URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Mai 2014, 15:25

Uimiţi de balaurul "dinozaur": Peste 4.000 de vizitatori la Noaptea Muzeelor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Ţării Crişurilor a atras sâmbătă seară peste 4.000 de vizitatori la o nouă ediţie a Nopţii Muzeelor. Majoritatea acestora s-au dus la Palatul Baroc încă de la ora 19 când porţile acestuia s-au deschis. Aici copiii şi-au dus părinţii la balaurul înalt de trei metri postat la parterul clădirii cu luminiţe roşii la ochi. Micuţii s-au pozat cu creatura, pe care mulţi au numit-o dinozaur, şi, curajoşi, l-au şi atins.

La secţia de artă vizitatorii au putut admira colecţia de pictură realizată la tabăra de creaţie artistică Lăzarea, precum expoziţia principală din acest an, "Civilizaţia focului", care cuprinde obiecte şi referinţe istorice despre felul în care focul era folosit în gospodărie, în ritualuri, dar şi ca metodă de tortură de-a lungul vremii în zona Cele Trei Crişuri.

Aşadar, orădenii au putut vedea obiecte precum o bucătărie tradiţională ţărănească, de sfârşit de secol XIX, cu cuptor şi plită, un ţest, adică cel mai arhaic sistem de copt pâine din zona noastră, căţei de vatră, care era folosiţi în preistorie la tirajul focului şi la încălzirea locuinţelor, precum şi preţioase sfeşnice din argint de secol XIX, precum şi instrumente folosite inclusiv în Oradea pentru judecata ordalică (mod de judecată din Evul Mediu timpuriu, care stabilea vinovăţia unei persoane în funcţie de unele probe în care se folosea foc sau fier înroşit).

Totodată, şi în acest an Episcopia Romano-Catolică a permis vizitarea sălii de onoare a Palatului Baroc, pictată în anii 1877-1878 cu fresce care prezintă scene din viaţa Sfântului Ladislau. De data aceasta, însă, n-a fost deschisă şi Sala Matei Corvin, unde se află un tablou de mari dimensiuni ce-l prezintă pe principe în faţa Vienei.

Potrivit directorului Aurel Chiriac, 3.790 de orădeni au vizitat între orele 19 şi 01 Palatul Baroc. Totodată, celelalte secţii ale MŢC au fost vizitate de alte câteva sute de orădeni sâmbătă seară. La Muzeul Aurel Lazăr, pe lângă obiectele permanente, a putut fi admirată o expoziţie dedicată stilului Seccesion în Oradea anilor 1900.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON