URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Februarie 2020, 17:28

Trafic în creștere, de la an la an, pe frontiera de Vest. Tot mai mulţi migranţi forţează graniţa peste fâşia verde

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prezentat joi în prezenţa inspectorului general adjunct al Poliţiei de Frontieră Române, chestorul Liviu Bute, bilanţul pe anul trecut al Inspectoratului Teritorial Oradea al Poliţiei de Frontieră relevă o creştere semnificativă a activităţii acestei instituţii, pe măsura intensificării activităţilor infracţionale şi contravenţionale, de la migraţia ilegală până la contrabanda cu tutun, alcool şi droguri.

De altfel, un prim indicator al intensificării activităţii este creşterea valorilor de trafic: potrivit raportului prezentat de şeful ITPF Oradea, chestorul Marin Bondar, de-a lungul anului 2019, prin punctele de frontieră de pe raza de competenţă a Inspectoratului (din judeţele Bihor şi Arad) au tranzitat peste 17,5 milioane persoane, cu aproximativ 14% mai mult decât în 2018, personalul procesând peste 6,7 milioane autovehicule, cu 9% mai mult decât în anul anterior.

Cu ochii pe fugari şi migranţi

Conform Raportului, ITPF Oradea a înregistrat anul trecut 17.315 alerte, agenţii şi ofiţerii din punctele de trecere a frontierei depistând 269 urmăriţi general şi internaţional, predaţi autorităţilor competente, şi au constatat 2.815 acte ilegale (2.169 infracţiuni şi 646 contravenţii), cele mai multe constând în tentative de ieşire/intrare ilegală din/în ţară, dar şi fals şi uz de fals.

Anul trecut, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Oradea au depistat 1.114 persoane care au acţionat ilegal atât în punctele de trecere a frontierei, cât şi la frontiera „verde”.

Pe „fâşie” au fost depistaţi 630 cetăţeni străini în tentativă de trecere ilegală, cei mai mulţi la Vărşand (judeţul Arad) şi Borş, majoritatea proveniţi din centrele pentru solicitanţii de azil sau intraţi legal în ţară, în baza unor vize pentru muncă sau studii (mai ales din Vietnam, Bangladesh şi Sri Lanka). Migranţii provin, de asemenea, din Irak, Afganistan, Siria, Iran, India, Turcia, Palestina şi Pakistan, dar în ultimul trimestru al anului 2019 a crescut şi numărul celor din Algeria, Maroc și Tunisia.

Tehnica migranţilor

”Comparativ cu anul trecut, numărul detecțiilor pe linia migrației ilegale este în creștere, observându-se o scădere a cazurilor înregistrate în P.T.F.-uri, concomitent cu creșterea acestora la frontiera „verde””, e principala concluzie a bilanțului.

Raportul ITPF Oradea descrie inclusiv felul în care procedează migranţii care vor să treacă frontiera fraudulos pe „fâşie”: până în Arad şi în Oradea ajung cu diferite mijloace de transport, iar apoi cu taximetre până în localităţile de frontieră, de unde o iau pe jos, pe câmp, spre graniţă, folosind aplicaţiile de hărţi ale telefoanelor mobile ori diverse detalii de planimetrie (luând ca reper ape curgătoare care traversează frontiera, linia de calea ferată ori alte căi de comunicație).

Pe de altă parte, numărul celor care au încercat să treacă ilegal în Ungaria prin punctele de trecere rutieră a fost de 484 persoane, din care 100 au folosit documente false ori aparținând altor persoane. Migranții au acționat preponderent la frontiera „verde”, arată Raportul, majoritatea migranţilor (aproximativ 94%) fiind sprijiniţi de călăuze şi depistaţi în automarfare, autoutilitare şi microbuze, în spatele bagajelor şi în spaţii special amenajate, inclusiv pe osiile semiremorcilor ori pe platformele unor trenuri de marfă care transportau autoturisme.

În ce priveşte aşa-numiţii „facilitatori” (care au ajutat migranţii), 37 sunt cetăţeni din state UE (din care 51% români), iar 27 din ţări non-UE (din care 21 turci, în general şoferi de TIR).

Lupta cu contrabanda

Potrivit conducerii ITPF Oradea, combaterea evaziunii fiscale a rămas una dintre priorităţi şi în 2019, aceasta manifestându-se mai ales prin traficul de ţigări. Anul trecut, structurile operative au confiscate 534.343 pachete, mult mai mult decât în 2018 (când au fost confiscate 28.185 pachete ţigări), totalul cazurilor ilicite depistate fiind de 15 (10 infracţiuni şi 5 contravenţii).

Raportul oferă şi exemple, între care încercarea a doi cetăţeni de a scoate prin Borş, pe 16 octombrie, 20.000 pachete de ţigări cu timbru ucrainean, pe care voiau să le transporte până la Budapesta, într-o autoutilitară Mercedes, ascunse într-un compartiment special amenajat.

De asemenea, poliţiştii de frontieră au acţionat şi pentru combaterea contrabandei cu alcool, fiind confiscate 98 litri de alcool netimbrat.

Pe de altă parte, personalul ITPF Oradea a depistat şi 5 tentative de tranzitare a unor bunuri în valoare totală de 154.900 lei, întocmind două dosare penale pentru săvârşirea infracţiunilor de furt şi de tăinuire. Totodată, poliţiştii de frontieră au instrumentat şi dosare pentru punerea în circulaţie a unor produse contrafăcute, confiscând bunuri de 321.934 lei (439 parfumuri, 780 tricouri, 182 perechi de blugi, 227 cutii/pachete cu diverse medicamente, 38 perechi de ochelari de soare, etc).

Maşini şi droguri

În anul 2019, angajaţii ITPF Oradea au descoperit 67 autovehicule furate sau căutate de autorităţi (din Italia, Germania, Franţa, Austria, Marea Britanie, Belgia, dar şi România), fiind cercetate 70 persoane (cetățeni români, unguri, albanezi, bulgari şi alţii), cele la Nădlac II (28 autoturisme și 2 autoutilitare) şi Borș (16 autoturisme, 1 automarfar, 1 autoutilitară și 1 tractor), vehiculele fiind destinate unor persoane din România, Ucraina, Moldova, Belarus, Rusia şi Turcia.

Pe 26 septembrie, de pildă, în Borş a fost depistat un Land Rover în valoare de 333.000 lei a cărei serie poansonată pe caroserie nu corespundea cu cea din copia certificatului de înmatriculare prezentat la control şi care s-a dovedit a fi fost dat în alertă de confiscare de către autorităţile din Italia.

În ce priveşte capturile de droguri, numărul acestora a fost anul trecut de 12 cazuri, fiind întocmite tot atâtea dosare penale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON