ? si in ce scop vor fi folosite aceste interpretari.
Postat 15 Aprilie 2014, 23:03 de din Oradea
PublicRelations
Va mai amintiti de Nicu Gheara care avea tot felul de fotografii in care aparea alaturi de diverse celebritati, cu scopul de a-i albi imaginea? Asa si domn` Liviu: lucreaza la imagine, nu vedeti cum il confisca pe primar? :)
Postat 15 Aprilie 2014, 22:59 de Madame Tussauds
bravo
bravo Omorati-ne !
Postat 15 Aprilie 2014, 22:07 de soreli
Părerea mea
Păcat ca Bolojan se compromite cu un politruc pedelist, chestoru PL, nepotelu preacinstitului Blaga, senator de Timiș....
Postat 15 Aprilie 2014, 21:24 de Votant
foarte reusită
................................CE BINE VĂ STĂ ÎN POZĂ !!!!!!!!!! EXCEPŢIONAL !!!!! O FI REUŞIT DIN PRIMA SAU AŢI REPETAT????!!!! FOARTE FOTOGENICI !!!!!!!!
Postat 15 Aprilie 2014, 21:01 de ADINA
he, he, he
Ideea nu este noua, au mai fost militisti care se visau dj la inregistrari. 13.01.2012 :,,Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a spus ca nu contesta ideea de a folosi astfel de camere de catre Politia Rutiera, insa soferul oprit in trafic ar trebui sa-si dea acordul pentru a fi filmat. El a adaugat ca fiecare cetatean are dreptul la imagine, iar acest lucru este garantat de Constitutia Romaniei, dar si de legislatia europeana privind protectia datelor cu caracter personal. Avocatul Poporului a precizat ca politistul care opreste in trafic o persoana ar trebui nu doar sa o informeze ca este filmata si inregistrata, ci sa ii ceara si acordul pentru acest lucru." Concluzia : garcea trebuie sa-ti spuna ca esti inregistrat audio-video si tu trebuie sa-ti dai acordul, clar si raspicat. Nu ti-l dai, garcea poate face ceva pe inregistrare. Si inca ceva : LEGEA TE APARA DACA O CUNOSTI !
Postat 15 Aprilie 2014, 20:52 de DlGoe
Interceptare ilegala
Adica politistii locali sau rutieri vor putea face inregistrari abuzive, fara nicio aprobare a unui judecator, inclusiv din zone private, nu doar publice? De ce au nevoie de o raza de actiune de minim 100 de metri?
Postat 15 Aprilie 2014, 20:10 de unu
mai de folos ar fi sponzorizarea spitalelor
bolnavi nu au medicamente,multi nu au ce manca,nu are un acoperis. cei cu burta plina-se gandesc cum sal faca mai rau...
Postat 15 Aprilie 2014, 19:38 de dezso
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON