URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Octombrie 2012, 13:51

Toamna cea scurtă: Festivalul a fost scurtat la două săptămâni, iar concertele au avut loc într-un singur weekend

Toamna cea scurtă: Festivalul a fost scurtat la două săptămâni, iar concertele au avut loc într-un singur weekend ÎMBULZEALĂ. Vinerea trecută, la cea de-a doua seară de concerte din Toamna Orădeană - şi probabil cea mai aşteptată, fiindcă era chiar ziua oraşului - mii de orădeni s-au înghesuit în Parcul 1 Decembrie. La muzică au fost destul de apatici, şi doar focurile de artificii le-au smuls urale şi aplauze
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu un buget ceva mai mic decât în 2011, dar mai mare faţă de 2010, Toamna Orădeană din acest an a fost "înghesuită" în doar două săptămâni.

Deşi orădenii au participat masiv la manifestări, au existat şi mulţi contestatari ai alegerilor făcute de organizatori, dar şi din cauza excluderii din program a tradiţionalelor manifestări "bahice": Festivalul Vinului şi Târgului Pălincarilor.

Intrat la apă

21 Flavius Bunoiu.jpgToamna Orădeană, cel mai mare festival organizat anual prin Casa de Cultură a Municipiului, a fost anul acesta specială. Din mai multe puncte de vedere şi nu neapărat în bine. Pentru prima oară în ultimii ani, organizatorii au scurtat durata festivalului de la trei la două săptămâni, între 1 şi 14 octombrie. "S-a redus din cauza bugetului mai mic ca anul trecut şi, în plus, eu tot timpul mi-am dorit un festival mai scurt, mai concentrat", este explicaţia lui Flavius Bunoiu (foto), directorul CCM Oradea.

Dacă în privinţa sponsorizărilor, Bunoiu încă nu a făcut publice sumele primite, bugetul alocat de Primărie a fost, ce-i drept, mai mic ca-n 2011, dar nesemnificativ: 250.000 de lei faţă de 265.000 de lei. Totuşi, alocaţia a fost mai mare decât cea din 2010, când municipalitatea a investit în organizare 223.000 de lei, iar ediţia din urmă cu doi ani s-a întins pe trei săptămâni şi, la fel ca-n 2011, a cuprins evenimente în fiecare zi. Deci, s-a putut...

Vin mai puţin

În toate cele 14 zile, organizatorii Toamnei au programat spectacole în săli, cu acces pe bază de bilet plătit. Acestea au adus la Oradea o grămadă de artişti mai puţin cunoscuţi şi formaţii de jazz, dar şi nume grele precum Victor Rebengiuc şi Grigore Leşe, care au susţinut la Filarmonică un apreciat spectacol de poezie şi hore, ori Maia Morgenstern, care a jucat la Casa de Cultură a Sindicatelor în "Love Stories". Programul a cuprins, chiar la început, şi concertul "Opera per sempre", cu arii celebre, spectacolul de teatru coregrafic "Carmina Burana" şi cel de balet "Don Quijote", care a umplut sala CCS.

În ce priveşte reprezentaţiile în aer liber, cu acces liber, programate toate în Parcul 1 Decembrie din cauza lucrărilor din Parcarea Independenţei, acestea au fost restrânse la doar patru zile, şi - surpriză neplăcută pentru mulţi - nu au inclus Festivalul Vinului şi Târgul Pălincarilor, apreciate de orădeni la ediţiile precedente. "Era obligatoriu să fie?", zice Bunoiu, adăugând că, oricum, la concerte au existat şi standuri cu vin şi pălincă, iar pe de altă parte n-ar fi existat atâţia producători şi comercianţi de băuturi tradiţionale interesaţi să-şi prezinte producţia în acest an. "Când au auzit că sunt controale, nici n-au mai vrut să vină", zice directorul CCO. Astfel, puţinii "vinari" şi pălincari s-au pierdut printre ceilalţi comercianţi, care şi-au ademenit muşteriii din tarabe de lemn, după părerea multora dintre participanţi, bine amplasate pe aleile Parcului 1 Decembrie.

Toate-ntruna

Şi selecţia artiştilor chemaţi să cânte în cele patru seri de concerte i-a făcut să strâmbe din nas pe mulţi orădeni, care acuzau că sunt aduse aceleaşi trupe an de an, respectiv că acestea nici nu sunt la modă. Joia trecută, în prima seară de cântări, cu veşnicul Mihai Dacin în postură de Master of Ceremony, foarte puţini au gustat stilul unor formaţii precum Polter Guys, Les Elephants Bizarres, Kumm şi Partizan.

