URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Iulie 2018, 17:26

Tom & Jerry şi Ilie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Acum câţiva ani, când cruciada împotriva câinilor maidanezi era în toi, am făcut un foarte simplu exerciţiu de logică – dacă numărul câinilor de pe străzi va scădea, va creşte cel al mâţelor. Ipoteza mi s-a adeverit destul de repede. Tot mai multe pisici prin oraş, prin cartier, pe lângă bloc, unele singuratice, altele în mini-colonii. Unele vânătoare, altele cerşetoare, altele, mai norocoase, hrănite de oameni. Cele mai cunoscute animale domestice din lume au intrat în vizorul Primăriei din Oradea. Împreună cu porumbeii au devenit ţintele publice ale unui nou regulament care le interzice oamenilor să le mai hrănească.

Aplicând în continuare logica din primul paragraf, după ce Primăria va rezolva şi problema pisicilor, probabil că populaţia şoarecilor şi şobolanilor va creşte exponenţial, fapt care nu cred că se va mai putea rezolva cu regulamente şi amenzi. Dacă oamenii se plâng de problemele pe care le creează câinii şi pisicile, să vă ţineţi bine când vor începe să se plângă de rozătoare. Dintre câini, pisici şi şobolani, se pare că Primăria Oradea îi tolerează cel mai uşor pe cei din urmă. Jerry i-a tras-o încă o dată lui Tom, de data asta cu marele ajutor al lui Ilie şi al supuşilor săi.

Primăria pare să uite că orice regulă sau regulament scornit în şedinţe de consiliu local sau în comisii va trebui aplicat în teren. Cine va vâna oamenii răi care dau mâncare pisicilor şi firimituri porumbeilor? Poliţiştii, fireşte. Şi iată cum meseria de poliţist atinge un nou nivel de umilinţă publică. Furturile, distrugerile, violenţele şi crimele vor trebui să aştepte – agenţii vor fi ascunşi în tufişuri vânând babe care hrănesc pisici. Mai grav, noua regulă le va da apă la moară celor care urăsc animalele şi îi va pedepsi pe cei empatici, care nu pot fi nepăsători în faţa unui animal flămând.

Pisica e un exemplu de curăţenie şi pedanterie. E un animal puternic, inteligent, adaptabil, nu prea face compromisuri, ştie unde e binevenit şi unde nu, îşi cunoaşte perfect lungul nasului şi al cozii. Cu atâtea calităţi, era normal ca oamenii să le pună gând rău şi să le vrea dispărute de pe străzi. Dar, dacă în cazul câinilor a fost mai uşor, pisicile nu se vor da prea uşor prinse. Mişcarea de rezistenţă le va hrăni în continuare pe ascuns, cu preţul duşmăniei vecinilor şi a sistemului. N-au pierit ele în 9.000 de ani, n-or pieri tocmai acum.

Mai demult, într-un bar din Amsterdam, am băut o bere lângă un motan galben-roşcat imens ce dormea încolăcit pe scaunul de lângă mine. Am vrut să-l mângâi, dar proprietarul m-a avertizat că e irascibil, aşa că am ieşit sănătos din local. În Istanbul m-am jucat cu vreo 20 de mâţe în tot atâtea magazine – de suveniruri, de ţesături, de telefoane mobile, de haine... În Sighişoara, restaurantul în care am mâncat un mic dejun excepţional avea pe canapea o pisică responsabilă cu somnul regulamentar de 20 de ore pe zi. Mi-au plăcut toate aceste experienţe. Cine iubeşte felinele înţelege, cine nu, nu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@poiu
Se numeste in continuare prietenii pisicilor si e UNICA asociatie din BIHOR care are ca obiect de activitate pisicile. Restul sunt cu cainii... Poti foarte usor sa arunci in derizoriu activitatea celor cativa membri care nu au primit si nici nu vor primi de la administratia Bolojan un sfant. Asa ca fac si ei ce pot, cat pot si cum pot. Toti au job-uri si in timpul liber pe care majoritatea oamenilor din Oradea prefera sa-l petreaca la crasma, voluntarii asociatiei chiar fac ceva pentru comunitate. In mod gratuit, fara sa fie remunerati in vreun fel. Tu poti sa dai un exemplu vecinilor tai care abandoneaza pisici, capturandu-le si ducandu-le la sterilizat. Ce zici? E mai greu de facut decat de zis, mai trebuie si platit pentru asta...Poti sa te informezi despre activitatea asociatiei pe fb sau pe www.prieteniipisicilor.ro
Postat 04 Iulie 2018, 18:29 de Kid
Deja a devenit un serial propunerea asta
Dar eu intreb, unde ia atâtea ONG care la inceput de an merg dupa aia 2%? Gen prietenii pisicilor sau cum se numeste(numea)? Nu am treaba cu ele dar cand e mult e mult. La mine la bloc sunt vreo 10 deja. Miorlaiturile noapte sunt de groaza mai noi. Bataile intre ele au si alea "farmecul" lor sonor. Si de unde ideea ca le infomenteaza cineva? Atatia iubitori le.pot duce acasa. Dar noi lasam in strada ce nu vrem, am un amic ce gasise porcusor de guineea abandonat in parc. Dus acasa, dat unui alt amic al lui ce avea copii, ghici: genstanta scrofita. Dar a dus-o la petshop si nu pt bani, i-a refuzat. Da e frumos sa ai un pui de animal la copii, când creste il lasi pe strada. Maine poimaine o sa avem.l papagali prin parcuri, testoase de Peta, Xifo si Gupii de Cris, prin Parcu Olosic o sa avem rezervatii de hamsteri si porcusori, in Balcescu de iepuri. Toata tărășenia pornește de la lipsa de responsabilitate, dar cum sa nu abandonezi o mata când omul poate abandona si propriul copil. Revenind la articol, e plin de ecologisti ce nu au plantat un amarat de copac la vreun voluntariat si la fel de plin de iubitori de animale ce nu adopta niciunul, dar toti sunt acolo, in fata, la hulit si injurat ca altora nu le pasa. Pai atata timp cat esti cu numele si intentia dar fara actiuni nu esti cu nimic mai bun. P.s. si la mine la casa vine ceva mata, aparent a vreunui vecin, si manca in curte ce ii mai dam ca e rupta de slaba deci nu le omor sau lovesc, doar ca in oras situatia e deja la cote alarmante. Daca fiecare bloc are o baba ce aruna 3 4 mate ne-am scos. Si da, se urca pe masini, masina mea avea sub juma de an cand patina o astfel de acrobata pe capota de mi-a facut o paguba de 180€ pt retusat si revopsit.
Postat 03 Iulie 2018, 06:55 de poiu
In curand
Primaria Oradea va pune amenzi si pe cei care mananca in alte ore decat cele reglementate... pentru ca de ce nu? e nevoie de bani la bugetul local
Postat 02 Iulie 2018, 23:07 de TomaAlimos
Ecosistem
Important din toata epopeea e faptul ca viitori potentiali contravenienti vor plati niste amenzi, ce vor alimenta bugetul orasului, pentru dezvoltare. Totul pentru front,totul pentru victorie
Postat 02 Iulie 2018, 21:35 de excalibur
pisicarosievarga=cainerau=TDS
Umbla vorba că ești PROSTEA
Postat 02 Iulie 2018, 20:27 de Sandu1201
Surse bine informate care doresc să rămână anonime...
Umbla vorba prin târg că iar si-a varat coada la OTL! Ca cică tramvaiele și autobuzele "e" goale! Deci să fie mai rare... si-atunci de ce faci linia paralelă cu Eufratul? Ptiu, ce zisei...PEȚA! Păi...
Postat 02 Iulie 2018, 18:04 de pisicarosievargata
MAS PALOMAS MORE CATS DOWN BOLOJAN
Am mai scris...la birou hrănesc o pisi! Sigur doar prezența ei ajută la îndepărtarea soriceilor! Dacă deschid usa la domiciliu îmi intră câteva clar! Inspecteaza...au voie să facă orice! Dar, ce să vezi? Se comportă civilizat! Ce reacție poți avea? Uneori mă intreb: aceste pisici înțeleg ce li se spune?
Postat 02 Iulie 2018, 17:41 de pisicarosievargata
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON