URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Octombrie 2016, 07:23

Directorii şcolilor din Vârciorog şi "Ady Endre", cele mai mari note din judeţ. Fostul inspector general Negrean a picat examenul

Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a afişat, miercuri seară, rezultatele obţinute de cei 249 de candidaţi la prima probă a concursului pentru funcţiile de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ din judeţ, examen care a avut loc miercuri dimineaţă.

Viitori "foşti"

Potrivit rezultatelor, procentul de promovare este de 81,93%, ceea ce înseamnă că, din cei 249 de candidaţi, 204 au fost declaraţi admişi, 44 respinşi, iar un candidat a rămas în evaluare, întrucât o persoană din comisia de concurs a lipsit. Dintre cei 44 de respinşi, 37 sunt actuali directori sau directori adjuncţi în şcolile sau grădiniţele bihorene, care n-au reuşit să obţină punctajul minim de 35 la examen.

Directorii care n-au luat examenul sunt cei de la Grădiniţa 52 din Oradea (Maria Nan), Şcoala 11 Oradea (Nicoleta Negrean), Liceul Ioan Bococi Oradea (Ileana Varga), CSEI Popeşti (Anamaria Cormoş), Colegiul Tehnic Alexandru Roman Aleşd (Valeria Vasile), respectiv de la şcolile din Lazuri de Beiuş (Irina Bodin), Auşeu (Luminiţa Caba), Tileagd (Ervin Călinescu), Sâmbăta (Mirela Bulc), Păgaia (Gheorghe Chiş), Bunteşti (Mirela Corbu), Spinuş (Florian Fonai), Pietroasa (Dacian Cristea), Oşorhei (Adriana Indrie), Drăgăneşti (Ioana Gudiu), Borod (Manci Capriş Aurica), Tulca (Laura Herdean), Urviş (Claudia Ile), Răbăgani (Mariela Lobonţ), Avram Iancu (Teodora Marţi), Budoi (Jarka Mihalet), Derna (Okular Maria), Biharea (Magdolna Popovici), Curtuişeni (Vincze Marta).

Negrean, out

Din rândul directorilor adjuncţi care nu au promovat concursul, cel mai răsunător nume este cel al fostului inspector şcolar general Daniel Negrean (foto), care spera să rămână pe funcţie la Colegiul Economic Partenie Cosma. El a obţinut însă doar 30 de puncte, astfel că a fost declarat respins şi nu va putea să mai ocupe acest post, chiar dacă n-a avut concurent la examen.

În aceeaşi situaţie mai sunt adjuncţii de la Şcoala Dimitrie Cantemir Oradea (Maria Bauman), Şcoala Dacia Oradea (Lăcrimioara Cabai), Colegiul Naţional Iosif Vulcan Oradea (Georgeta Druţa), Liceul Bratca (Petru Bradea), CSEI Oradea (Elena Erdeli), Şcoala nr. 11 Oradea (Ramona Lucaciu), Colegiul Agricol Valea lui Mihai (Ştefania Derşidan), Colegiul Tehnic Alexandru Roman Aleşd (Melania Joldea), respectiv de la şcolile din Ceica (Mariana Corb), Şuncuiuş (George Manci Capriş), Ciumeghiu (Delia Sasu) şi Sînmartin (Laura Pintea).

Asta, deşi întrebările de tip test grilă au fost catalogate ca fiind destul de simple, multe de cultură generală şi de logică sau legate de aşa-numitul "leadership educaţional". Candidaţii au trebuit să răspuntă inclusiv la întrebări de genul "prin ce se aseamănă muzica şi pictura", "prin ce se aseamănă filmele şi nuvelele" sau "ce au în comun şosetele şi mănuşile".

Vedeţi la ce întrebări nu au ştiut să răspundă cei care se doreau directori, în galeria de documente!

Cei mai buni

La polul opus sunt directorul de la Şcoala din Vârciorog, totodată fost inspector şcolar până în toamna lui 2015, Nicolae Şaitoş, şi directoarea de la Liceul Teoretic Ady Endre Oradea, Vad Marta, care au obţinut cel mai mare punctaj la examen din tot judeţul, fiecare 49,375.

Următorii candidaţi în clasamentul notelor mari sunt Ildiko Biro (director adjunct Colegiul Traian Vuia Oradea), Claudia Cighir (director adjunct Colegiul Tehnic Ioan Ciordaş Beiuş), Zoltan Maier (director adjunct Colegiul Tehnic nr. 1 Vadu Crişului) şi Florin Nicoară (fost inspector şcolar, candidat la direcţiunea Colegiului Naţional Emanuil Gojdu), care au obţinut fiecare punctajul 48,750.

Conform metodologiei elaborate de Ministerul Educaţiei, rezultatele obţinute la proba scrisă nu se pot contesta.

Mai urmează

Toţi candidaţii declaraţi admişi vor susţine, între 17 octombrie şi 17 noiembrie, proba interviului şi a CV-ului. Fiecare va fi evaluat de o comisie formată dintr-un reprezentant al IŞJ Bihor, doi reprezentanţi ai şcolii şi doi ai autorităţii publice locale.

În cazul funcţiilor pentru care concurează mai mulţi candidaţi, va fi declarat promovat acela care obţine punctajul total ce mai mare. Aşa cum BIHOREANUL a scris, funcţiile de şefi din colegiile Emanuil Gojdu şi Mihai Eminescu din Oradea sunt cele mai dorite din Bihor: câte trei profesori concurează pentru funcţia de director în ambele colegii. Miercuri, după proba scrisă, toţi şase au fost declaraţi admişi.

Citiţi pe această temă articolul Vor să fie directori: Cine sunt candidaţii la concursurile pentru şefia şcolilor şi grădiniţelor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
examen directori
Este de-a dreptul jenant. Un examen extrem de usor, pe care l-ar fi trecut orice licean! Uimire: chiar atat de slabi pregatiti, fara spiit de observatie, fara perspicacitate, fara...fara...sa fie fostii directori, incat nu au fost in stare sa ia punctajul ?????????? Rusine lor, rusine invatamantului bihorean care este condus de astfel de ...nulitati ! Ne miram ca nu sunt pregatiti elevii...ne miram ca avem studenti si absolventi nepregatiti ... pai parca pestele de la cap se impute ! Reforma invatamantului preuniversitar este iminenta ! Fara ea, intreg sistemul educational romanesc este sortit pierzaniei !
Postat 14 Octombrie 2016, 11:09 de Oradeamea
EXTREM DE USOR
La cat a fost de usor testul grila nu ma mira faptul ca s-au obtinut note atat de mari.Cei care nu au obtinut punctajul cu siguranta au fost obositi(sau emotivi).Intrebarea mea este, daca la interviu va fi la fel de usor?; tinand cont ca vor ajunge directori unii care au fentat acest test(extrem de usor)si nu-si merita locul in fruntea unei institutii.Sper din tot sufletul sa fie un interviu care sa-i identifice pe adevaratii viitori directori.
Postat 14 Octombrie 2016, 08:23 de adevarat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON