URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Noiembrie 2015, 20:45

"Am sta în casă, dar morţii nu ne lasă", "Schimbare totală, nu parţială": Circa 1.000 de orădeni au ieşit în stradă (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea s-a trezit din amorţeală. Circa 1.000 de persoane, majoritatea lor covârşitoare tineri, au ieşit în stradă, miercuri seară, pentru a protesta împotriva clasei politice şi pentru a se solidariza cu victimele incendiului din Clubul Colectiv din Capitală. 

Protestul a început timid, la ora 19, cu zeci de oameni adunaţi în Parcul 1 Decembrie, în jurul Statuii Ostaşului Român. Mulţi dintre cei care au venit în parc au aprins candele lângă restul lumânărilor care ardeau acolo, în memoria victimelor din Bucureşti. Câte un protestatar striga răzleţ câte un mesaj împotriva politicienilor, dar fără prea mult ecou.

"Schimbare totală"

Protestatarii au fost apoi animaţi de un grup de tineri liceeni, care au iniţiat şi invitaţia la protest pe Facebook. Cu ei pe post de portavoce, urcaţi pe soclul statuii, mulţimea a început să scandeze: "Demisia", "Schimbare totală, nu parţială", "Ieri îndoliaţi, azi revoltaţi" sau "N-aveţi coloană, decât oficială". Astfel, în jurul statuii s-au adunat circa 500 de oameni, iar unii dintre ei au fluturat steaguri sau pancare cu mesaje similare: "Politicieni şi popi, apucaţi-vă de săpat gropi" sau "Păcat, păcat, de sângele vărsat".

De la capătul parcului i-au supravegheat discret echipajele de jandarmi, autosesizate, întrucât manifestarea nu a avut autorizaţie. Una dintre iniţiatoarele acţiunii, o fată de 16 ani, a încercat miercuri să obţină autorizaţia pentru protest, dar, fiind minoră, n-a putut iniţia oficial un astfel de demers. 

La 19.30, tinerii care coordonau mulţimea au coborât rapid de pe soclu şi au pornit spre ieşirea din parc în direcţia Facultăţii de Medicină. Oamenii i-au urmat, aşa că rapid au format un marş de protest. Scandând în continuu, ei au pornit prin oraş pe traseul Podul Intelectualilor - strada Aurel Lazăr pe lângă penitenciar - Corso - magazinul Crişul - cu întoarcere pe Bd. Magheru - G. Enescu - Parcul Traian. 

Negocieri eşuate

Deşi protestatarii n-au avut un traseu stabilit, poliţiştii şi jandarmii i-au însoţit, ba chiar au oprit circulaţia în intersecţiile prin care aceştia au trecut. În Parcul Traian, jandarmii au încercat să negocieze cu manifestanţii, cerându-le să rămână în parcul din faţa Prefecturii. În timp ce ei negociau cu tinerii care stătuseră în fruntea mulţimii, ceilalţi participanţii au repornit din loc spre Podul Dacia.

După ce au traversat "turbogiraţia", blocând traficul rutier pe sensul dinspre Bulevardul Magheru spre Centrul Civic, jandarmii au încercat o nouă rundă de negocieri, propunându-le protestatarilor să rămână în Parcul 1 Decembrie. "La Lotus!", a strigat hotărât un grup de tineri, aşa că mulţimea a pornit spre cartierul Nufărul aplaudând.

În faţa Catedralei Ortodoxe din Centrul Civic, protestatarii au huiduit puternic şi au strigat "Vrem spitale, nu catedrale". Pe de altă parte, de-a lungul marşului, de fiecare dată când s-au intersectat cu un echipaj al Ambulanţei, orădenii au lăsat cale liberă medicilor, strigând "Cinste lor, cinste salvatorilor". De asemenea, oamenii n-au ezitat să îi aclame şi pe pompieri şi pe poliţişti, lăudându-i că "sunt cu noi".

 

Revoluţia Colectiv

Revoluţia #Colectiv la #Oradea: "Am sta în casă, dar morţii nu ne lasă"

Posted by Bihoreanul on Wednesday, November 4, 2015

Circulaţie încurcată

La un moment dat, coloana de protestatari a ocupat toate cele trei benzi de şosea din cartierul Cantemir, însă poliţiştii au reuşit să îi convingă pe manifestanţi să se organizeze şi să lase o bandă liberă.

Pe tot drumul, oamenii au aplaudat, au huiduit politicienii şi "sistemul" şi au strigat continuu "Demisia", "Revoluţia colectivă", "Am sta în casă, dar morţii nu ne lasă", îndemnându-şi concitadinii să li se alăture. Mulţi dintre ei şi-au sunat prietenii, în timp ce mulţimea striga regulat, fără însă prea mare rezultat, "Ieşiţi din casă dacă vă pasă".

În jurul orei 21.10, protestatarii au ajuns în parcarea Lotus Center, unde i-au întâmpinat şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, şi şeful Jandarmeriei, Ioan Huluban.

Oamenii au fost la fel de vocali, strigând "Jos sistemul", "Afară, afară, javrelor din ţară", "Uniţi salvăm toată România", "Vrem tehnocraţi, nu deputaţi" sau "Vrem dreptate". N-au zăbovit prea mult şi, coordonaţi de aceleaşi echipaje de jandarmi şi poliţie, s-au întors în Parcul 1 Decembrie (video).

Aici, la ora 22, după ce au cântat Imnul României, tinerii s-au împrăştiat spre case. Nu înainte de a-şi promite că se vor revedea în acelaşi loc şi joi seară, arătând în continuare că vor o schimbare semnificativă în România.

Peste tot

Proteste similare s-au petrecut miercuri seară în mai multe judeţe din ţară. Potrivit Digi 24.ro, peste 70.000 de români s-au adunat în mitinguri cerând schimbarea clasei politice. Au ieşit în stradă aproape 30.000 de oameni în Capitală, 7.500 la Timişoara, 2.500 la Constanţa, 3.000 la Cluj, peste 2.000 la Sibiu, peste 3.000 la Galaţi şi peste 2.000 la Braşov.

Totodată, aproximativ 200 de români protestează şi în centrul Parisului, în zona Trocadero, pe lângă Tour Eiffel, strigând "Diaspora e cu voi" şi "Corupţia ucide". Ei au depus lumânări, au îngenunchiat şi au spus "Tatăl Nostru" în memoria victimelor de la clubul Colectiv.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
27 Comentarii
DUSMANII-MI POARTA PICA
@CHRIS: Nu ma simt lezat ! Dar nu mi se pare fair play ! Semneaza si tu cu numele real si nu mai zic nimic ! In ce ma priveste pe mine oricum toti dusmanii stiu ce si cum !
Postat 05 Noiembrie 2015, 18:17 de TDS
comunisti si "anticomunisti"
@anticomunist. Vad ca te prefaci ca nu intelegi. Tinerii s-au saturat de voi. Da, de voi, de toti, de comunisti si "anticomunisti".S-au saturat de toti cei care au "impartit" pana acum banul public, de toti cei care i-au tratat cu aroganta.S-au saturat si vor sa-i lasati in pace, sa nu mai "ganditi" voi in locul lor, sa nu le mai spuneti ca pietele sunt mai frumoase daca sunt pietruite, ca dealurile trebuie sa fie cu gazon si nu cu arbori. S-au saturat sa faceti totul pe gustul vostru si pe banii lor....
Postat 05 Noiembrie 2015, 16:33 de LauraD
Am inteles....
@anticomunist. La Bucuresti coruptia ucide.... la Oradea, doar incurca circulatia...
Postat 05 Noiembrie 2015, 13:53 de LauraD
buna ziua
chiolanis du te acasa la sibiu sa vezi dc primaria are aviz de la isu
Postat 05 Noiembrie 2015, 12:40 de pop2
Zeci de mii de satanisti/Ii dau jos pe comunisti!
Ce e tovarasilor, ce nu va place?! Ce poate fi mai democratic decat cererile pe care le face Maria Sa Poporul, in nume propriu, fara a mai fi nevoie de ,,mijlocirea" parlamentului/guvernului/presedintelui? Cand poporul a decis prin referendum (este forma suprema prin care alegatorii isi exprima vointa!) ca vrea sa fie REPREZENTAT prin 300 de alesi, cei carora El, Poporul, le-a delegat puterea sa, parlamentarii, s-au opus! Adica servitorii n-au ascultat de vointa stapanului! Atunci a fost DEMOCRATIE?! Ba servitorii le-au ras in fata, le-au dat cu tifla si i-au decretat PROSTI pe cei care i-au trimis in parlament si nici gand sa tina cont de rezultatul referendumului! Cica a fost ,,consultativ", adica bagati in urne ce vreti voi, ca de scos scoatem ce vrem noi! Aia a fost DEMOCRATIE?!
Postat 05 Noiembrie 2015, 11:27 de pinonel
foamea
Revolutia fara scop. Nimeni nu stie ce se vrea. E o nebuloasa. Schimbarea clasei politice e necesara dar cum sa o facem. In forta sau democratic. E la alegere. Cat despre mortii de la Colectiv ar fi bine sa vedem realitatea. O formatie in foame de afirmare in colaborare cu trei smecheri de Bucuresti, patroni de club, au vrut sa castige faima si bani investind putin, fara a respecta legea care prevede modul in care se pregateste un club impotriva incendiilor. Cativa descreierati fomisti, au bagat in pamant si in suferinta o multime de tineri nevinovati. Asta e realitatea. Asta trebuie blamat. Capitalismul asta salbatic care transforma omul in animal vesnic in cautare de avutie. Iar clasa politca, schimbati-o fratilor dar democratic. Participati la alegeri si daca va alege cineva, conduceti-ne.Asa e normal. Restul e gargara ieftina si tembelism cronic.
Postat 05 Noiembrie 2015, 11:05 de horia_simion
@LauraD
Stai jos, n-ai inteles nimic.
Postat 05 Noiembrie 2015, 10:41 de User anonimizat
bolovan
demisia bolovan
Postat 05 Noiembrie 2015, 09:51 de pop2
@tds
ce e dl Sarca? te simti lezat ca iti apare numele? ai mai fost pomenit cu numele intreg si nu ai fost deranjat. iti propun sa iti aduni toti postacii pesedei si sa iesi in strada sa il dai jos pe bolojan ca sa ii faci loc lui mang. acum aveti ocazia. nu o ratati.
Postat 05 Noiembrie 2015, 09:19 de User anonimizat
Oricum..
Sper mult ca acele agenturi străine ce acum acţionează foarte subtil pe româneşte să nu vrea ca aici să ia amploare şi să genereze lucruri cum e acum în Ucraina,de exemplu.
Postat 05 Noiembrie 2015, 08:05 de crisan
parcă nu se ştie...
Ce funcţie a avut V.Blaga înainte de 90.Da! la Vămi.Şi cine avea funcţii câtuşi de mititele,era omu cui?Nu mi mai aduc aminte,că e prea mult de atunci.Şi acum treburile s cam la fel,dar cu subtilităţi.Oricum..manifestaţiile alea din dec.89 şi cele de acum sunt bine puse la punct.Şi,culmea cu ajutoru agenturilor străini,aşa cum împuşcatu bine spunea da cine naiba l a crezut.
Postat 05 Noiembrie 2015, 07:56 de crisan
Felicitari..
..Laura D....si noi avem Piedone taranul de Birtin!Pleaca tarane,ajunge ,ajunge...!
Postat 05 Noiembrie 2015, 07:40 de grigore
esti penibil
@ TDS daca tu asta ai inteles, ca ti se cere tie demisia :)), am pentru tine un citat din La Fontaine: "Nimeni nu e destul de inteligent că să poată convinge pe un prost că e prost"
Postat 05 Noiembrie 2015, 06:25 de gigi1
Ponta n-a plecat, a facut DOAR un pas in spate!
Chinezoiul l-a lasat premier interimar pe dusa. Ar fi culmea ca guvernul Romaniei, la 26 de ani de la evenimentele din '89 care au dus la caderea regimului comunist, sa fie condus de un absolvent de la stefan gheorghiu, ,,universitatea" muncitoreasca infiintata de ana pauker in '46!!! In acest moment cea mai buna solutie este cea a alegerilor anticipate, chiar ,,fortand" spiritul Constitutiei prin demisia parlamentarilor. Parlamentul care va rezulta va fi adunare constituanta, cam ca cel din '90-'92. Organizarea unui referendum se impune, ce vor romanii, republica sau monarhie? Dezbateri publice, cu o corecta informare, vor lamuri pe romani despre avantajele/dezavantajele fiecarui sistem. Noua constitutie ar trebui sa fie creionata de specialisti (ii avem!), nu de parlamentari ,,auto"! In maxim doi ani se pot pune bazele legislative ale unui stat cu adevarat modern, avand ca principii de baza egalitatea TUTUROR in fata legii si respectarea de catre TOTI a legilor. O reforma ADEVARATA ar trebui sa duca si la modificarea codurilor penal si de procedura penala, astea de acum sunt bataie de joc! A primit un jmeker 7 ani, scrie trei carti, spaguieste tot penitenciarul,comisia, judecatorii, etc si iese dupa doi ani!!! Daca a plecat pinocchio ca sa vina gorghiu sau blaga, sau ca sa-l vad pe piedone al nostru ministru, sa nenoroceasca milioane in loc de doua sute de mii, inseamna ca totul a fost degeaba!
Postat 05 Noiembrie 2015, 06:18 de pinonel
bolovan
rip politicieni
Postat 05 Noiembrie 2015, 00:54 de pop2
???!!!
@LauraD: In principiu sunt de acord ( ca intotdeauna ) cu tine. Totusi, tinerii frumosi si liberi n-ar trebui sa si studieze oleaca ? Oricat de performant ar fi invatamantul trebuie sa pui si mana pe carte! Un pic, un picut asa!
Postat 05 Noiembrie 2015, 00:37 de TDS
GIGI AMOROSO
@gigi1: Ar fi bine sa te decizi, zic! Ori sunt membru ca sa am de unde demisiona, ori sunt afiliat politic si atunci nu am de unde demisiona! Desi nu imi este clar ce ai vrut sa spui prin " afiliat politic " ! Daca ziceai ca sunt simpatizant PSD era corect si ziceam : DA! Dar ce sa vezi, simpatizantii nu pot demisiona ! Si decat sa mai vad gasca portocalie la putere voi simpatiza cu PSD-ul pana in panzele albe ! Stai linistit, nu e PSD-ul perfectiunea pogorata pe pamant ! Dar nici ca PDL-ul nu e !
Postat 05 Noiembrie 2015, 00:33 de TDS
"Piedone oradeanul"
Edilii sustin ca ei nu sunt politicieni. Ei cred, ca acesti tineri cer prin manifestatiile lor sa se cheltuiasca banii publici pe fantini din marmura scumpa, "sa se inverzeasca" dealurile cu gazon, sa se construiasca drumuri prin depou, etc. Ei nu pot intelege, ca tinerii s-au saturat de ideile invechite ale politrucilor. Tinerii doresc sa ramana in tara si sa beneficieze de un sistem de educatie performant. Ei nu doresc sa vada politruci catarati in functii pentru care nu au nicio pregatire si incearca cu disperare "sa se califice la locul de munca"! Tipul de politician -"Piedone, bucatarul", zis Primaru'- trebuie sa inteleaga, ca daca nu ai pregatire profesionala, carnetul de partid iti da doar posibilitatea sa-ti bati joc de cetateni!
Postat 05 Noiembrie 2015, 00:31 de LauraD
Sasi vezi ca ai pământ in loc de creier
Hrănește ti păsărelele din colivie ca sunt flămânde!!
Postat 05 Noiembrie 2015, 00:26 de M-i-h-a-i
MODERATOR
Il intreb pe moderator daca considera ca_comentariul lui CHRIS ( cu mentionarea numelui unei persoane private ) este CORECT! Daca DA, OK. Daca NU, cenzurati !
Postat 05 Noiembrie 2015, 00:01 de TDS
Schimbare
Bai oameni buni, nu am treaba cu protestele voastre, dar nu realizati ca ati reusit sa il dati jos pe ponta si aduceti cu pasi mici si repezi PNL ... aaaa adica PDL inapoi la guvernare?
Postat 04 Noiembrie 2015, 23:43 de marcell
Acuma,
daca politicienii inteleg, ca in locul guvernului Ponta, poate veni un guvern liberal, inseamna ca n-au inteles nimic din ce intampla in orasele mari din Romania.
Postat 04 Noiembrie 2015, 22:36 de User anonimizat
catedrala
Catedrala trebuia atacata si facuta pulbere si praf. Schimbarea vine cu distrugerea bisericilor si manastirilor construite in mod abuziv!
Postat 04 Noiembrie 2015, 22:02 de sasi
@TDS
Da TDS, au precizat,,,,cer demisia tuturor catelusilor ca tine, ca mang , ca pop, ca bolojan , va popa si tututor care latrati sau veti latra fara sa faceti nimic. Din cand in cand stau sa-ti urmaresc schelaieturile . Nu intelegi un lucru ca si afiliat politic: Multimea are voie sa ceara ce vrea . Asta e principiul democratiei.
Postat 04 Noiembrie 2015, 21:23 de gigi1
demisia nesimtirii
Stimate ”TDS” iti versi zilnic fierea si veninul aici pe ebihoreanul.Nu-s curios de ce ,dar sigur nu esti strain de mediul politic local.Asa ca da-ti demisia si tu.
Postat 04 Noiembrie 2015, 21:21 de cetatean
@TDS
alui mang sau a arhitectului sef. :) dl Sarca ce durere pe pesedei sa ii faca cadou lui base de ziua lui demisia lui pontalau asta chiar e buna. :)))))))))
Postat 04 Noiembrie 2015, 21:17 de User anonimizat
???
Au precizat a cui demisie o cer? Asa , din curiozitate
Postat 04 Noiembrie 2015, 21:05 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON