URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Octombrie 2020, 13:08

Tot mai rău! Nou record naţional de îmbolnăviri cu Covid-19 şi de decese. Record și în Bihor: 127 de cazuri

Tot mai rău! Nou record naţional de îmbolnăviri cu Covid-19 şi de decese. Record și în Bihor: 127 de cazuri foto: generic, sursa: msf.org)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pandemia de Covid-19 devine tot mai acută. În ultimele 24 de ore s-a înregistrat un nou record naţional de cazuri diagnosticate, 4.902, dar şi de decese pe fondul acestei infecţii: 98. Şi în judeţul Bihor a fost raportat joi un nou record de îmbolnăviri, mai precis 127. Numărul total al cazurilor descoperite de la debutul pandemiei a ajuns la 5.024. 

Multe cazuri active

Depistarea noilor îmbolnăviri de la nivelul județului a avut loc după ce în cursul zilei de miercuri au fost făcute 649 teste PCR (315 la Spitalul Judeţean, 292 la Spitalul Municipal din Oradea şi 42 la cel din Marghita), ceea ce înseamnă că 20,80% din totalul analizelor au confirmat infectarea persoanelor testate. 

Persoanele proaspăt diagnosticate sunt din Oradea, Brusturi, Toboliu, Valea lui Mihai, Bratca, Aleşd, Căbeşti, Beiuş, Lăzăreni, Borod, Aştileu, Tileagd, Lugaşu de Jos, Sânmartin, Sântandrei, Hidişelu de Sus, Şuncuiuş, Holod, Cetariu, Avram Iancu, Cefa, Săcueni, Sânnicolau Român, Abrămuţ, Marghita, Pomezeu, Sârbi, Sâmbăta, Girişu de Criş, Olcea, iar 25 provin din alte judeţe, în special din Sălaj şi Satu Mare.

Bilanţul vindecărilor a stagnat la 3.597, după ce în ultimele 24 de ore nu a fost declarată vindecată nici o persoană în Bihor, iar cel al deceselor a stagnat, de asemenea, la 175.

Joi dimineaţă, în Spitalul Municipal din Oradea erau internate 331 persoane, iar în judeţ erau în total 1.269 cazuri active.

În Bihor, incidenţa infectărilor cu SARS-CoV-2 pe ultimele două săptămâni a ajuns joi la 1,65 la mia de locuitori și este posibil ca în zilele următoare să fie impuse noi restricții, fie punctual în anumite UAT-uri, fie generale, adică valabile pe tot teritoriul județului. 

Controale şi amenzi

Ca de obicei, şi în ultimele 24 de ore echipele mixte de polițiști și jandarmi din Bihor au executat mai multe misiuni pentru combaterea răspândirii noului coronavirus.

Conform informaţiilor furnizate de Prefectura Bihor, echipele mixte de polițiști și jandarmi au verificat 1.812 persoane carantinate și 633 persoane izolate la domiciliu şi au făcut controale cu privire la respectarea măsurilor de protecție individuală și a prevederilor legale în vigoare, fiind verificate 133 de societăți comerciale și 68 de mijloace de transport în comun. 

În urma controalelor, au fost aplicate 87 de sancțiuni contravenționale, dintre care 15 cu avertisment scris, și 72 cu amenzi în valoare de 52.750 lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. 

În aceste misiuni au fost implicați 204 de polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, precum și 53 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor, aplicând 4 sancțiuni contravenționale, dintre care 2 cu avertisment scris și 2 cu amenzi în valoare de 1.000 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020. 

În contextul creșterii numărului de cazuri în județul Bihor, prefectul Dumitru Țiplea face un apel către cetățeni să respecte recomandările specialiștilor, respectiv purtarea măștii, normele de igienă și de distanțare socială.

98 de decese într-o zi

Cazurile record de la nivel naţional, 4.902, au fost identificate în urma prelucrării a 34.466 de teste.

În unitățile sanitare de profil din România, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.354. Dintre acestea, 778 sunt internate la ATI.  

Până astăzi, 6.163 de persoane diagnosticate au decedat.

În intervalul 21.10.2020 (10:00) – 22.10.2020 (10:00) au fost raportate 98 de decese (55 bărbați și 43 femei).

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 5 decese la categoria 40-49 de ani, 6 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 de ani, 32 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 29 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 25 decese la categoria de peste 80 de ani. Cele mai multe persoane aveau comorbidităţi. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON