URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Martie 2015, 13:05

Aviz negativ: Direcţia de Cultură se opune mutării statuii lui Mihai Viteazul în fostul parc Olosig

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Strămutarea din Piaţa Unirii a statuii voievodului Mihai Viteazul în parcul cu acelaşi nume a început cu stângul. Comisia Zonală pentru Monumente Istorice nr. 6 a dat, joia trecută, aviz negativ propunerii municipalităţii de mutare a statuii din centrul oraşului la intersecţia străzilor Corneliu Coposu şi Lacul Roşu pe considerentul că amplasamentul din fostul parc Olosig, denumit şi Liniştii, este nepotrivit.

Poziţia Comisiei zonale a fost asumată şi de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, care a recomandat Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public păstrarea statuii pe actualul amplasament.

"În cei 20 de ani care au trecut de la momentul dezvelirii, statuia a căpătat o importanţă deosebită. Comisia Zonală nu recomandă noul amplasament, care este vizibil periferic faţă de cel actual. Mai mult decât atât, comisia consideră contextul în care se doreşte amplasarea statui unul nepotrivit: este în proximitatea unor blocuri de locuinţe şi unui turn de apă", a declarat şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, Lucian Silaghi.

Mai mult, specialiştii spun că amplasamentul aduce deservicii statuii. "Există un argument de bun simţ pe care, cred, nu îl poate contesta nimeni. Ampasarea unui monument se face doar înt-un context care să permită locuitorilor şi turiştilor un exerciţiu de admiraţie, indiferent care este persoana pe care o evocă. Ori aici acest lucru nu se întâmplă", spune Silaghi.

Va decide Bucureştiul…

Direcţia Judeţeană pentru Cultură a transmis, vineri, atât Primăriei cât şi Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public avizul negativ pentru strămutarea statuii. Soluţia Comisiei zonale este doar una consultativă, dar cea a Direcţiei Judeţene de Cultură ar putea cântări greu. Cu toate acestea, decizia finală aparţine Comisiei Naţionale din Bucureşti. "Cutuma în domeniu este ca fiecare instituţie în parte ţine cont de recomandarea primită. Nu se prea întâmplă ca la Bucureşti, Comisia Naţională să se pronunţe altfel, dar nu este exclus", a declarat şeful Direcţiei Judeţene.

Având în vedere acest fapt, conducerea municipalităţii speră să obţină totuşi avizul Comisiei Naţionale. "Poziţia noastră este în continuare că amplasamentul din Parcul Mihai Viteazul este unul potrivit. Avizul Comisiei Zonale nu este unul final, aşteptăm decizia Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public care nu s-a pronunţat încă", a spus viceprimarul Mircea Mălan.

Verificări în teren

La şedinţa Comisiei Zonale pentru Monumente Istorice de joia trecută şi-au susţinut punctele de vedere atât directorul Instituţiei Arhitectului Şef, Adriana Lipoveanu, ca reprezentant al municipalităţii, cât doi delegaţi ai Asociaţiei Culturale Mihai Viteazul, care a finanţat construirea statuii pentru amplasamentul din Piaţa Unirii şi se opune strămutării ei.

Reprezentanţii comisiei nu s-au mulţumit să dea o soluţie din birou şi au vizitat în teren cele două amplasamente în teren pentru a se pronunţa în cunoştinţă de cauză. Comisia zonală, prezidată de arhitectul bucureştean Niels Auner, cuprinde 9 membri, arhitecţi şi specialişti în rezistenţă în construcţii, din care 8 au şi fost prezenţi la dezbateri. Orădenii care fac parte din comisie sunt arhitecţii Maria Şimon şi Emodi Tamas şi arheologul Sorin Bulzan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Unirea face puterea.
Unirea face puterea.
Postat 12 Martie 2015, 16:29 de Valhalla-Asgard
Felicitari!
Aceasta discutie nu ar fi trebuit nici macar sa aiba loc, insa, acest primar si(sau) cei din jurul lui, gen Ciuszi, au idei putine si fixe. Locul statuii voievodului Mihai Viteazul, un simbol al Unirii trebuie sa ramana in centru. Ar fi foarte importanta si o statuie a marelui rege dac Burebista primul unificator al dacilor, strabunii romanilor de azi. Nicolae Iorga-"Un popor care nu isi cunoaste istoria este ca un copil care nu isi cunoaste parintii".
Postat 12 Martie 2015, 16:20 de Valhalla-Asgard
FELICITARI..
...dle Lucian Silaghi si comisiei de cultura..!Romani adevarati ..ce atita vorba!Dupa birtinutzul cel dastept Mihai Viteazul ajungea in parcul Salca...!
Postat 12 Martie 2015, 06:53 de grigore
Lasati pe Mihai Viteazul in Piata Unirii
Cine nu incape de statuia primului unificator al Principatelor Romanesti? este destul loc in Piata Uniri si pentru Mihai Viteazul si pentru Regele Ferdinand intregitorul si pentru Emanuil Gojdu si pentru alte personalitati marcante ale Romaniei Miron Cristea, Iuliu Hossu, Alexandru Vaida Voievod. Desigur inlocuirea statuii cenusii cu alta din bronz sau modificarea amplasamentului cu cativa metri intr-o alta directie e altceva...dar sa muti intreaga statuie numai asa...ca ii incurca pe unii e cam jalnic
Postat 11 Martie 2015, 21:56 de Cristea
e bine, bine, e foarte bine!
In sfarsit o Decizie corecta! Sa speram ca nici avizul Bucuresti-ului nu va fi favorabil!
Postat 11 Martie 2015, 20:33 de TDS
sa mutam si strada mihai viteazu propun!
cine nu incape de statuia lui Mihai Viteazul in orasul asta? bolojan? consiliul judetean? udmr? ce figuri pe capul lor, i-auzi! lasati statuia unde este! mai bine v-ati gandi sa mutati dracului odata covrigul ala din beton oribil de la gara, si sa puneti statuia lui bolojan la poarta feroviara a orasului, sa fie mai veridic, daca tot cautati asta. s-apoi ce treaba am avea noi cu vasile alecsandri, decebal sau ronald reagan, ca sa dam numele unor strazi sau cartiere in Oradea?!? dar daca tot vreti si va incapatanati sa mutati statuia, nu faceti discriminare - mutati va rog si strada mihai viteazul, pe acelasi criteriu!
Postat 11 Martie 2015, 20:24 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON