URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Mai 2021, 14:01

Totuși, se poate! Constructorii au montat peste noapte 16 stâlpi de iluminat în bulevardul Nufărul – Cantemir ca să nu afecteze traficul (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constructorii au montat în noaptea de marţi spre miercuri 16 stâlpi de iluminat şi suportul firului de contact de-a lungul liniei de tramvai în bulevardul Nufărul - Cantemir.

Montați peste noapte

Amplasarea stâlpilor s-a făcut peste noapte pentru ca şantierul să nu afecteze circulaţia tramvaielor şi traficul auto.

"Am început în jurul orei 23.30. Am oprit curentul când ultimul tramvai a ajuns în depou şi l-am repornit în jurul orei 4 dimineaţa, când am terminat, pentru că primul tramvai trebuia să iasă pe traseu la ora 4.30", a declarat pentru BIHOREANUL, inginerul Adrian Blaga, manager de proiect în cadrul Drumuri Bihor.

În cinci-şase ore, muncitorii au amplasat 16 stâlpi cântărind o tonă fiecare, pe tronsonul delimitat de străzile Arieşului şi Jean Jaurès.

"Adevărul este că şi pentru noi a fost mai comod să lucrăm noaptea, pentru că am putut opri curentul pe firul de contact fără să oprim circulaţia tramvaiului şi să intervenim de pe carosabil fără să dăm traficul auto peste cap", a spus inginerul.

Lucrările vor continua în noaptea de miercuri spre joi, cu montarea a încă 12 stâlpi de iluminat aflaţi în curtea societăţii, urmând să fie reluate săptămâna viitoare după sosirea unui alt transport cu încă 24 de stâlpi.

Stâlpi cu videocamere și priză...

În total de-a lungul liniei de tramvai vor fi montaţi circa 200 de stâlpi cu o înălţime de 12 metri.

Stâlpii de culoare neagră, după modelul celor din zona centrală, vor susţine corpurile de iluminat şi firul de contact al tramvaiului, în vreme ce reţelele de telefonie vor fi coborâte în subteran.

Aceştia vor fi dotaţi cu camere de luat vederi şi prize electrice pentru utilajele municipalităţii.

Amenajarea bulevardului Nufărul - Cantemir a început dinspre sediul Direcţiei Agricole şi avansează către ieşirea din oraş.

Finanţată din fonduri europene, modernizarea vizează reabilitarea a 2,5 kilometri de drum, 6 kilometri de trotuar, 2 kilometri de pistă pentru biciclete şi 4,8 hectare de spaţii verzi.

Lucrările sunt executate de o asociere de firme reprezentată de Drumuri Bihor, din care mai fac parte Trameco şi Drum Asfalt, pentru suma de 50 milioane lei, fără TVA.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Numai întreb și eu...
.. nu pentru un prieten, ci pentru mine , așa să nu mor mai prost decât sunt considerat de unii. De ce trebuie să fie așa înalți stâlpii? Se putea cu 1,5 m mai mici, ofereau mai multă lumină la sol. De ce se pun așa aproape de calea de rulare a tramvaiului și se ține cu strictețe aliniamentul lor, adică vor trona în mijlocul fiecărei stații de tramvai. Stâlpii vechi au fost montați în exteriorul peronului care acum e și îngustă... Nu prea vom putea coborî din tramvai dacă vatmanul va opri chiar în dreptul stâlpului pentru că aceștia au fost puse mai aproape de calea de rulare ca și cei vechi. Stația din Cantemir se putea face ca să nu pice exact la mijlocul ei stâlpul, dar nu..., au mutat peronul astfel încât să fie totul "perfect". Nu mai vorbesc că primele doua peroane s-au făcut la 40cm de marginea oricărui tramvai, deci nici nu aveai șansa să cobori din tramvai fără să faci o săritură. La sesizarea OTL s-au reamplasat peroanele mai aproape de calea de rulare, dar oricum vor fi distruse când se vor schimba traversele pentru că baza de ciment a bordurilor este acum pe traverse. Totul făcut cu cap nu??? Dorel Power!!!
Postat 26 Mai 2021, 15:42 de zsizsi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON