URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 August 2018, 12:26

Scene dramatice în satul Olosig: Localnicii plâng în hohote văzând cum le sunt omorâte animalele (FOTO/VIDEO)

Scene dramatice, luni la prânz, în satul bihorean Olosig, unde autorităţile sanitar veterinare, asistate de forţe poliţieneşti, au pus în aplicare ordinul prefectului privind omorârea tuturor porcilor din gospodăriile localnicilor, ca urmare a semnalării prezenţei virusului pestei porcine.

De ce să-i omoare?

Încă de dimineaţă oamenii au contestat măsura, reclamând că ea se face pripit şi generalizat, fără a se ţine seama de faptul că multe dintre animale sunt sănătoase, iar creşterea lor reprezintă principala sursă de venituri. "Eu numai din asta trăiesc, din ce o să-mi ţin familia?", a spus un bărbat, fără însă a primi alt răspuns decât că va fi despăgubit, la 8 lei kilogramul.

De asemenea, sătenii erau revoltaţi că deşi încă de anul trecut au văzut pe câmpuri mistreţi morţi, iar acum este limpede că aceştia sunt principalii purtători ai virusului, aceştia nu sunt vânaţi. "Niciunul nu o puşcat până acuma, dar pe porcii noştri îi omoară, îi cel mai simplu lucru", a spus un alt bărbat.

Alt sătean s-a plâns că nu înţelege de ce, dacă boala nu afectează omul, animalele trebuie obligatoriu exterminate, în loc să fie sacrificate şi apoi valorificate. Nedumerirea lui era cu atât mai mare cu cât vineri, 10 august, la Primăria Săcueni a avut loc o şedinţă informală la care a participat şi medicul veterinar concesionar local, dr. Olah Emil, care le-ar fi spus că dacă doresc să-şi reducă pagubele, să taie porcii şi să pună carnea la congelatori, ceea ce mulţi au şi făcut. "Până duminică s-au tăiat vreo 150 de porci, şi eu am pus la congelator", a recunoscut omul.

Lacrimi pentru porci

La sosirea funcţionarilor DSVSA îmbrăcaţi în salopete albe, care urmau să le eutanasieze animalele, mai mulţi săteni au izbucnit în plâns, pierzându-se cu firea.

"Noi din asta trăim, soţul meu este un om bolnav, ne costă 1.000 de lei medicamentele pe o lună. Dacă faceţi chestia asta, noi din ce mai cumpărăm medicamentele?", striga o femeie, potolită cu greu de familie şi de poliţişti.

Primarul Beres Csaba a încercat, la rândul său, să potolească spiritele aprinse, încercând să le explice oamenilor că nu au cum să se opună unei dispoziţii legale.

De altfel, şi înaintea sa, un ofiţer de la Poliţia din Săcueni le-a spus localnicilor că riscă să se aleagă cu dosare penale dacă nu îşi dau acceptul pentru uciderea animalelor: "Există dispoziţie să facem dosare penale. Noi nu suntem de acord să facem, dar vă rog să fiţi oameni, să putem începe activitatea de sacrificare a porcilor, cei de la DSV. Cu cât stăm mai mult aici, cu atât întârziem mai mult".

Operaţiunea de eutanasiere a început, cu toată opoziţia localnicilor, iar porcii sunt injectaţi cu un ser letal, apoi urcaţi în cupa unui excavator şi strânşi într-o remorcă. După această operaţiune, specialiştii de la DSVSA intră în curţile lor şi dezinfectează, cu soluţii speciale, atât coteţele, cât şi obiecte din curţile şi grădinile oamenilor.

Exterminări în 3 localităţi

Octavian Sotoc, adjunctul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, care conduce operaţiunea la faţa locului, a explicat BIHOREANULUI motivele pentru care în localităţile Abrămuţ, Albiş şi Olosig (aparţinând comunelor Abrămuţ, respectiv Buduslău şi oraşului Săcueni) are loc uciderea preventivă a tuturor porcilor, iar în celelalte 7 localităţi acest lucru nu se întâmplă.

Potrivit spuselor dr. Sotoc, doar în aceste trei localităţi, cele mai recente analize ale căror rezultate au fost cunoscute în cursul zilei de marţi, 7 august, adică acum o săptămână, au indicat prezenţa de animale bolnave, infectate cu virusul pestei porcine africane. Ca urmare, a doua zi, miercuri, s-a dispus recensământul animalelor, iar joi, prefectul judeţului Bihor, Ioan Mihaiu, a dat ordinul pentru eliminarea tuturor porcilor din toate aceste trei sate.

Un al doilea motiv, a adăugat directorul adjunct al DSVSA Bihor, este faptul că în satul Olosig, în care are loc operaţiunea de exterminare în cursul zilei de luni, s-au identificat cele mai multe focare, şi anume 11.

Potrivit dr. Sotoc, în aceste 3 sate practic exista riscul extinderii în lanţ a focarului. Numărul total al porcilor din cele trei sate ajunge la aproximativ 1.000.

Citiţi şi articolul Scandal în satul Olosig: Localnicii, revoltaţi că autorităţile vor să le omoare toţi porcii! (FOTO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Alo GARA
Are Dragnea porci de vânzare. Ce nu ați înțeles??
Postat 13 August 2018, 23:55 de Sandu1206
Corupția, pesta politică
D-le Tudorel, ce ați avut cu porcii din coteț?Numa' porcii din politică beneficiază de prezumția de nevinovăție?
Postat 13 August 2018, 22:12 de FaBULA
Ai votat psd-alde-udmr?
Ai votat psd-alde-udmr? Scoate porcul la omorat si taci!
Postat 13 August 2018, 21:48 de scortosul
Se dau socialistii mandri ca reprezinta romanii si nu birocratii europeni...
Dar numai gura e de reclama, ca defapt, joaca tot dupa cum zice Bruxelu. De cand am zis ca vrem sa intram in UE, ni s-a zis ca avem prea multi porci in tara si ar face concurenta porcinelor din alte tari mai vechi in uniune. Doar ca porcii socialisti scapa, din pacate
Postat 13 August 2018, 14:06 de unu
Tot omul de rand e f u t u t...
Trist ce vad...mi'e mila de saracii oameni care cat de cat au o gospodarie frumoasa si se trudesc sa isi duca traiul cumva...sa manance carne naturala din productia lor fara e-uri (cancer) dar se pare ca deja avem la tara prea multe animale si trebuie omorate ca sa mai mearga si taranul roman la Auchan, Carefour, Profi, Penny..etc. ca sa nu le expire la astia carnea pe raft...mi'e rusine de conducerea acestei tari incepand de la Presedinte si pana la primarul de comuna...suntem zero in fata colosilor europeni (Germania, Franta etc) astia ne impun noua ce sa mancam si ce sa.mai facem...noi suntem un popor condus de UE nu de guvern si parlament sau presedinte
Postat 13 August 2018, 13:00 de Dan1977
Asta e, daca n-au avut informatii...
... ca beizadeaua condamnatului cu suspendare si presedinte al camerei! Beizadeaua a stiut ca va veni pesta porcina si si-a golit grajdurile! Din 13.000 de porci a ramas cu vreo 2.000! Dar nu i-a ajuns, a comandat carcase pe care a uitat sa le plateasca la furnizori, apoi si-a declarat falimentul!
Postat 13 August 2018, 12:50 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON