URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Octombrie 2016, 09:20

Vor să fie directori: Cine sunt candidaţii la concursurile pentru şefia şcolilor şi grădiniţelor

Vor să fie directori: Cine sunt candidaţii la concursurile pentru şefia şcolilor şi grădiniţelor Directoarea Colegiului Emanuil Gojdu, Liana Papagiannis (foto), unul dintre concurenţii înscrişi la concursul pentru direcţiunea acestei şcoli

Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a publicat, vineri, listele cu candidaţii admişi şi respinşi la concursurile de director, respectiv director adjunct pentru toate unităţile de învăţământ din Bihor.

Singuri la concurs

Majoritatea directorilor în funcţie s-au înscris la concurs, iar mulţi dintre ei vor concura de unii singuri. Astfel de exemple sunt la Liceul Teoretic German Friedrich Schiller Oradea, unde doar actualul director Nicolae Ungur s-a înscris, Colegiul Tehnic Traian Vuia, unde concurează doar directoarea Daniela Vîlceanu, Şcoala Gimnazială Dacia Oradea, unde unic candidat este directorul Florian Hava, ori Liceul Teoretic Aurel Lazăr, unde, la fel, singurul concurent la examen va fi directorul Gheorghe Tirla.

Tot unic candidat este şi la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul, vizat de actualul director Ruben Filimon, la Liceul Teoretic Ady Endre, unde directoarea Marta Vad este singura înscrisă în concurs, ori Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi, dorit de profesorul Gabriel Mic. Directorul în funcţie aici, fostul inspector şcolar general Nicolae Avram, nu a putut candida întrucât nu îndeplineşte unul dintre criteriile cerute de Ministerul Educaţiei, şi anume să fi avut calificativul doar calificativul "foarte bine" în ultimii patru ani. Anul trecut, când a fost şi demis de la şefia IŞJ Bihor, în urma scandalului de la Colegiul Unirea din Ştei la Bacalaureat, unde peste 100 de elevi au fost prinşi că au copiat în masă, şi a celui cu transferurile la liceu făcute ilegal, Avram a avut calificativul "satisfăcător".

Bătaie pe colegii

În schimb, la colegiile mari este concurenţă. Şefia Colegiului Naţional Emanuil Gojdu este dorită de trei candidaţi: actuala directoare Liana Papagiannis şi foştii inspectori şcolari, amândoi profesori aici, Anca Mile şi Florian Nicoară. Papagiannis şi Mile s-au înscris şi la concursul pentru postul de director adjunct la acelaşi colegiu, funcţie pe care o mai doresc profesorii Dorina Iova şi Serea Gelu.

La Colegiul Naţional Mihai Eminescu sunt trei candidaţi pentru funcţia de director: actuala directoare Elena Cristina Marian, profesoara Livia Muntean şi profesorul Marcel Sas-Adăscăliţii, care a fost director al Colegiului Octavian Goga din Marghita. Pentru cele două funcţii de director adjunct al Colegiului Eminescu s-au înscris doar profesorii care le ocupă şi în prezent, Eniko Hochhauser şi Ioan Cadar.

La Colegiul Naţional Samuil Vulcan Beiuş sunt înscrişi trei candidaţi pentru direcţiune: Viorel Gavra, Florentina Hora şi Mihaela Ilieş. Tot trei candidaţi sunt şi la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu din Oradea: Ioan Pirtea (actualul director), Iulius Timar şi acelaşi Marcel Sas-Adăscăliţii.

Pentru conducerea Şcolii Gimnaziale Oltea Doamna, candidate sunt profesoarele Florina Laura Musca şi Liliana Bocoi, iar la Liceul Teoretic Lucian Blaga vor să devină directoare profesoarele Otilia Filip şi Delia Iova.

Atacul foştilor

În timp ce majoritatea directorilor în funcţie s-au înscris la concurs, iar la unele şcoli candidează şi profesorii care au ocupat această poziţie, dar au fost înlocuiţi în această toamnă. O astfel de situaţie se regăseşte la Şcoala Gimnazială Floare de Lotus din Sînmartin, unde candidează şi directorul Viorel Potre, instalat în funcţie în această toamnă, şi Domnica Pantea, cea pe care Potre a înlocuit-o.

Un exemplu este şi la Colegiul Tehnic Transilvania, unde profesoara Maria Ruge vrea să revină pe funcţia de director, pierdută în această toamnă. Interesant este că, deşi contestată de-a lungul anilor de colegi, Ruge este unic candidat.

Tot o fostă directoare vrea să revină pe funcţie şi la Colegiul Naţional Iosif Vulcan: profesoara Simona Martin, care a mai ocupat funcţia de director în trecut, este singura înscrisă în competiţie.

Data viitoare...

IŞJ Bihor a publicat şi lista celor 13 candidaţi a căror dosare au fost respinse, majoritatea pentru neîndeplinirea unor criterii. Printre aceste dosare se numără şi cel al directorului de la Şcoala nr. 16 Oradea, Vasile Gârba, ori a directorului Şcolii din Diosig, Pataki Arpad. Pe de altă parte, pentru 19 unităţi de învăţământ din Bihor nu s-a înregistrat nici cerere de înscriere la concurs, nici pentru funcţia de director, nici pentru cea de director adjunct. 

Primul examen din cadrul concursului, cel scris, va avea loc săptămâna viitoare, pe 12 octombrie. Subiectele vor fi elaborate de Ministerul Educaţiei.

Citeşte pe această temă şi articolul: "255 de candidaţi pentru şefia şcolilor din Bihor. Concurenţa cea mai mare este la Colegiul Gojdu"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cacsa de Copiat
Pe vremea mea se copia cu fituici. Trebuie sa recunosc ca am ramas mult de uimire azi cand am intrat pe un un site si am vazut ce sisteme de copiat exista. Eu unu nu am copiat, am invatat pe rupte, nici nu existau asemenea sisteme, se copiat cu fituica.
Postat 14 Ianuarie 2017, 00:12 de copiat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON