URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Octombrie 2017, 07:31

Tokes trimite Inspecţia Judiciară peste judecători şi cere la CEDO condamnarea României, care nu-l lasă să arboreze steagul secuiesc

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Europarlamentarul László Tőkés a deschis proces împotriva Statului Român la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) după ce instanţele din Oradea au menţinut sancţiunile care i-au fost aplicate de Poliţia Locală în Oradea şi Târgu Mureş pentru arborarea steagurilor Regiunii Partium şi cel secuiesc.

Proces la CEDO

Anunţul a fost făcut de europarlamentar, luni, într-o conferinţă de presă la care a participat şi avocatul său, Kincses Előd. „Ni s-a comunicat că acţiunile au fost admise în principiu”, a spus avocatul.

Potrivit lui Tőkés, legislaţia României nu are prevederi explicite cu privire la steagurile unor ţinuturi istorice, stipulând interdicţii doar pentru simboluri interzise, referindu-se concret la sancţiunea care i-a fost aplicată de Poliţia Locală Oradea în 2014, când arborat pe clădirea Biroului Parlamentar steagul Regiunii Partium şi a fost sancţionat cu avertisment pentru... publicitate neautorizată.

Deşi avertismentul a fost menţinut şi de instanţele de judecată, europarlamentarul nu a dat jos drapelul, pe balconul său fiind arborate în continuare şase drapele: steagul secuiesc, steagul Partium, cel al Ardealului, steagul Revoluţiei Române, steagul Ungariei revoluţionare, steagul Uniunii Europene.

"Instanţele din Târgu Mureş au clarificat deja situaţia, au anulat sancţiunea. La Oradea, însă, nu. Şi dorim ca CEDO să instaureze o practică unitară în acest sens. „Dorim să se clarifice situaţia aceasta, iar simbolurile naţionale să nu mai intre în categoria de materiale publicitare”, a spus europarlamentarul,

Cu pâra la Inspecţia Judiciară

Tőkés a mai declarat, luni, că va cere Inspecţiei Judiciare anchetarea disciplinară a judecătorului de la Curtea de Apel Bucureşti care amână de un an să motiveze soluţia prin care i-a respins acţiunea în dosarul privind retragerea Ordinului "Steaua României".

Este vorba despre distincţia care i-a fost acordată în 2009 şi care i-a fost retrasă ca urmare a unui scandal mediatic generat de declaraţiile din 27 iulie 2013, când la lucrările Universității de Vară Bálványos, i-a cerut premierului Ungariei, Orbán Viktor să  construiască "un sistem de cooperare națională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "așa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

Ca urmare a afirmaţiilor, pe 20 noiembrie 2013 Consiliul de Onoare al Ordinului Național "Steaua României" a decis retragerea distincției, decizie pe care Tőkés a atacat-o în instanţă dar care a fost menţinută atât la Curtea de Apel cât şi, în final, în 2016, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ca urmare, pe 4 martie 2016, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind retragerea decorației, decret care a fost atacat, din nou, de Tőkés, la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care a respins acţiunea pe 16 noiembrie anul trecut, însă nu a motivat, încă, decizia. 

Întârzierea e considerată de neacceptat de avocatul europarlamentarului. „Numai o hotărâre nelegală poate fi atât de greu de motivat”, a spus Kincses Előd, anunţând că va cere Inspecţiei Judiciare să clarifice motivele întârzierii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Române, îți recunoști "prietenii"?
După comportament și acțiuni ai zice că e europarlamentar al unei țări străine și ostile României. Ași, ăsta ne reprezintă pe noi la "Brucsel"! Vă dați seama cât de lucrați suntem?
Postat 10 Octombrie 2017, 13:18 de Oarecine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON