URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Aprilie 2018, 18:37

Turişti acasă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conform datelor statistice, în 2017 numărul turiştilor care au vizitat Oradea a depăşit populaţia oraşului. Vestea este bună mai ales că cifrele sunt reale, nu ca acelea provenite de la Guvern unde am fi aflat probabil că s-a dublat numărul de turişti cu 15%.

Informaţia este cu atât mai îmbucurătoare cu cât Oradea nu şi-a epuizat încă resursele de dezvoltare în acest domeniu. Numărul turiştilor ar putea creşte semnificativ în perioada următoare, ţinând cont că există numeroase obiective ce vor fi finalizate cât de curând. Transformarea străzii Alecsandri în Bulevardul Bufetelor, refacerea pieţei Ferdinand, pietonalizarea străzii Aurel Lazăr, funcţionarea la capacitate maximă a Muzeului Ţării Crişurilor, finalizarea Muzeului Masoneriei, a Muzeului Comunităţii Evreieşti şi a Casei Darvas la Roche, ba poate şi refacerea atât de hulitului deal Ciuperca vor duce în mod cert la un spor de vizitatori.

Şi totuşi, nu toate merg cum ar trebui. Încă Cetatea nu a ajuns un pol de interes şi practic e o zonă moartă. Primăria a văzut că se pot scoate bani buni din Aquapark şi a mers pe aceeaşi idee încercând să rentabilizeze Cetatea. Ar trebui să-i lase pe privaţi să-şi facă meseria, că scopul principal al edililor este să vină lumea şi să vadă minunăţie de monument. Apoi mai sunt clădiri care vor păta obrazul oraşului destulă vreme de acum încolo. De Hotel Parc sau Băile Rimanoczy nu mai ştim nimic şi, la viteza cu care se judecă procesele de retrocedare, s-ar putea ca şi nepoţii noştri să pună umărul la crearea unui oraş turistic.

Turismul este un pariu câştigător pentru Oradea, dar cred că principalii beneficiari ar trebui să fie micul birtaş, buticarul, proprietarul de hotel sau vânzătorul de suveniruri şi nu neapărat Primăria, prin taxele pe care le impune.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Bihoreanoradean
Ca sa stii . În jobul asta se da minimul pe economie peste tot in lume, ciubucul face diferența daca esti bun sau nu.
Postat 08 Aprilie 2018, 23:35 de Sandu1201
Dani-e-let ala TDS
Mai taci amu din gură.
Postat 08 Aprilie 2018, 23:32 de Sandu1201
Coșmarul unei zile din toate anotimpurile-România
Dacă n-ar fi nu s-ar povesti! Cosmarul oricărui cetățean european sau extraterestru e sa traverseze România, pe cale rutiera. Nu ne vom atașa niciodata de cei care ne promit ca ei ne vor găsi drumul catre succes, când n-au fost în stare sa gaseasca contractul pentru autostradă. Autostrada Bechtel. Cât despre cei care nu numai ca nu dezvolta turismul ci îl sugruma și pe cel existent, dispreț total.
Postat 08 Aprilie 2018, 23:16 de FaBULA
De orădeni îi pasă cuiva?
Or fi venit mulți turiști în Oradea dar inca nu am auzit nimic despre barmani și ospătari la birturile din centru plătiți cu mai mult decât minimul pe economie și nici firme care sa raporteze pe site-ul ANAF profit.. Poate că primăria și firmele de casa care au afaceri in buricul târgului, câștiga ceva din chestia cu turismul dar pentru orădenii de rand e apa de ploaie..
Postat 08 Aprilie 2018, 22:32 de User anonimizat
Visul unei nopți de vară-Oradea
Așa este! Visul oricărui turist român sau " dupe" planetă nu poate fi altul decât să vadă Oradea! Să admire viitoarea pietonală Alecsandri ( cu cs nu cu x cum mai scriu unii ), să admire betonul din fața Teatrului copie a celui din Wiesbaden și eventual să-și exprime atașamentul față de actorul nepereche director al teatrului că ca el nu e nimeni! În rest pupături pe tot corpul măreților B și J!
Postat 08 Aprilie 2018, 19:00 de dani-e-let
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON