URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Martie 2020, 15:01

UDMR şi PSD, în minoritate la CJ Bihor: PNL şi ALDE au mutat 8,7 milioane lei de la bugetul Judeţului şi ONG-uri la DGASPC şi Aeroport

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

S-a întors roata la Consiliul Judeţean Bihor! După trei ani şi jumătate de dominaţie a celor 18 reprezentanţi ai UDMR (7 consilieri), PSD (9 consilieri) şi ALDE (2 consilieri), primele două formaţiuni au devenit minoritare la o săptămână după ce PNL (17 consilieri) a încheiat un protocol de colaborare cu ALDE, contând însă pe votul unui singur reprezentant al acestui partid (Julien Mateiaş), în condiţiile în care celălalt (vicepreşedintele Traian Bodea) s-a opus şi a anunţat că va pleca la Pro România.

Cele 18 voturi astfel adunate le-au fost suficiente, însă, liberalilor pentru ca la reuniunea extraordinară de miercuri a CJ Bihor să amendeze substanţial proiectul de buget pe anul în curs propus de preşedintele Pasztor Sandor, spre disperarea vicepreşedintelui Ioan Mang, nemulţumit de „trădătorul” Mateiaş.

De la salariile CJ la salariile DGASPC

La şedinţa de miercuri, liberalii au făcut 8 amendamente la proiectul şefilor CJ, reuşind să le adopte pe toate aşa cum au vrut, cu o singură excepţie, pentru care au făcut o concesie UDMR, obţinând inclusiv voturile celor 7 consilieri maghiari.

Pe rând, liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu, a dat citire fiecărui amendament, aşa că fiecare a fost dezbătut bucată cu bucată până când liberalii au obţinut mutarea a 8,7 milioane lei spre alte capitole de cheltuieli decât cele prevăzute în proiectul conducerii executive a CJ.

Primele două amendamente au vizat diminuarea cu câte 2 milioane lei a cheltuielilor de personal, dar şi cu bunurile şi serviciile ale „autorităţilor executive” şi suplimentarea cu aceleaşi sume a cheltuielilor de personal ale DGASPC.

Vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea au ripostat, spunând că CJ a alocat bani pentru DGASPC până la jumătatea anului, restul urmând să vină de la Guvern, dar când se va întâmpla acest lucru sumele nu vor putea fi recuperate de la DGASPC, astfel că angajaţii CJ vor fi în pericol să nu-şi încaseze salariile. „S-ar putea să nu avem bani de salarii la CJ şi la DGASPC să aruncăm cu ei”, a spus Mang, în timp ce Bodea a afirmat că mutarea a 2 milioane de la „bunuri şi servicii” la salariile DGASPC „este o politică care mi se pare mai mult PSD-istă, nu liberală”.

„Asta este, avem trădări, au majoritatea (n.r. – liberalii)”, a constatat Mang înainte ca ambele amendamente ale PNL să obţină 18 voturi pentru şi 17 contra, referindu-se la Julien Mateiaş, pe care ulterior l-a şi nominalizat ca atare.

Tăieri de la „Fundaţii”

Prin următoarele două amendamente, liberalii au mutat în acelaşi fel 500.000 lei de la Fundaţia Euroregiunea Bihor – Hajdu Bihar din subordinea CJ la reabilitarea fostei Policlinici Mari ca viitor sediu al CJ Bihor (deşi Mang a afirmat că pentru asta nici măcar nu a fost făcută licitaţia), iar 1 milion de lei de la "Asociaţii de Dezvoltare Intracomunitară" tot pentru ca DGASPC să aibă mai mulţi bani pentru salarii, sumele alocate până în prezent ajungând doar până în luna iunie.

La acesta al patrulea amendament, PNL-iştii ar fi vrut să ia nu unul, ci 2 milioane lei, însă preşedintele Pasztor şi vicepreşedintele Mang au avertizat că tăierea ar putea afecta, de fapt, ADI Ecoland, care cu 5 ani în urmă a implementat un proiect de 16 milioane euro pentru construirea centralei pe biomasă de la Săcuieni, iar reducerea bugetului acum ar însemna să nu mai poată cumpăra materia primă, adică porumbul necesar pentru funcţionarea ei până în octombrie.

Liberalii au cedat la propunerea lui Pasztor, acceptând ca diminuarea sumei să fie pe jumătate din cât doriseră iniţial, după o scurtă „pauză de consultări”, aşa încât pe viitor să nu li se poată reproşa că Judeţul ar trebui să returneze bani europeni din proiect. Urmarea? Aşa cum a fost modificat de Pasztor, amendamentul PNL a fost adoptat cu 25 voturi, adică inclusiv cu cele ale consilierilor UDMR, doar cei ai PSD şi vicepreşedintele Bodea opunându-se.

Plus 3 milioane lei la Aeroport

Amendamentele nr. 5 şi 6 au vizat diminuarea cu 1 milion lei a bugetului Şcolii Populare de Artă Francisc Hubic şi cu 3 milioane lei a celui al Agenţiei de Dezvoltare Durabilă, prilej pentru ca Mang să-i critice pe liberali că tocmai în 2020, când se împlinesc 85 de ani de la înfiinţarea şcolii, aceştia ar vrea, de fapt, s-o desfiinţeze.

La rându-i, Bodea a susţinut că PNL-iştii iau „bani de la investiţii, de la dezvoltare” ca să fie mutaţi „undeva în altă parte”, iar Mang i-a preluat spusele pentru a sugera că scopul ar fi majorarea salariilor la Aeroport. În realitate, PNL-iştii au vrut suplimentarea fondurilor pentru Aeroport deoarece actualul Consiliu de Administraţie intenţionează să depună proiecte cu finanţare nerambursabilă de 20 milioane euro şi are nevoie de cofinanţare proprie.

Mang a afirmat că proiectul iniţial al bugetului a prevăzut acoperirea tuturor cheltuielilor Aeroportului, iar Bodea că prin tăierea bugetului ADD „se pun în pericol bazinele de înot” pe care această structură vrea să le construiască în oraşele judeţului.

L-a contrazis Pasztor, care a afirmat că „proiectul bazinelor nu este în pericol, singurul în pericol este centrul de la Pădurea Neagră”, adică intenţia CJ de a construi în această localitate o bază sportivă, tot el precizând ulterior, însă, că aceasta este doar în faza proiectului tehnic, fără a fi începute lucrările propriu-zise.

La vot, şi aceste două amendamente au întrunit tot 18 voturi pentru din partea PNL şi a lui Julien Mateiaş de la ALDE.

„Trebuie pentru şpagă?”

Un al şaptelea amendament promovat de liberali a vizat mutarea a 200.000 lei prevăzuţi iniţial pentru demolarea unor clădiri ale CJ de pe strada Traian Blajovici (aşa încât terenul curăţat să fie predat Ministerului de Interne, care vrea să construiască pe el o policlinică pentru propriii angajaţi, cu fonduri europene) pentru reabilitarea clădirii Filarmonicii din strada Moscovei.

„La Filarmonică sunt toţi banii prevăzuţi!”, a spus Mang din nou, adăugând retoric că suplimentul de 200.000 lei „trebuie pentru şpagă?” şi precizând că „am vorbit cu constructorul (n.r. – desemnat să reabiliteze Filarmonica), nu e nevoie acolo de niciun leu în plus”.

De menţionat, însă, că procedura de licitaţie organizată pentru desemnarea unei firme care să reabiliteze Filarmonica nu s-a încheiat, iar CJ nu a încheiat un contract cu nicio firmă, astfel că se pune întrebarea legitimă cu ce "constructor" a discutat vicepreşedintele Mang pentru a sugera că suplimentarea fondurilor ar trebui sau nu „pentru şpagă”.

Cert e că şi acest amendament al liberalilor a fost adoptat, cu 18 voturi pentru şi 17 împotrivă, ale reprezentanţilor UDMR şi PSD, plus al vicelui Traian Bodea.

La dreapta-mprejur

În fine, ultimul amendament promovat de liberali a modificat repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a 18 milioane lei din TVA pentru reabilitarea de drumuri comunale.

Faţă de propunerea iniţială făcută de preşedintele Pasztor, consilierii UDMR au propus şi ei amendarea proiectului, prin diminuarea cu câte 100.000 lei a sumelor pentru primăriile Săcuieni, Şimian şi Lugaşu de Jos (toate trei cu edili maghiari) şi mutarea celor 300.000 lei astfel rezultaţi pentru repararea unui singur drum comunal, DC 110, din comuna Buduslău (tot cu primar UDMR).

În schimb, fără a modifica alocările pentru comunele păstorite de maghiari (ceea ce l-a făcut pe Ioan Mang să izbucnească, reproşând că „presa bihoreană şi liberalii m-au făcut numai pe mine Ianoș”), PNL-iştii au schimbat alocările către UAT-urile cu primari de etnie română, aşa încât vor beneficia de sume cuprinse între 150.000 şi 450.000 lei (limita de la care licitaţiile sunt obligatorii) pentru 50 drumuri comunale din 39 comune.

Evident, vicepreşedintele Mang a reproşat liberalilor că după ce anul trecut au criticat alocarea de bani pentru drumuri comunale, acum fac acelaşi lucru, deoarece este an electoral, şi au tras spuza către propriii primari, la fel cum făcuse fosta majoritate UDMR-PSD, alocând acum bani pentru doar două comune cu edili PSD.

„Acum nu mai aruncăm cu 11 milioane lei (n.r. – suma pentru drumuri comunale de anul trecut), aruncăm cu 18 milioane, şi cea mai mare parte îi aruncă PNL. S-a ras PSD, au lăsat (n.r. – liberalii) doi primari PSD să nu spună că nu sunt (n.r. – şi de la PSD), au dat la doi de la PSD care speră ei să meargă la PNL, dar eu îi ştiu oameni serioşi. Indiferent ce eforturi faceţi, vă spun că o să aveţi probleme la alegeri”, i-a avertizat Mang pe adversari.

Bodea, ”rabinic”

În polemică a intervenit şi Traian Bodea, care votase ba cu liberalii (de exemplu pentru subţierea bugetului Fundaţiei Euroregiunea Bihor – Hajdu Bihar), ba cu PSD şi UDMR. El a criticat că „din 100 UAT-uri vor primi bani doar 39, celelalte 62 sunt pedepsite. Ele nu contribuie la bugetul de stat? De ce 39 primari sunt buni şi care sunt criteriile pentru care îi pedepsiţi pe ceilalţi 62”.

Recunoscător pentru susţinere, omologul PSD-ist a continuat argumentaţia, susţinând că „în proiect am alocat o sumă egală” (pentru primarii pesedişti şi liberali), fără a menţiona însă că numărul edililor PSD este de 29, iar al celor de la PNL de 47. Mang a afirmat că repartizarea dorită de liberali „miroase a cumpărare de primari”.

Culmea, PNL-iştii nu s-au obosit să-l contrazică, ci doar să amintească, prin Ionel Avrigeanu, că în anii trecuţi primarii liberali au primit doar 5% din fondurile din TVA şi coaliţia de atunci n-a discutat cu liberalii din CJ pentru o repartizare justă.

Acest ultim amendament a fost adoptat cu 25 voturi pentru (ale consilierilor PNL şi UDMR, plus cel al lui Mateiaş) şi 10 abţineri (ale consilierilor PSD plus cel al lui Bodea).

În final, proiectul de buget astfel modificat a fost adoptat în integralitatea lui cu 18 voturi pentru, 8 contra (PSD) şi 9 abţineri (UDMR plus Traian Bodea).

Anul acesta, bugetul de venituri și cheltuieli al județului Bihor este 388,227 milioane lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bodea traseistul
Sper sa o duci si pe gaciu cu tine in pro romania si la bucuresti ai dus-o cu tine,la centru de copii ai pus sefa ,v-ati dus un fel de pocaiti simpatizanti alde,ce o sa faci cu ei daca pleci ,daca plecati cei ce ati venit santeti cat ceri 20% bodea,de ce nu ai ramas la firma ghenau
Postat 06 Martie 2020, 20:24 de bubustyl
Iata ca se poate
Daca se vrea se poate face si treaba. Bani sunt, insa, trebuie directionati unde interesul comunitatatii o cere. Sa se termine odata cu capusile banului public.
Postat 04 Martie 2020, 17:29 de 1011010
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON