URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Octombrie 2017, 14:39

Aqua Crisius denunţă mafia care controlează pescuitul recreativ: Nu eşti membru AJVPS, eşti amendat!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un război "mut" care trenează de ani de zile între Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi şi orice altă asociaţie ce îndrăzneşte să perturbe "monopolul" în gestionarea fondurilor piscicole a atins cote atât de mari, încât conducerea Asociaţiei Pescarilor Sportivi Aqua Crisius a reclamat public "mafia" care controlează pescuitul recreativ.

Monopol "spart"

Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, liderul Aqua Crisius, Andrei Togor, a explicat istoricul relaţiei anevoioase cu "cealaltă asociaţie", adică AJVPS Bihor. Obişnuită să fie unica organizaţie care poate intermedia cu Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) eliberarea permiselor de pescuit recreativ bihorenilor, având un contract pe această temă încă din 1987, AJVPS Bihor n-a acceptat faptul că o altă asociaţie a primit acelaşi drept. APS Aqua Crisius a încheiat un contract în acest sens în 2007, pentru gestionarea anumitor cursuri de apă, astfel că şi membrii acestei ONG au putut primi permisele de pescuit.

Anul trecut, însă, ANPA a încheiat un act adiţional la contractul din 1987 cu AJVPS Bihor, care îi conferă dreptul de a gestiona apele de pescuit din Bihor pentru încă 5 ani şi, implicit, eliberarea permiselor. "În iulie anul trecut, ANPA s-a angajat să ne facă şi nouă acte adiţionale. Totuşi, încă nu le-a făcut", a declarat Andrei Togor. În schimb, în luna mai a acestui an, liderii AJVPS Bihor au deschis un proces, cerând ANPA să interzică membrilor Aqua Crisius să aibă drept de pescuit.

În temeiul contractului încheiat însă cu ANPA, Togor consideră că membrii Aqua Crisius sunt pescari în legalitate, iar asociaţia gestionează în continuare şi ape din Bihor. "Contractul nostru cu ANPA prevede explicit că este valabil pe durata existenţei asociaţiei", a precizat Togor. Aşadar, chiar şi fără actul adiţional promis, dar nescris, Aqua Crisius consideră că poate "gestiona" deopotrivă ape şi pescari...

Miza? Banii!

Miza permiselor de pescuit este, evident, de natură financiară. Poate obţine un permis de pescuit un membru al unei asociaţii de profil, iar calitatea de membru este condiţionată de plata cotizaţiei anuale.

Cum permisele eliberate de ANPA sunt valabile pentru întreaga ţară, aparent nu contează dacă "intermedierea" a făcut-o Aqua Crisius sau AJVPS. În realitate, însă, detaliul este important pentru asociaţii tocmai din pricina cotizaţiei pe care o plătesc membrii acestor organizaţii.

Apariţia unui nou ONG care să "colecteze" pescari a nemulţumit AJVPS Bihor: fiecare bihorean înscris în Aqua Crisius a însemnat o cotizaţie în minus la AJVPS. Bani deloc de neglijat, dat fiind că, pe an, cotizaţia la AJVPS este de 160 de lei. În acelaşi timp, la Aqua Crisius, costul este sensibil mai mic, de 100 de lei anual.

Pescari amendaţi

Cert este că, din această ceartă între cele două asociaţii, au de pierdut pescarii. "Reprezentanţii AJVPS flutură actul adiţional şi le spun pescarilor că nu au voie să pescuiască cu permis Aqua Crisius", a explicat Togor. Pescarii bihoreni nu sunt doar tracasaţi, ci chiar amendaţi. A păţit-o un membru Aqua Crisius, care s-a ales cu o amendă de 300 de lei de la Jandarmerie chiar în weekendul trecut, pe motiv că n-a avut un "permis valid".  

Bărbatul a avut doar adeverinţa că e membru Aqua Crisius, pentru că acest ONG n-a primit în 2017 niciun permis de la ANPA! "Până în luna februarie, când Guvernul a decis să elimine taxa de pescuit, un permis costa 30 de lei. Din februarie încoace, este gratuit. Totuşi, noi n-am primit nici măcar permisele pentru care, în ianuarie, am virat banii!", a reclamat Togor, arătând că ANPA a rămas datoare cu aproape 100 de permise plătite.

Mai mult, a explicat Togor, noţiunea de permis valid nu există: pescarul fie are, fie nu permis. "Pescarul amendat va contesta, bineînţeles, în instanţă, iar noi îl ajutăm să realizeze actele", a mai spus Togor. De altfel, Aqua Crisius îi îndeamnă pe toţi pescarii care întâmpină astfel de probleme să anunţe asociaţia, garantând că vor primi sprijin juridic.

Cu tunurile pe cei mici

Reprezentantul Aqua Crisius a arătat că şi autorităţile naţionale ţin, nejustificat, partea AJVPS. În vara acestui an, la o procedură de selecţie a asociaţiilor care să utilizeze resursele acvatice vii din habitate piscicole naturale, dosarul Aqua Crisius a fost respins, pe motiv că nu avea certificat de grefă. "Era vacanţă judecătorească, nu aveam cum să-l obţinem. Nu am fost singurii cu această problemă", a spus Togor. 

Aqua Crisius a contestat respingerea dosarului, la fel ca şi alt ONG care n-a avut certificat de grefă, însă în cazul asociaţiei din Bihor contestaţia a fost respinsă, în timp ce pentru celălalt ONG, din Hunedoara, a fost admisă. "Dovadă mai mare despre mafia care acţionează în acest domeniu al pescuitului recreativ nu cred că poate să existe", a spus Andrei Togor. Drept urmare, Aqua Crisius a contestat în instanţă, la Curtea de Apel Oradea, rezultatul selecţiei ANPA.

Potrivit lui Togor, la nivel naţional "există o adversiune faţă de asociaţiile mici", iar amenzile date pescarilor sunt "un exces de zel" al Jandarmeriei. Pe de altă parte, acesta a subliniat că astfel de abuzuri se petrec numai în zona Beiuşului. "Nu-mi explic de ce, de parcă la Beiuş este altă ţară", a mai spus Togor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON