Statuia revoluţionarului paşoptist Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii, în faţa căreia comunitatea maghiară îşi organizează în mod tradiţional festivităţile de 15 martie, va fi reabilitată. Opera, aparţinând sculptorului Margo Ede, nu a fost restaurată integral niciodată după dezvelirea din 1907 şi are soclul într-o avansată stare de degradare. Anul trecut UDMR Bihor a preluat monumentul de la municipalitate în vederea reabilitării lui, iar în vara acestui an a făcut demersuri pentru demararea lucrărilor.
Potrivit unui comunicat al UDMR Bihor, contractul de lucrări privind reabilitarea soclului şi cosmetizarea pieselor din bronz a fost semnat la începutul lunii iulie cu două firme din Cluj pentru suma de 75.000 lei. În funcţie de starea vremii şi de fondurile disponibile, Uniunea ar putea demara lucrările de reabilitare încă din acest an.
"Sperăm că proiectul va fi finalizat cu succes şi sfârşitul acestui an ne va găsi cu încă un monument renovat în municipiu", a mai declarat deputatul Szabo Odon.
O trăsătură de pană...
Erou paşoptist maghiar, Szacsvay Imre s-a născut în Nojorid şi a fost botezat în 1818 în Biserica Romano-Catolică din satul Şauaieu. Szacsvay a studiat dreptul la Oradea şi Kosice şi a ajuns avocat, în urma unui examen susţinut la Bratislava.
Colaborator în Parlamentul de la Budapesta al deputatului orădean Beothy Odon, acesta a participat în 1848, ca reprezentant al curentului liberal, la evenimentele ce au marcat începutul Revoluţiei. Ajuns ulterior deputat în parlamentul paşoptiştilor, Szacsvay a fost desemnat în corpul secretarilor de şedinţe, calitate în care a fost secretarul şi, cel mai probabil, unul dintre principalii autori ai Declaraţiei de independenţă votate de parlamentul maghiar la Debreţin, în primăvara anului 1849.
Contrasemnarea documentului i-a adus, după înăbuşirea revoluţiei, condamnarea la moarte. Szacsvay este considerat martir al corpului secretarilor parlamentari, considerându-se că a fost ucis doar pentru că şi-a exercitat funcţia publică, acesta fiind motivul pentru care pe soclul statuii sunt scrise cuvintele: "Doar o trăsătură de pană i-a fost vina"...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.