URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Noiembrie 2015, 16:47

UDMR nu vrea Legea votului prin corespondenţă pentru că oferă privilegii românilor din Diaspora şi nu asigură secretul votului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatorul UDMR Bihor Rozalia Biro a prezentat joi, într-o conferinţă de presă, motivele pentru care formaţiunea sa, ajutată de parlamentari din PSD, ALDE, UNPR şi independenţi, a atacat la Curtea Constituţională Legea votului prin corespondenţă, iniţiată de PSD şi abia votată în cele două camere ale Parlamentului.

Lege cu probleme

Printre altele, a spus Biro, contestaţia semnată de 50 deputaţi şi 31 senatori arată că legea contravine articolelor 2, aliniatul 1, articolului 3, aliniatul 1, şi articolului 62, aliniatele 1-3, din Constituţie, care garantează "corectitudinea alegerilor", "egalitatea cetăţenilor în faţa legii" şi "caracterul secret al votului", dar şi Codul de bune practici electorale elaborat de Comisia de la Veneţia.

Potrivit senatorului UDMR, acest Cod "permite votul prin corespondenţă doar atunci când corespondenţa este protejată, dar nicăieri în lege nu găsim o garanţie privind siguranţa corespondenţei. Corectitudinea alegerilor lipseşte cu desăvârşire în aceste condiţii".

Totodată, Biro spune că legea instituie o discriminare a cetăţenilor cu reşedinţa ori domiciliul stabil în ţară faţă de cei stabiliţi în străinătate, întrucât românii din ţară pot vota la secţiile de votare la care sunt arondaţi fie direct, fie apelând la urna mobilă, iar cei din Diaspora vor avea un drept în plus prin posibilitatea de a vota prin corespondenţă.

Nu în ultimul rând, senatorul bihorean afirmă că legea nu garantează caracterul secret şi liber exprimat al votului, deoarece atunci când cetăţeanul din Diaspora primeşte plicul cu buletinul de vot, el poate fi influenţat de alte persoane sau alte persoane pot chiar să voteze în locul lui.

Înaintea adoptării legii, a precizat Biro, UDMR a avut "peste 20 de propuneri de modificare a proiectului", dar nu a putut să şi le susţină din cauza grabei iniţiatorilor de la PSD.

Succesoarea unei liberale

Pe de altă parte, Biro, care este şi şefa Organizaţiei de Femei a UDMR din 2013, de la înfiinţarea acesteia, a informat că la finele lunii trecute a fost aleasă pe una din cele şase poziţii de vicepreşedinte al Organizaţiei de Femei a Partidului Popular European, în urma unei competiţii la care au participat 12 colege. Singura reprezentantă a unei organizaţii de femei din România care a mai ocupat o asemenea poziţie a fost Cristina Trăilă (PNL).

În această organizaţie a PPE sunt reprezentate organizaţiile de femei ale partidelor populare din 35 de state europene (nu doar din UE), iar Biro a spus că şi-ar dori ca în noua sa calitate să aibă ca atribuţii "coordonarea organizaţiilor din partea estică a Europei".

Biro a apreciat noua sa poziţie "este o nouă oportunitate atât pentru UDMR, cât şi în general pentru organizaţiile de femei ale celorlalte partide din România", cu care de altfel a iniţiat mai multe proiecte vizând îmbunătăţirea legislaţiei privind protecţia copilului şi drepturile omului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Rózsi néni, ciocu' mic!
S-ar putea sa nu-i mai vrem nici noi pe udemeristi la ciolan! Sunt vremuri tulburi, cine va garanteaza ca nu se ridica pragul electoral? Nu mult, cu un procent si atunci va trebui sa va aduceti mortii la vot, cam cum a facut dragnea...
Postat 06 Noiembrie 2015, 08:00 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON