URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Septembrie 2017, 09:14

Traian Suciu, urmaşul orădenilor care au salvat o familie de evrei de la Holocaust, a primit titlul "Drept între popoare" (FOTO)

Traian Suciu, urmaşul orădenilor care au salvat o familie de evrei de la Holocaust, a primit titlul 'Drept între popoare' (FOTO) Orădeanul Traian Suciu (foto dreapta) a primit titlul „Drept între popoare” în prezența unuia dintre evreii salvați de familia sa
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au fost drepţi şi trebuie cinstiţi! Orădeanul Traian Tiberiu Suciu, descendent al familiilor Pop şi Suciu, care au salvat de la deportare familia de evrei Carol şi Elisabeta Pap și pe cei șase copii ai lor, a primit vineri, în sala mare a Primăriei, titlu "Drept între popoare" din mâna adjunctului şefului Misiunii Diplomatice a Ambasadei Israelului în România, Tania Berg Rafaeli.

"Suntem recunoscători faţă de familiile Pop şi Suciu pentru solidaritatea faţă de poporul evreu", a spus adjunctul şefului Misiuni Diplomatice a Israelului.

La eveniment au participat, printre mulţi alţii, şi Ştefan, mezinul familiei Pap, astăzi în vârstă de 73 de ani. "Cele două familii Suciu şi Pop din Săcădat şi Betfia fac cinste naţiunii lor prin sacrificiul de sine de care au dat dovadă", a spus bătrânul.

Ascunşi într-o groapă

Ştefan Pap a povestit pentru BIHOREANUL că în 1944, când evreii orădeni au început să fie mutaţi în ghetou în vederea deportării în lagărele de concentrare, familia sa locuia în Oradea şi era în relaţii de prietenie cu vecinii Alexandru şi Maria Pop.

"Tatăl meu era intermediar de cereale, că nu avea destui bani să cumpere şi să vândă mai departe. Noi eram şase fraţi. Eu aveam doar câteva săptămâni. Nu ştiu câte, că am fost înregistrat în acte abia după război, în anii ’50", a povestit Ştefan Pap.

Îngroziţi de perspectiva deportării, soţii Pap au căutat salvarea la vecini. "Ca să nu fim deportaţi, familia Pop ne-a ajutat să ieşim din Oradea şi ne-a ascuns la o casă de-a lor din Betfia. Am stat lângă o pivniţă, într-un fel de groapă pentru legume, pentru că în beci ar fi căutat autorităţile prima dată", a spus bătrânul.

Torturat ca să trădeze

Starea de nesiguranţă a fugarilor a crescut şi mai mult după ce autorităţile maghiare l-au ridicat şi torturat pe Alexandru Pop ca să dezvăluie unde se ascund vecinii săi fugari.

Bărbatul a rezistat, dar, de teamă că autorităţile i-ar putea percheziţiona nu doar casa din Oradea, ci şi proprietatea din Betfia, a mutat de acolo familia Pap. Fiica sa, Rozalia, și soțul ei, Anton Ioan Suciu, i-au dus pe cei doi soţi evrei, cu copiii lor cu tot, într-o casă pe care o deţineau în Săcădat. Aici a primit familia Pap adăpost şi hrană timp de o jumătate de an.

După eliberarea oraşului de către trupele române, pe 12 octombrie 1944, soţii Pap au revenit în Oradea.

"Domnul Traian Tiberiu Suciu este nepotul acelei familii Suciu care ne-a salvat", a încheiat Ştefan Pap.

Un titlu de onoare

Titlul "Drept între popoare" se acordă de către statul israelian prin institutul Yad Vashem, în baza unei legi speciale, în viaţă sau post-mortem, non-evreilor care în timpul Holocaustului şi-au riscat viaţa, averea şi familia pentru a-i ajuta sau salva pe evreii prigoniţi.

Acordarea titlului se face în urma unor cercetări riguroase de către o comisie condusă de un judecător al Înaltei Curţi de Casaţie israeliene. Titlul este însoţit de o diplomă şi o medalie cu numele celui omagiat. Numele acestuia este înscris şi pe "Zidul de onoare" din "Grădina Drepţilor între popoare" de lângă muzeul Institutului Yad Vashem din Ierusalim.

Odată cu titlul, cel omagiat primeşte şi cetăţenia de onoare a statului Israel. Aceasta le oferă facilităţi de cazare, taxe, servicii medicale şi pensie celor care decid să trăiască aici.

Printre cei peste 21.500 de laureaţi se numără circa 50 de români, dintre care trei famili orădene.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
O nedumerire
Cu scuze, poate nu am citit eu bine, dar vad ca din articol lipseste un detaliu: de cine anume se ascundeau evreii? Din cate stiu, Oradea anului 1944 facea parte din teritoriul furat României de Ungaria horthysta, prin Dictatul de la Viena. In lipsa acestei precizari, se intelege ca evreii salvati de bihoreni (cinste lor!) erau cautati, spre deportare, de autoritatile romane! Ar fi trebuit sa se precizeze clar ca pericolul venea din partea autoritatilor maghiare de ocupatie din Ardealul de Nord-Vest, responsabile pentru persecutarea populatiei evreiesti din regiune. Poate pentru dvs. la Oradea, aceste lucruri sunt stiute, dar tinerii de azi (si nu numai) nu cunosc adesea istorie suficienta, si pot ramane cu o impresie gresita. Romanii, prin fenomenul legionar, au comis păcate destule împotriva evreilor, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, asa ca nu e nevoie să le fie atribuite, fie si din nebăgare de seama, faptele neomenești comise de susținătorii maghiari ai regimului fascist de la Budapesta. Apropo, lipsa acestei precizari privind autorii persecutiilor din Ardealul de Nord-Vest a fost preluata si in stirea pe acelasi subiect transmisa in week-end de postul Digi24... Pacat.
Postat 11 Septembrie 2017, 12:08 de Roberta_Radu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON