URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2018, 14:14

Incendiu la UAMT: Zona este împânzită de fum dens şi înecăcios, circulaţia e oprită pe strada Uzinelor (FOTO / VIDEO)

Incendiu la UAMT: Zona este împânzită de fum dens şi înecăcios, circulaţia e oprită pe strada Uzinelor (FOTO / VIDEO) foto: Dragos Remus, Facebook Grupul Info Trafic Bihor

Un incendiu a izbucnit, duminică după amiază, la fabrica UAMT din Oradea, zona fiind împânzită de un fum dens şi înecăcios.

Potrivit maiorului Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru situaţii de Urgenţă Crişana, incendiul a fost sesizat în jurul orei 13.50, la ceea ce părea o hală dezafectată. Fumul este dens şi înecăcios pentru că focul a cuprins cauciucuri şi mase plastice.

"Din primele informaţii, flăcările se manifestă la o hală dezafectată. La faţa locului acţionează pompierii militari din cadrul Detaşamentelor 1 şi 2 Oradea, cu cinci autospeciale de stingere", a declarat Camelia Roşca pentru BIHOREANUL.

Din fericire, nu s-au înregistrat victime. Circulaţia pe strada Uzinelor este, însă blocată, până la finalizarea operaţiunii de stingere a incendiului.

"Poliţiştii sunt la faţa locului şi dirijează circulaţia pentru a preveni şi alte evenimente", a declarat comisarul Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

UPDATE

Ora 14.40: Doar angajaţii UAMT şi pompierii au voie să se apropie de intrarea în fabrică. Pompierii acţionează inclusiv de la înălţime.

Jurnaliştii şi curioşii sunt ţinuţi departe de zona incendiului, pentru a evita intoxicările.

Vântul suflă spre oraş, purtând fumul toxic spre cartierul Rogerius. În zonă se simte intens mirosul de plastic ars. 

Fumul este văzut de la kilometri depărtare.

În zonă a ajuns echipajul de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară (CBRN) al ISU Crişana, dar şi şeful Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor.

Ora 15.00: 

Pompierii au suplimentat numărul forţelor de intervenţie.

"Se acţionează cu 9 autospeciale, dintre care 7 de lucru cu apă şi spumă şi două de lucru la înălţime. E prezent la faţa locului şi echipajul CBRN. Operaţiunea este îngreunată de degajarea mare de fum dens şi gaze toxice, înăuntrul halei fiind depozitate cauciucuri şi mase plastice", a precizat Camelia Roşca.

Ora 16.00: 

Intervenţia pompierilor leste foarte dificilă, focul cuprinzând mai multe hale. Şeful Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor, face un apel la orădeni să rămână în case şi să închidă geamurile. "Fumul este foarte toxic şi te îneacă imediat", avertizează comisarul. La faţa locului s-au deplasat şi specialişti ai Direcţiei de Sănătate Publică, pentru a analiza conţinutul fumului. Detalii AICI!

Ora 17.30:

Pompierii militari au reuşit să localizeze incendiul şi lucrează la stingerea lui. Potrivit maiorului Camelia Roşca, hala cuprinsă de flăcări are parter şi un etaj, fiecare nivel întins pe circa 700 mp. "La parter sunt depozitate aproximativ două tone de pungi expandate, materiale de plastic şi ulei hidraulic, iar la etaj alte materiale din plastic şi deşeuri din carton", a precizat Roşca pentru BIHOREANUL. Aşadar, în clădire sunt materiale uşor combustibile, explicându-se astfel şi fumul dens şi negru.

Cel mai probabil, echipajele de pompieri militari vor mai lucra câteva ore, pentru stingerea completă a incendiului.

Ora 19: 

Incendiul de la UAMT a fost stins după cinci ore. Aproape 100 de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON