Europarlamentarul László Tőkés a deschis proces împotriva Statului Român la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) după ce instanţele din Oradea au menţinut sancţiunile care i-au fost aplicate de Poliţia Locală în Oradea şi Târgu Mureş pentru arborarea steagurilor Regiunii Partium şi cel secuiesc.
Proces la CEDO
Anunţul a fost făcut de europarlamentar, luni, într-o conferinţă de presă la care a participat şi avocatul său, Kincses Előd. „Ni s-a comunicat că acţiunile au fost admise în principiu”, a spus avocatul.
Potrivit lui Tőkés, legislaţia României nu are prevederi explicite cu privire la steagurile unor ţinuturi istorice, stipulând interdicţii doar pentru simboluri interzise, referindu-se concret la sancţiunea care i-a fost aplicată de Poliţia Locală Oradea în 2014, când arborat pe clădirea Biroului Parlamentar steagul Regiunii Partium şi a fost sancţionat cu avertisment pentru... publicitate neautorizată.
Deşi avertismentul a fost menţinut şi de instanţele de judecată, europarlamentarul nu a dat jos drapelul, pe balconul său fiind arborate în continuare şase drapele: steagul secuiesc, steagul Partium, cel al Ardealului, steagul Revoluţiei Române, steagul Ungariei revoluţionare, steagul Uniunii Europene.
"Instanţele din Târgu Mureş au clarificat deja situaţia, au anulat sancţiunea. La Oradea, însă, nu. Şi dorim ca CEDO să instaureze o practică unitară în acest sens. „Dorim să se clarifice situaţia aceasta, iar simbolurile naţionale să nu mai intre în categoria de materiale publicitare”, a spus europarlamentarul,
Cu pâra la Inspecţia Judiciară
Tőkés a mai declarat, luni, că va cere Inspecţiei Judiciare anchetarea disciplinară a judecătorului de la Curtea de Apel Bucureşti care amână de un an să motiveze soluţia prin care i-a respins acţiunea în dosarul privind retragerea Ordinului "Steaua României".
Este vorba despre distincţia care i-a fost acordată în 2009 şi care i-a fost retrasă ca urmare a unui scandal mediatic generat de declaraţiile din 27 iulie 2013, când la lucrările Universității de Vară Bálványos, i-a cerut premierului Ungariei, Orbán Viktor să construiască "un sistem de cooperare națională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "așa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".
Ca urmare a afirmaţiilor, pe 20 noiembrie 2013 Consiliul de Onoare al Ordinului Național "Steaua României" a decis retragerea distincției, decizie pe care Tőkés a atacat-o în instanţă dar care a fost menţinută atât la Curtea de Apel cât şi, în final, în 2016, la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Ca urmare, pe 4 martie 2016, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind retragerea decorației, decret care a fost atacat, din nou, de Tőkés, la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care a respins acţiunea pe 16 noiembrie anul trecut, însă nu a motivat, încă, decizia.
Întârzierea e considerată de neacceptat de avocatul europarlamentarului. „Numai o hotărâre nelegală poate fi atât de greu de motivat”, a spus Kincses Előd, anunţând că va cere Inspecţiei Judiciare să clarifice motivele întârzierii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.