URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Iulie 2015, 19:44

UDMR reabilitează statuia paşoptistului Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Statuia revoluţionarului paşoptist Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii, în faţa căreia comunitatea maghiară îşi organizează în mod tradiţional festivităţile de 15 martie, va fi reabilitată. Opera, aparţinând sculptorului Margo Ede, nu a fost restaurată integral niciodată după dezvelirea din 1907 şi are soclul într-o avansată stare de degradare. Anul trecut UDMR Bihor a preluat monumentul de la municipalitate în vederea reabilitării lui, iar în vara acestui an a făcut demersuri pentru demararea lucrărilor.

Potrivit unui comunicat al UDMR Bihor, contractul de lucrări privind reabilitarea soclului şi cosmetizarea pieselor din bronz a fost semnat la începutul lunii iulie cu două firme din Cluj pentru suma de 75.000 lei. În funcţie de starea vremii şi de fondurile disponibile, Uniunea ar putea demara lucrările de reabilitare încă din acest an.

"Sperăm că proiectul va fi finalizat cu succes şi sfârşitul acestui an ne va găsi cu încă un monument renovat în municipiu", a mai declarat deputatul Szabo Odon.

O trăsătură de pană...

Erou paşoptist maghiar, Szacsvay Imre s-a născut în Nojorid şi a fost botezat în 1818 în Biserica Romano-Catolică din satul Şauaieu. Szacsvay a studiat dreptul la Oradea şi Kosice şi a ajuns avocat, în urma unui examen susţinut la Bratislava.

Colaborator în Parlamentul de la Budapesta al deputatului orădean Beothy Odon, acesta a participat în 1848, ca reprezentant al curentului liberal, la evenimentele ce au marcat începutul Revoluţiei. Ajuns ulterior deputat în parlamentul paşoptiştilor, Szacsvay a fost desemnat în corpul secretarilor de şedinţe, calitate în care a fost secretarul şi, cel mai probabil, unul dintre principalii autori ai Declaraţiei de independenţă votate de parlamentul maghiar la Debreţin, în primăvara anului 1849.

Contrasemnarea documentului i-a adus, după înăbuşirea revoluţiei, condamnarea la moarte. Szacsvay este considerat martir al corpului secretarilor parlamentari, considerându-se că a fost ucis doar pentru că şi-a exercitat funcţia publică, acesta fiind motivul pentru care pe soclul statuii sunt scrise cuvintele: "Doar o trăsătură de pană i-a fost vina"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Multumiri
Multumiri pentru acest articol de informare despre istoria locala. Eventual se mai putea aminti ca este o scoala in Oradea care ii poarta numele.
Postat 22 Iulie 2015, 20:01 de BlackCrow
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON