URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 August 2018, 11:03

Scandal în satul Olosig: Localnicii, revoltați că autoritățile vor să le omoare toți porcii! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O grupare a jandarmeriei din Oradea și mai multe echipaje ale Poliției Săcueni au descins, luni dimineață, în satul Olosig, aparținător orașului Săcueni, unde aproximativ 40 de localnici s-au adunat când au aflat că autoritățile, mai precis reprezentanții DSVSA Bihor, vor să le omoare toți porcii din bătături, în condițiile în care toți sunt sănătoși, neafectați de pesta porcină africană, și nu li se face nici un fel de analiză pentru a vedea dacă sunt sau nu contaminați cu virusul PPA.

Oamenii, adunați în centrul satului, vizavi de fostul cămin cultural, au aflat unul de la altul că porcii lor, în total aproximativ 300 la număr, ar fi urmat să fie eutanasiați încă în cursul zilei de sâmbătă, însă DSVSA a amânat operațiunea pe luni, iar oamenii se întreabă care a fost urgența stopării răspândirii bolii, dacă operațiunea a putut fi amânată.

De asemenea, localnicii acuză autoritățile sanitar veterinare că, în condițiile în care principalii purtători ai bolii sunt porcii mistreți, în această zonă nici măcar nu a început vânarea acestora. Mai mult, pentru prima oară, abia luni se montează un soi de covor care va fi îmbibat cu substanțe dezinfectante peste care să treacă mașinile la ieșirile din sat. Asta, în condițiile în care identificarea primelor animale bolnave în Olosig a avut loc acum o lună!

Localnicii au încercat, dar fără succes, să afle răspunsuri de la autorități, cu atât mai mult cu cât miercurea trecută reprezentanții DSVSA s-au aflat în satul lor pentru a inventaria efectivele de porci sănătoși și nimeni nu le-a spus că aceștia urmau să fie omorâți, ceea ce consideră că este o înșelăciune. Sătenii spun că ar accepta eutanasierea acelor animale care se dovedesc bolnave, ba chiar și a tuturor animalelor dintr-o gospodărie unde se găsește un singur porc bolnav, dar nu uciderea tuturor exemplarelor fără nicio analiză.

În cursul zilei de joi, unii dintre ei au primit în cutiile poștale o înștiințare de la Primăria Orașului Săcueni prin care li se reamintesc regulile ce trebuie respectate pe perioada epizootiei. Documentul nu arată ce urmează să se întâmple, și anume că porcii lor urmează să fie uciși chiar dacă sunt sănătoși.

De cealaltă parte, primarul orașului Săcueni, Beres Csaba, a refuzat să facă declarații, spunând că mass-media trebuie să se adreseze Prefecturii, întrucât cel care a dat ordinul de lichidare a porcilor sănătoși este prefectul Ioan Mihaiu.

Un reprezentant al Poliției Săcuieni le-a spus oamenilor să meargă fiecare la casa lui și să aștepte sosirea echipajelor de Poliție, Jandarmerie și DSVSA, precum şi faptul că vor primi despăgubiri. De asemenea, au fost avertizaţi că, şi în cazul în care nu acceptă eutanasierea tuturor porcilor, autoritățile vor reveni de câte ori este necesar și tot vor lua măsurile legale ce se impun.

Şeful echipajului DSVSA, sosit la Olosig, doctorul Adrian Comăniciu, a refuzat și el să facă declarații presei, cerând ca aceasta să obțină informații exclusiv de la Prefectură. Și acesta le-a spus oamenilor că vor fi despăgubiți, însă nu a putut să le precizeze sumele, decât că va fi vorba de 8 lei pe kilogram, ceea ce, spun oamenii, este mult sub valoarea pieței în cazul animalelor pe care le dețin, deoarece majoritatea sunt scroafe gestante sau cu purcei.

De altfel, oamenii sunt nemulțumiți că nu li se oferă niciun înscris în care să fie precizată valoarea despăgubirilor, ci doar un formular pe care ei trebuie să-l completeze, fără să aibă garanția că vor primi banii cuveniți și în cuantumul corect. Ei au invocat situația cunoscuților din satele vecine, de exemplu din Crestur, comuna Abrămuț, unde, deși porcii au fost lichidați încă la începutul lunii iulie, proprietail nu au primit nici un leu până în prezent.

Sătenii spun că, pentru 90% dintre ei, creșterea porcilor este singura activitate și, deci, trăiesc aproape exclusiv din această îndeletnicire.

De precizat că oamenii sunt foarte civilzați, foarte liniștiți și foarte calmi, dar nu vor să meargă acasă. În același timp, un comisar de la Poliția Săcueni încearcă să-i calmeze, atrăgându-le atenția că sunt pasibili de dosare penale. "Nu pot să ne bage pe toți la pușcărie”, a fost replica unor localnici.

Medicii și asistenții DSVSA, circa 10 la număr, s-au echipat în combinezoane albe și se pregătesc să meargă la porțile oamenilor pentru a omorî animalele.

Potrivit unuia dintre aceștia, procedura constă în imobilizarea porcilor în coteț, administrarea de ketamină, un anestezic, iar apoi eutanasierea lor prin injectarea cu o substanță letală denumită T61. După ce se constată moartea animalului, acesta este ridicat cu ajutorul unui miniexcavator pus la dispoziție de Primărie și așezat pe remorca unui tractor care duce cadavrele într-o groapă comună săpată la marginea satului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Money
Sătenii spun că, pentru 90% dintre ei, creșterea porcilor este singura activitate și, deci, trăiesc aproape exclusiv din această îndeletnicire. Da, in imperiu nu faci tu treaba fara impozit.
Postat 16 August 2018, 12:42 de Boron
Ați votat PSD
Va dat 60 lei la pensie bucurați-vă fraierilor, o să vă ajungă de juma dă kil pă lună.
Postat 14 August 2018, 20:54 de Sandu1206
Ai votat psd-alde-udmr?
Ai votat psd-alde-udmr? Scoate porcul la omorat si taci!
Postat 13 August 2018, 21:49 de scortosul
Se dau socialistii mandri ca reprezinta romanii si nu birocratii europeni
insa doar gura e de reclama, ca defapt, joaca tot dupa cum zice Bruxelu. De cand am zis ca vrem sa intram in UE, ni s-a zis ca avem prea multi porci in tara si ar face concurenta porcinelor din alte tari mai vechi in uniune. Doar ca porcii socialisti scapa, din pacate
Postat 13 August 2018, 14:12 de unu
uite ca nu e adevarat ca: "porc la porc nu scoate ochii"
Dom´Prefect, omoara-le porcu´si da-le bilete gratis in Grecia la mare, ca asa zice PSD ca se rezolva si agricultura si turismul si alegerile care urmeaza! De platit platim noi ceilalti, cei peste care trimiteti jandarmeria sa ne bata, cei care va platim salariile nerusinate, cei care va ducem in spate pe toti incompetentii ajunsi sefi-politic fiindca nu ati reusit sa invatati nici o meserie cinstita, nu va crapa obrazul de rusine cu frezele voastre date cu gel si cu sprancenele voastre pensate si cu picioarele voastre epilate si cu bubele voastre de pe fete "á la´Tudorel"!
Postat 13 August 2018, 12:40 de decalog
Nu-i bai
De la Dragnea mâncăm toți
Postat 13 August 2018, 12:10 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON