URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Mai 2012, 09:03

Cultura după Bolojan: Toamnă orădeană peste vară şi Muzeu în Cetate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Candidat la cel de-al doilea mandat de primar, liberalul Ilie Bolojan a regândit strategia culturală a municipiului pe criterii de eficienţă. „În loc să finanţăm cu mai puţin tot felul de evenimente de o mai mică amploare, de pe urma cărora când tragi linie nu se vede nimic, vom pune accent pe evenimentele importante", a declarat primarul Ilie Bolojan, miercuri după-amiaza, în cadrul unei întâlniri la care au participat circa 60 de reprezentanţi ai lumii culturale orădene, de la pictori şi sculptori până la scriitori şi muzicieni.

Liberalii Ilie Bolojan şi Cornel Popa s-au întâlnit cu artiştii la Teatrul Arcadia, pentru a dezbate public teme legate de strategia culturală a municipiului în încercarea de a reaşeza Oradea pe harta evenimentelor culturale de anvergură naţională.

Bani doar pentru festivaluri

După cum era de aşteptat, principalul vorbitor a fost Ilie Bolojan, care a declarat că şi-a propus să transforme „Toamna orădeană" într-un festival care să se desfăşoare inclusiv de-a lungul verii. „Obiectul este ca Toamna orădeană să nu mai aibă activităţi limitate în timp, ci de-a lungul întregii veri, cu evenimente la sfârşit de săptămână, dar la un alt nivel", a spus Bolojan.

Liberalul a spus că municipalitatea va regândi modul de acordare al finanţărilor pentru evenimentele culturale. „Vom „rupe" în două banii pentru proiectele culturale finanţate de municipalitate, şi jumătate din sumă va merge direct pe finanţarea unor festivaluri". Primarul încă în exerciţiu apreciază că, astfel, Oradea ar putea susţine peste vară patru sau chiar cinci festivaluri de amploare, indiferent că este vorba de muzică populară sau de jazz.

Orădeni scoşi în stradă

Candidatul a afirmat că acest mod de împărţire a finanţărilor ar putea fi pus în operă încă din anul 2013, când Oradea va avea deja pregătite amplasamente pentru desfăşurarea unor astfel de activităţi. Bolojan a afirmat că lucrările pentru reabilitarea pieţei Unirii şi a străzii Vasile Alecsandri vor demara încă din toamna acestui an, urmând ca în primăvara lui 2013 să demareze şi proiectul de reabilitare a Pieţei Ferdinand.

„Încercăm să facem centrul mai prietenos. Toate aceste spaţii vor fi transformate în zone pietonale, unde vom organiza evenimente. Trebuie să dăm o motivaţie orădenilor să vină în centrul oraşului, iar celor care vin pentru o săptămână în Băile Felix să petreacă o zi în Oradea", a spus liberalul.

Cetatea ca o „ancoră" turistică

Bolojan a afirmat că, dacă municipalitatea poate limita exodul orădenilor care merg la scaldă în Ungaria prin construirea unui aquaparc în propriul oraş, atragerea vizitatorilor din ţara vecină este mult mai dificilă. „Pe turiştii maghiari îi putem aduce la Oradea doar dacă avem „ancore" turistice puse în valoare. Astfel, Casa Darvas din strada Iosif Vulcan va fi transformată într-un muzeu Art Nouveau, iar celălalt obiectiv important este Cetatea", a declarat primarul.

Bolojan a reamintit că fortăreaţa orădeană va suporta investiţii de peste 20 milioane de euro, din care 6,7 milioane au fost deja consumate, lucrările urmând să fie finalizate în toamna anului 2015. Excepţie vor face zidurile exterioare, ce vor fi reabilitate în baza unui proiect pentru care municipalitatea va solicita finanţări în următorul ciclu bugetar european.

Vorbind despre Cetate, Bolojan a spus că la finalizarea investiţiei aceasta va trebui să găzduiască activităţi care să şi producă venituri. „Cei circa 5.000 de metri pătraţi de spaţii de la etaj vor putea găzdui Muzeul Cetăţii, în vreme ce la parter va fi amenajată o zonă comercială unde s-ar putea muta inclusiv unele activităţi ale Primăriei. Sunt convins că vor exista destui doritori care să îşi oficieze căsătoria aici", a spus Bolojan.

Muzeul se mută în Cetate?

În acest context, a liberalul a formulat o propunere şocantă. „Din punctul meu de vedere cei 15.000 de metri pătraţi din noua clădire este enorm de mult pentru Muzeul Ţării Crişurilor. Consiliul Judeţean va avea cheltuieli majore cu acest imobil. Părerea mea este că un loc mai potrivit ar fi să se mute în Cetate", a spus Bolojan.

Afirmaţia primarului în exerciţiu a stârnit nemulţumirea directorului muzeului, Aurel Chiriac, prezent la dezbatere. „Ţin să precizez din start că acel spaţiu a fost obţinut în urmă cu şase ani pentru Muzeul Ţării Crişurilor. Cei 13.000-14.000 mp de suprafaţă utilă sunt acoperiţi chiar eficient", a spus Chiriac.

Directorul a afirmat că, pe lângă că spaţiul e din Cetate este neîncăpător, este şi nepotrivit. „Cetatea este o clădire medievală cu aspect specific şi nu s-ar putea face nimic acolo, pentru că nu se pretează. Să nu uităm că Muzeul Ţării Crişurilor este format din patru muzee de artă, etnografie, istorie şi ştiinţe naturale", a spus Chiriac.

În ciuda conflicului de idei, directorul nu s-a arătat îngrijorat de eventuala strămutare a Muzeului. „Eu unul propun ca această problemă să se discute, a doua sau a treia zi după alegeri, în cadrul unei dezbateri publice şi sunt convins că vă voi convinge că am dreptate", a spus Chiriac.

Din bingo, sală de spectacole...

Prelungite de-a lungul a mai bine de două ore, dezbaterile au mai vizat teme precum necesitatea alocării unui sediu optim pentru desfăşurarea activităţii Uniunii Artiştilor Plastici, reamenajarea sinagogii din piaţa Independenţei astfel încât să poată găzdui evenimente culturale şi expoziţii, precum şi reabilitarea clădirilor aflate în proprietatea Primăriei din Pasajul Vulturul Negru.

Spre exemplu, fostul cinematograf Oradea, în prezent sală de bingo, potrivit proiectelor actualei administraţii, va fi reabilitat începând de anul viitor, după expirarea contractului de închiriere, iar sala mare a acestuia va fi reamenjată astfel încât să poată găzdui spectacole.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
32 Comentarii
Bravo Bolojan
Foarte buna ideea cu festivalul mutat mai in vara, lumea e in concedii/vacanta, vremea buna, cit despre desfiintarea salii de bingo de la fostul cinema Oradea, big thumbs up! Ajunge cu atitea mizerii de sali de bingo, pariuri, etc. Mai ales in plin centru. Destul cu tigania. Sper sa fiti reales, domnule primar!
Postat 31 Mai 2012, 12:56 de Mihai
Normal si logic este mai bine ...
Normal si logic ca este mai bine : 1. Vremea este mai buna ,lumea are timp mai mult ,......
Postat 27 Mai 2012, 10:26 de politicos
impozite si taxe locale
@ana: bolojan are un buget construit in primul rand pe impozite si taxe locale! cat este, atata gestioneaza! si in mandatul precedent a gestionat bine acest buget!
Postat 26 Mai 2012, 12:07 de TDS
la realitate.
nu va lasati subjugati de USL prin incalcarea legii ca sunt leiti PDL pana pun mana LEGAL va saracesc :)))) exact ca si PDL , cautati munca si harnicie nu ORGII / DESFRAU si CRIMA , milionari din EVAZIUNE adica imoralitate.
Postat 26 Mai 2012, 11:35 de treziti va
la realitate.
nici vorba doua mandate, ce a facut facut ramane altul si sa ne ofere locuri de munca bine platite sa intram in normalitate, medicii sa fie medici in rest 112 si plangere penala pentru orice ban la negru cerut, idem profesori noi nu suntem neam de hotii, orice va deranjeaza exista judecatorie locala daca nu la BUCURESTI ultimul sa fie CEDO.Nu va mai luati de minoritati sunt legii penale aspre ca Ro,mania nu le aplica e GRAV.
Postat 26 Mai 2012, 11:33 de treziti va
mincinosul de Bolojan
Jos Bolojan
Postat 25 Mai 2012, 22:04 de wsm
mincinosul de Bolojan
gata cu Bolojan , ne-am saturat de el ... ii un mincinos nu da nici un ban ptr Oradea nu vine de la primarie ci de la guvern
Postat 25 Mai 2012, 22:02 de ana
bun
Abia astept finalizarea proiectelor in vederea transformarii centrului intro zona pietonala, mi se pare o idee foarte buna asemnea celorlalte.
Postat 25 Mai 2012, 20:32 de daniel
bolojan si cultura
Din pacate azi la ora 14,30 hotararea a fost luata : Bolojan nu se va mai putea ocupa si de culturalizarea maselor oradene , din functia de primar al orasului . Asa macar ca simplu politician ii va ramane timp sa treaca pe la biblioteca . Asta e politica in Romania ...........
Postat 25 Mai 2012, 17:00 de cartita
GUT
O idee extraordinara , ar ajuta mult orasul si in privinta culturii si in privinta administratiei judetene .
Postat 25 Mai 2012, 15:16 de D.A.A
yes
Bravo dle Bolojan! Ma bucur ca vom avea si noi festival vara, ca oras normal. Sa mergem la concerte pe vreme buna, nu dardaind de frig toamna. In sfarsit se vine si cu idei bune si nu se mai perpetueaza "traditii" pediste populiste si stupide.
Postat 25 Mai 2012, 12:05 de mind
Idee buna
Ideea de a muta muzeul in cetate este buna, chiar daca se muta doar o sectie - cea de istorie In Timisoara s-a executat o astfel de lucrare prin mutarea unei sectii a muzeului in Bastion. Dar principala problema in aceste proiecte nu este daca ele, in esenta, sunt bune, viabile. Ci modul cum cetatenii orasului vor fi implicati in realizarea si mai ales in exploatarea lor.........
Postat 25 Mai 2012, 11:08 de Demolarii
in cetate nu se poate muta muzeul
Ghidul beneficiarului Axa 5.1 POR, draft contract (2) Beneficiarul se obligă să implementeze Proiectul pe propria răspundere, în conformitate cu prevederile prezentului Contract şi ale legislaţiei comunitare şi naţionale în vigoare. Beneficiarul va fi singurul răspunzător în faţa AM POR / OI pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate prin Contract, pentru implementarea Proiectului şi pentru realizarea obiectivelor prevăzute în Anexa IV – Cererea de finanţare la prezentul Contract. (5) Beneficiarul se obligă să nu utilizeze obiectivul de patrimoniu restaurat/protejat/conservat şi/sau facilităţile construite în cadrul prezentului Contract, pentru realizarea de activităţi economice, în scopul obţinerii de venituri, prin cedarea folosinţei obiectivului de patrimoniu şi/sau a facilităţilor respective către o terţă parte, cu excepţia activităţilor corespunzătoare destinaţiei principale a acestora, pe întreaga perioadă de valabilitate a prezentului Contract astfel cum aceasta este identificată la art.2 alin.(2). Pe scurt pana in 2020 nu se poate muta Muzeul Tarii Crisurilor in Cetatea Oradea, ar insemna nerespectarea contractelor si recuperarea integrala a finantarii, vreo 20 mil euro...
Postat 24 Mai 2012, 20:47 de ADR NV
of, of...
nu se poate, chiar asa???? Doamne, se distruge tot!
Postat 24 Mai 2012, 18:35 de Daria
E ok
unele idei sunt chiar ok..mai ales aia cu nuntile in ceate! Sper sa fie puse in aplicare!
Postat 24 Mai 2012, 18:13 de oradean
asa zice el ca se face cultura?
va propun eu altceva domnule primar, haideti sa demolam cetatea si asa e veche, tragem frumos doua malluri si le legam cu un pod ca si asa e la moda :)) sub, punem niste borduri ca probabil mai sunt pe la selina si intre borduri facem locuri de parcare... plantam cateva begonii si deja aveti proiect pentru a candida la primarie...
Postat 24 Mai 2012, 17:55 de Mihaela
Titlu de pomină
Cultura după Bolojan sau, altfel spus, Potopul după Gibon.
Postat 24 Mai 2012, 17:46 de Dihoreanul
domnul bolojan nu stie ce e cultura
problema e ca acest om nu a facut 4 ani nimic pentru mediul cultural din Oradea, foarte bine a spus domnul Chiriac cand a declarat ca ar dori sa discute probleme acestea a 2a sau a 3 a zi dupa alegeri. Sa nu uitam ca in aceasta perioada domnul Bolojan incearca sa isi spele pacatele pentru ca nu a stiut sa gestioneze bine fondurile + nu a stiut sa puna accent si pe cultura.
Postat 24 Mai 2012, 17:43 de OTilia
hmm
Singura sansa e sa iasa Bolo primar, daca nu vrem ca orasul sa intre iar in anonimatul pe care l-a avut timp de aproape 20 de ani...
Postat 24 Mai 2012, 14:55 de Semnal M
OK
Mi se par ok ideile, foarte bune. Doar Muzeul Tarii Crisurilor mi se pare o idee foarte proasta sa-l mute la Cetate, totusi e un simbol al Crisanei, Bihorului, si garnizoana are special acest scop, o cladire impunatoare, un simbol pentru o institutie simbol, unul dintre cele mai mari complexe muzeale din tara.
Postat 24 Mai 2012, 14:53 de 401
Ptr Bogdan....
Bogdan, toamna oradeanu nu depinde direct de primar ci ce cei care organizeaza acest eveniment, casa de cultura a sindicatelor unde stim bine directorul este fostul speaker "Sifonar TV", actual Cristv, d-nul Bunoiu, daca tin bine minte Craiovean de fel....
Postat 24 Mai 2012, 13:26 de Alex
Vara Oradeana
O gramada de schimbari are in plan...unele eficiente altele ineficiente, fostul cinematograf - meh, ok, dar problema in oradea la spatiile de genul sunt locurile de parcare, mutarea muzeului din cladirea armatei in cetate, pe langa ceea ce zicea directorul, ar fi costisitoare,toamna oradeana facuta vara oradeana - ar fi ok, sa nu mai mergem cu haine groase la o bere pe centru :D...casatoriile la cetate - aia e chiar o idee geniala, care cred ca ar prinde foarte bine, cu spatiile comerciale in schimb ar trebui avuta grija, reclamele si bannerele ar risca sa strice din farmecul cetatii, sa o transforme intr-un mini-mall cu aspect medieval
Postat 24 Mai 2012, 13:12 de popadriana
Penibilllliii
care cultura???? si-au dus toti activistii acola sa isi puna intrebari unii altora PENIBIL!!!!!!!!!
Postat 24 Mai 2012, 11:10 de turcu
zgarcitii
@eSD: măi, să știi că sunt al naibii de zgârciți! nu dau nimic! o fac gratis! sunt la serviciu și printre altele, calculatorul fiind deschis tot timpul, mă mai strecor cu câte un comentariu! și mai stau după aceea și peste program că nu e frumos sa nu recuperezi minutele pierdute!
Postat 24 Mai 2012, 10:54 de TDS
postac
ceau colega TSD,ce faci,esti de serviciu la sediu?sau in timpul liber?vroiam sa te intreb tu cat castigi per postare?ca m-as baga si eu asa cand mai am timp liber,mai castig si eu un ban cinstit,trebuie sa introduci la decalaratia pe venit sau e neimpozabil?te-am pupat,ne revedem la articolul urmator,la cat mai multe postari!!!Pa!
Postat 24 Mai 2012, 10:50 de eSD
liberali PSD-ului
Tot inainte, vesnici luptatori anticoruptie! De la PSD nu ma mira nimic. Dar stau si ma intreb ce simt in aceste momente liberalli autentici, cei care si-au pus speranta in Antonescu, care au acceptat o cumetrie conjuncturala cu PSD zicandu-si ca e raul mai mic, si care se vad acum partasi la potlogariile lui Nastase! Ce faceti, liberali? Asta e ce v-ati dorit? Asa v-ati imaginat alianta cu PSD? Pentru ce acceptati aceste compromisuri? Pentru ca Antonescu sa ajunga presedinte? Chiar credeti ca dupa alegerile din toamna PSD is va mai respecta promisiunea facuta lui Antonescu? Liberali, treziti-va!
Postat 24 Mai 2012, 10:13 de tareDetot
NIMIC PENTRU TINERI
SA NU UITAM CA BOLOJAN NU A FACUT NIMIC PENTRU TINERI,VEZI CUM ARATA TOAMNA ORADEANA DE CAND ESTE EL PRIMAR...DIN PACATE MERG DOAR CATEVA SUTE DE PERSOANE DECI JOS BOLOJAN
Postat 24 Mai 2012, 10:05 de bogdan
CONTRACTELE!!!
Au uitat toti ca garnizoana s-a transferat de la MApN la CJ Bihor (cu ajutorul aceluiasi Cornel Popa, prin 2005) cu destinatia de muzeu, ca s-a luat un credit pt amenajarea ei ca muzeu, ca s-au facut proiectele de reabilitare a cladirii si amenajare interioara ca muzeu, iar lucrarile sunt aproape gata (totul pe bani grei, publici). Nu se poate schimba obiectul atator contracte numai pt ca se razgandeste cineva! In plus, s-ar lua totul de la zero: alte proiecte, alte lucrari, alti bani publici aruncati pe fereastra!
Postat 24 Mai 2012, 09:58 de Mona Musca
Fata de Groza
fata de Groza...care nare nimic cu cultura..macar are cateva idei bune
Postat 24 Mai 2012, 09:47 de fata de Groaza
mare e lumea ta si multi BOI in ea !
ei na cap sec Bolojan are interes pentru chiriasii Primariei nu pentru ERA :))) este LOGIC :)))
Postat 24 Mai 2012, 09:40 de @tds
erata
titlul de la comentariul de mai jos mi-a rămas de la un alt comentariu și din neatenție mi-a scăpat! evident nu este titlul dorit de mine
Postat 24 Mai 2012, 09:24 de TDS
desteptule
sala cinematografului Oradea-OK, muzeul în Cetate-OK, sinagoga - OK, spectacole în centrul vechi-NU(pentru asta există Teatrul de vară din Cetate). mie mi se pare total aiurea și practica de la Toamna orădeană cu micii hăpăiți în centru și berea vârâtă la greu pe gât! Pentru asta există Parcarea de la ERA!
Postat 24 Mai 2012, 09:23 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON