URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Octombrie 2017, 14:39

Aqua Crisius denunţă mafia care controlează pescuitul recreativ: Nu eşti membru AJVPS, eşti amendat!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un război "mut" care trenează de ani de zile între Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi şi orice altă asociaţie ce îndrăzneşte să perturbe "monopolul" în gestionarea fondurilor piscicole a atins cote atât de mari, încât conducerea Asociaţiei Pescarilor Sportivi Aqua Crisius a reclamat public "mafia" care controlează pescuitul recreativ.

Monopol "spart"

Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, liderul Aqua Crisius, Andrei Togor, a explicat istoricul relaţiei anevoioase cu "cealaltă asociaţie", adică AJVPS Bihor. Obişnuită să fie unica organizaţie care poate intermedia cu Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) eliberarea permiselor de pescuit recreativ bihorenilor, având un contract pe această temă încă din 1987, AJVPS Bihor n-a acceptat faptul că o altă asociaţie a primit acelaşi drept. APS Aqua Crisius a încheiat un contract în acest sens în 2007, pentru gestionarea anumitor cursuri de apă, astfel că şi membrii acestei ONG au putut primi permisele de pescuit.

Anul trecut, însă, ANPA a încheiat un act adiţional la contractul din 1987 cu AJVPS Bihor, care îi conferă dreptul de a gestiona apele de pescuit din Bihor pentru încă 5 ani şi, implicit, eliberarea permiselor. "În iulie anul trecut, ANPA s-a angajat să ne facă şi nouă acte adiţionale. Totuşi, încă nu le-a făcut", a declarat Andrei Togor. În schimb, în luna mai a acestui an, liderii AJVPS Bihor au deschis un proces, cerând ANPA să interzică membrilor Aqua Crisius să aibă drept de pescuit.

În temeiul contractului încheiat însă cu ANPA, Togor consideră că membrii Aqua Crisius sunt pescari în legalitate, iar asociaţia gestionează în continuare şi ape din Bihor. "Contractul nostru cu ANPA prevede explicit că este valabil pe durata existenţei asociaţiei", a precizat Togor. Aşadar, chiar şi fără actul adiţional promis, dar nescris, Aqua Crisius consideră că poate "gestiona" deopotrivă ape şi pescari...

Miza? Banii!

Miza permiselor de pescuit este, evident, de natură financiară. Poate obţine un permis de pescuit un membru al unei asociaţii de profil, iar calitatea de membru este condiţionată de plata cotizaţiei anuale.

Cum permisele eliberate de ANPA sunt valabile pentru întreaga ţară, aparent nu contează dacă "intermedierea" a făcut-o Aqua Crisius sau AJVPS. În realitate, însă, detaliul este important pentru asociaţii tocmai din pricina cotizaţiei pe care o plătesc membrii acestor organizaţii.

Apariţia unui nou ONG care să "colecteze" pescari a nemulţumit AJVPS Bihor: fiecare bihorean înscris în Aqua Crisius a însemnat o cotizaţie în minus la AJVPS. Bani deloc de neglijat, dat fiind că, pe an, cotizaţia la AJVPS este de 160 de lei. În acelaşi timp, la Aqua Crisius, costul este sensibil mai mic, de 100 de lei anual.

Pescari amendaţi

Cert este că, din această ceartă între cele două asociaţii, au de pierdut pescarii. "Reprezentanţii AJVPS flutură actul adiţional şi le spun pescarilor că nu au voie să pescuiască cu permis Aqua Crisius", a explicat Togor. Pescarii bihoreni nu sunt doar tracasaţi, ci chiar amendaţi. A păţit-o un membru Aqua Crisius, care s-a ales cu o amendă de 300 de lei de la Jandarmerie chiar în weekendul trecut, pe motiv că n-a avut un "permis valid".  

Bărbatul a avut doar adeverinţa că e membru Aqua Crisius, pentru că acest ONG n-a primit în 2017 niciun permis de la ANPA! "Până în luna februarie, când Guvernul a decis să elimine taxa de pescuit, un permis costa 30 de lei. Din februarie încoace, este gratuit. Totuşi, noi n-am primit nici măcar permisele pentru care, în ianuarie, am virat banii!", a reclamat Togor, arătând că ANPA a rămas datoare cu aproape 100 de permise plătite.

Mai mult, a explicat Togor, noţiunea de permis valid nu există: pescarul fie are, fie nu permis. "Pescarul amendat va contesta, bineînţeles, în instanţă, iar noi îl ajutăm să realizeze actele", a mai spus Togor. De altfel, Aqua Crisius îi îndeamnă pe toţi pescarii care întâmpină astfel de probleme să anunţe asociaţia, garantând că vor primi sprijin juridic.

Cu tunurile pe cei mici

Reprezentantul Aqua Crisius a arătat că şi autorităţile naţionale ţin, nejustificat, partea AJVPS. În vara acestui an, la o procedură de selecţie a asociaţiilor care să utilizeze resursele acvatice vii din habitate piscicole naturale, dosarul Aqua Crisius a fost respins, pe motiv că nu avea certificat de grefă. "Era vacanţă judecătorească, nu aveam cum să-l obţinem. Nu am fost singurii cu această problemă", a spus Togor. 

Aqua Crisius a contestat respingerea dosarului, la fel ca şi alt ONG care n-a avut certificat de grefă, însă în cazul asociaţiei din Bihor contestaţia a fost respinsă, în timp ce pentru celălalt ONG, din Hunedoara, a fost admisă. "Dovadă mai mare despre mafia care acţionează în acest domeniu al pescuitului recreativ nu cred că poate să existe", a spus Andrei Togor. Drept urmare, Aqua Crisius a contestat în instanţă, la Curtea de Apel Oradea, rezultatul selecţiei ANPA.

Potrivit lui Togor, la nivel naţional "există o adversiune faţă de asociaţiile mici", iar amenzile date pescarilor sunt "un exces de zel" al Jandarmeriei. Pe de altă parte, acesta a subliniat că astfel de abuzuri se petrec numai în zona Beiuşului. "Nu-mi explic de ce, de parcă la Beiuş este altă ţară", a mai spus Togor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON