URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iulie 2015, 19:44

UDMR reabilitează statuia paşoptistului Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Statuia revoluţionarului paşoptist Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii, în faţa căreia comunitatea maghiară îşi organizează în mod tradiţional festivităţile de 15 martie, va fi reabilitată. Opera, aparţinând sculptorului Margo Ede, nu a fost restaurată integral niciodată după dezvelirea din 1907 şi are soclul într-o avansată stare de degradare. Anul trecut UDMR Bihor a preluat monumentul de la municipalitate în vederea reabilitării lui, iar în vara acestui an a făcut demersuri pentru demararea lucrărilor.

Potrivit unui comunicat al UDMR Bihor, contractul de lucrări privind reabilitarea soclului şi cosmetizarea pieselor din bronz a fost semnat la începutul lunii iulie cu două firme din Cluj pentru suma de 75.000 lei. În funcţie de starea vremii şi de fondurile disponibile, Uniunea ar putea demara lucrările de reabilitare încă din acest an.

"Sperăm că proiectul va fi finalizat cu succes şi sfârşitul acestui an ne va găsi cu încă un monument renovat în municipiu", a mai declarat deputatul Szabo Odon.

O trăsătură de pană...

Erou paşoptist maghiar, Szacsvay Imre s-a născut în Nojorid şi a fost botezat în 1818 în Biserica Romano-Catolică din satul Şauaieu. Szacsvay a studiat dreptul la Oradea şi Kosice şi a ajuns avocat, în urma unui examen susţinut la Bratislava.

Colaborator în Parlamentul de la Budapesta al deputatului orădean Beothy Odon, acesta a participat în 1848, ca reprezentant al curentului liberal, la evenimentele ce au marcat începutul Revoluţiei. Ajuns ulterior deputat în parlamentul paşoptiştilor, Szacsvay a fost desemnat în corpul secretarilor de şedinţe, calitate în care a fost secretarul şi, cel mai probabil, unul dintre principalii autori ai Declaraţiei de independenţă votate de parlamentul maghiar la Debreţin, în primăvara anului 1849.

Contrasemnarea documentului i-a adus, după înăbuşirea revoluţiei, condamnarea la moarte. Szacsvay este considerat martir al corpului secretarilor parlamentari, considerându-se că a fost ucis doar pentru că şi-a exercitat funcţia publică, acesta fiind motivul pentru care pe soclul statuii sunt scrise cuvintele: "Doar o trăsătură de pană i-a fost vina"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Multumiri
Multumiri pentru acest articol de informare despre istoria locala. Eventual se mai putea aminti ca este o scoala in Oradea care ii poarta numele.
Postat 22 Iulie 2015, 20:01 de BlackCrow
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON