Să presupunem că aveţi un salariu de 2.400 euro, bani pentru care, muncind pe rupte, încheiaţi 100 de lucrări într-o lună. Punem pariu că, dacă patronul vă ameninţă cu reducerea salariului cu 40%, veţi reuşi să faceţi şi noua normă, de 110 lucrări pe lună?
Primarul Ilie Bolojan a descoperit această modalitate de stimulare în cărţile de psihologie economică şi o testează în premieră pe directorii societăţilor subordonate municipalităţii. "Mi-ar fi plăcut s-o pot aplica şi în Primărie, dar nu permite legea", spune edilul.
După realizări
Începând de anul viitor, directorii societăţilor subordonate municipalităţii, de la Compania de Apă Oradea şi Oradea Transport Local până la Administraţia Domeniului Public şi Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea, îşi vor primi salariile după realizări. În premieră, Consiliul Local a aprobat în noiembrie, la propunerea primarului, indicatorii de performanţă pe care directorii vor trebui să-i îndeplinească pentru a-şi încasa salariile întregi.
În prima fază, directorii CAO, OTL şi ADP (Ovidiu Gavra, Viorel Pop şi Liviu Andrica), cu salarii de circa 1.700 euro, vor beneficia din ianuarie de o majorare salarială de 40%. Excepţie va face directorul ADLO, Alina Silaghi, cu salariu de 860 euro, care va primi o majorare de 100%. Ulterior, tot la 6 luni, Consiliile de Administraţie ale firmelor Primăriei vor analiza modul în care directorii îşi ating indicatorii de performanţă fixaţi şi vor ajusta în jos salariile, proporţional cu nerealizările!
Edilul e convins că metoda va fi mai eficientă decât dacă ar face invers, premiind directorii. "Studiile psihologice arată că un lucru este mult mai valoros când omul îl ţine în mână şi riscă să îl piardă, decât dacă doar îi este promis", argumentează edilul. Dacă nu de altceva, fie şi pentru faptul că, obişnuindu-se cu bani mai mulţi, directorii vor depune eforturi să-şi poată păstra lefurile...
Cu condiţii
Sistemul de penalizare aplicat directorilor va pune presiune pe întreaga echipă. "Vrem să creştem nivelul de performanţă în baza unor indicatori cuantificabili. Aceştia vizează, pe de o parte, implementarea investiţiilor europene, reducerea subvenţiilor şi diminuarea cheltuielilor. Pe de altă parte, vrem să vedem o implicare în pregătirea viitorilor angajaţi. Criza forţei de muncă va ridica pe viitor probleme", explică viceprimarul Mircea Mălan, sugerând că tot mai puţine persoane sunt calificate să lucreze la societăţile publice.
Concret, lista criteriilor conţine indicatorii financiari (plata obligaţiilor fiscale, productivitatea, încasarea facturilor), indicatorii operaţionali (reducerea organigramei, continuitatea serviciilor, implementarea proiectelor europene), indicatorii de calitate a serviciilor publice oferite (reducerea avariilor şi a reclamaţiilor) şi cei privind implementarea guvernanţei corporative (postarea pe internet a informaţiilor publice, de la proiecte la licitaţii, ducerea la îndeplinire a hotărârilor AGA, ori acordarea de burse pentru elevii învăţământului dual). Directorii vor avea, deci, cu ce să îşi bată capul ca să-şi ducă acasă salariul întreg...
"Ne vom descurca"
Surse din Primărie cred că cea mai grea viaţă o va avea directorul CAO, Ovidiu Gavra. "Va trebui să transpire pentru salariul de 2.400 euro. Cred că din vară va rămâne fără majorarea de 40%", zice un funcţionar. Gavra, care conduce cea mai mare societate a municipalităţii, a avut ghinionul să-şi negocieze indicatorii de performanţă chiar cu primarul Bolojan, care a ridicat ştacheta la fiecare din cele patru întâlniri avute.
Concret, directorul va trebui să implementeze investiţii europene pentru extinderea reţelelor de apă în judeţ, cu termene clare de îndeplinire, chiar dacă desemnarea constructorilor prin licitaţii şi decontarea lucrărilor de către finanţatorii europeni nu stau în puterea lui. În plus, va trebui să reducă organigrama cu câte 10 posturi în fiecare an, în condiţiile în care societatea se va extinde în judeţ, preluând staţii de epurare, reţele şi angajaţi de la firmele locale. "Indicatorii de performanţă impuşi vor necesita un efort constant, dar ne vom descurca", spune optimist directorul.
Faci sau pierzi
O viaţă dificilă va avea şi directorul ADLO, Alina Silaghi (foto). Confirmată pe post în toamnă, aceasta a primit la semnarea contractului doar jumătate din salariul de 8.000 lei pe care îl avea fosta directoare Delia Ungur, de aceea este singura care de anul viitor va beneficia de o majorare cu 100%. Asta, dacă îşi va atinge indicatorii de performanţă!
Silaghi va trebui să facă, cu 6 subalterni, ceea ce Ungur, cu 9 angajaţi, doar pregătise! Pe de o parte, directoarea va trebui să ajungă de la un grad de ocupare al parcurilor industriale de 65% la unul de 90% până în 2020, şi tot până atunci să crească de la 85 la 100 numărul investitorilor atraşi în fiecare an. Iar asta în condiţiile în care municipalitatea retrage de anul viitor jumătate din facilităţile oferite firmelor, oricum mult sub cele din Ungaria vecină!
Pe de altă parte, Silaghi va trebui să amenajeze de anul viitor 40 de spaţii locative pentru angajaţii din Parcul Industrial de pe Şoseaua Borşului, iar în următorii 3 ani numărul acestora să crească la 70. "Nu am identificat fonduri europene pentru o astfel de investiţie, aşa că va trebui s-o susţinem din veniturile proprii. Vom vedea cum...", spune directoarea.
Cu ţintă atinsă
Ceva mai puţin stresat e managerul OTL, Viorel Mircea Pop (foto). Greva din octombrie, înăbuşită dur de primarul Bolojan, care a cerut eficientizarea activităţii, i-a oferit lui Pop pretextul pentru concedieri de personal şi pentru reducerea cheltuielilor de operare prin rărirea curselor. Directorul şi-a atins parte din indicatori mai repede decât se aştepta, aşa că se poate concentra pe detalii. "Vrem să instruim câte 5 vatmani şi 5 electromecanici în fiecare an. Vom avea nevoie de oameni pentru că vom prelungi liniile de tramvai pe malul Peţei şi vom aduce garnituri noi, iar unii angajaţi vor ieşi la pensie".
Pop şi-a mai asumat reducerea plângerilor justificate ale călătorilor de la 200, câte sunt anul acesta, la 170 în 2020, acordarea de 5 burse în fiecare an unor elevi care să facă practică la OTL, implementarea unui SMS Center care să avertizeze călătorii cu privire la expirarea abonamentelor, respectiv la posibilitatea plăţii acestora prin e-banking şi la bancomat, lucru deja posibil.
Fără subvenţii
Cel mai relaxat este directorul ADP, Liviu Andrica (foto). Acesta şi-a negociat "norma" cu viceprimarul Florin Birta, mult mai maleabil decât Bolojan, reuşind să scoată de pe listă orice investiţie ori reducere de personal semnificativă. "Ce indicatori de performanţă sunt ăia?", zice Andrica, referindu-se la lucrurile pe care deja le-a făcut. "Noua piaţă a fost deja licitată şi construcţia va începe în cel mai scurt timp, iar numărul de angajaţi l-am scăzut deja de la 247 la 125 persoane".
Astfel, principala sa ţintă e să gestioneze pieţele, Aquapark-ul şi Ştrandul Ioşia de aşa manieră încât din 2019 să nu mai ceară deloc subvenţii de la bugetul local. "Suntem singura societate a oraşului care dă bani Primăriei. Anul trecut am vărsat bugetului local 700.000 lei", spune directorul. Până acum, banii s-au întors ADP-ului prin investiţii, dar pe viitor vor rămâne oraşului. Dacă nu, vor rămâne cei tăiaţi din salariul lui...
ÎN VITEZĂ
Indicatori impuşi
Primarul Ilie Bolojan a impus indicatorii de performanţă în contractele directorilor CAO, OTL, ADP şi ADLO invocând Ordonanţa 109/2011 privind aşa-numita guvernanţă corporativă, care prevede retribuirea directorilor cu indemnizaţie fixă, reprezentând salariul pe care îl primesc oricum, plus o componentă variabilă, stabilită în funcţie de performanţe.
Potrivit actului normativ, indicatorii de performanţă se negociază, odată cu salarizarea, de către Consiliul de Administraţie al societăţii cu directorul desemnat în urma concursului pe post. Primarul a ars, însă, etapele şi a trecut în noiembrie prin Consiliul Local indicatorii de performanţă, impunându-i membrilor CA de la societăţile subordonate şi urmând să fie asumaţi, ierarhic, şi de directori.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.