Regizorul Tudor Giurgiu revine la Oradea cu filmul său "Libertate", în cadrul unei conferinţe organizate de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal, ce va avea loc pe 27 septembrie, de la ora 18, în sala de conferinţe a muzeului. Evenimentul va include proiecţia lungmetrajului, urmată de discuţii cu regizorul.
Tudor Giurgiu, unul dintre cei mai apreciaţi regizori şi producători din România, revine astfel la Oradea, după ce a prezentat filmul în cadrul festivalului TIFF Oradea 2023, unde proiecţia a adunat un public numeros.
Filmul, inspirat de evenimentele tragice petrecute la Sibiu în timpul Revoluţiei din 1989, explorează confruntările violente dintre armată, miliţie, securitate şi civili.
Giurgiu, membru al Academiei Europene de Film şi fondator al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), va fi prezent la eveniment alături de istoricul Gabriel Moisa, manager al muzeului, şi de Adina Renţea, curatorul conferinţei.
Publicul va avea ocazia să interacţioneze cu regizorul şi să afle mai multe despre procesul de creaţie al filmului, care a fost bazat pe o documentare minuţioasă şi pe relatările celor implicaţi direct în evenimentele din 1989.
"Libertate" a fost deja apreciat la nivel internaţional, câştigând Premiul Confederaţiei Internaţionale a Cinematografelor de Artă la Festivalul de la Sarajevo şi fiind distins şi cu zece trofee la Premiile Gopo 2024, inclusiv premiul pentru cel mai bun film al anului.
Din distribuţie fac parte actori precum Iulian Postelnicu, Alex Calangiu şi Marius Manole, dar şi actorii orădeni Răzvan Vicoveanu, Petre Ghimbăşan şi Elvira Rîmbu.
Intrarea la conferinţă şi proiecţie este gratuită, însă accesul se va face în limita a 150 de locuri, evenimentul fiind recomandat persoanelor cu vârsta de peste 15 ani.
Evenimentul organizat de MŢC, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Municipiului Oradea şi Asociaţia "Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor", se înscrie în seria evenimentelor culturale dedicate cinematografiei şi istoriei, continuând demersurile începute în cadrul Zilelor Filmului Istoric, care au avut loc în luna martie, şi MUZEfilm, cu proiecţiile de vară în aer liber din parcul instituţiei de cultură.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.