Parcul s-a umplut abia în următoarea seară, vineri, de ziua oraşului, când însă mulţi orădeni au fost atraşi mai curând de oferta culinară a tarabelor cu grătare. Alţii, câteva sute bune, s-au postat totuşi în faţa scenei ascultând, destul de "cuminţi", concertele date de Vivere, Ana Maria Georgescu, Direcţia 5 (invitată şi în 2010) şi Vama. Sâmbătă seară au cântat Meda Music, Red Wine, Ternipe şi Ovidiu Lipan Ţăndărică & Bosquito, iar ultima seară a festivalului, cea de duminică, a fost dedicată muzicii folclorice, având protagonişti ansambluri populare şi solişti precum olteanca Maria Ciobanu şi naista orădeancă Oana Lianu.

"Trupele le-am ales eu, ca director al Casei de Cultură", răspunde scurt Bunoiu oricărei contestaţii, convins până-n pânzele albe că programul Toamnei Orădene 2012 a fost cel mai bun la ce buget avea de cheltuit...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Unele minciuni si unele adevaruri
:))))) ce tare ai fost ala cu master of ceremony sau paraleshow...dacin:))))))))))))))))))))))))))))))))))) Sa raspund si eu punctat ca Wilma..alias Bunoiu: 1. Adevarat este ai spus ca nu mai primesti cu bijuterii, gablonturi si alte mizerii, ca vrei ceva mai citadin sau urban- au uitat cumva oradenii de rural? sau vrea sa uite Bolojan ca e taran de pe langa Alesd? Oare nu era mai bine ca asa zisi artisti plastici sa plateasca locul la festival ca ceilalti cu gablonturi? Sau pentru unii se poate - prostii sa plateasca??? 2. Adevarat este ca nu mai ai pe cine sa chemi sa adune multi oameni: dar macar tu ai ascultat ce au cantat trupele, care ti-au dat comision sa le aduci? Eu nu prea am avut ce asculta. Boschito care nu mai este chemat de nimeni l-ai chemat sa aiba ce-si cumpara si el o paine, cand a scos si el ultimul album? Directia 5 ce mai canta....ascultam in facultate cand mai scoteau cate un hit, ce sa mai zic de elefantii bizari si restul...care oricum cred ca numai tu ai acasa un cd cu ei. 3.Hai raspunde si tu la intrebarea asta: cati bani ai incasat fara chitanta si ai bagat direct in buzunar impreuna cu dacin...care nu a fost doar master ceremony ci si inchiriator ..
Postat 16 Octombrie 2012, 16:31 de Narnia
Mizerii
1. Asa-i, e vina organizatorilor ca toti "vinarii si palincarii" care veneau anul trecut nu aveau de fapt acte, iar acum s-au fofilat cand au aflat ca vor fi controale! Controalele-s tot vina "olteanului", asa-i? 2. Asa-i, e vina organizatorilor ca s-au gandit la aia putini care "au gustat stilul unor formaţii precum Polter Guys, Les Elephants Bizarres, Kumm şi Partizan." Pai suntem toti obligati sa ascultam numai mizerii de Conecter sau Vama?? Doar pentru ca voi, piscotarii de la Bihoreanul, nu v-ati primit resturile de la masa aveti impresia ca puteti scoate mizerii de articole de genul asta? Si da, sa vedem cum e cu libertatea presei si dreptul la replica. Hai, publicati comentariul asta!
Postat 16 Octombrie 2012, 15:44 de Wilma
De toate pentru toti
Or fi gustat mai putini "stilul unor formaţii precum Polter Guys, Les Elephants Bizarres, Kumm şi Partizan", dar macar si cei care doreau muzica de calitate, nu doar porcarii de genul "Eu vara nu dorm", au avut motiv sa vina la festival. Bunoiu s-a orientat bine, au fost muzici pentru toate gusturile.
Postat 15 Octombrie 2012, 15:23 de Sarsaila
le-ai ales tu ? ...
Normal ca le-a ales, a fost praf. Inbulzeala? Deloc fata de alti ani, unii vad dublu sau triplu poate. Normal ca a fostc eva lume ca doar in orasul nostru modern avem un singur nenorocit de festival condus si organizat de un incompetent care face ce vrea el si nu lumea , Bunoiu alias olteanul, Dacin - masterevents paraleshow, si cu sprijinul atent a Bolovanului. Urat ca pe noi nu ne intreaba nimeni nimic, se taie si se baga mai mult in buzunare. Bravo sa ava junga de medicamnete pt boli netratabile mizerabililor.
Postat 15 Octombrie 2012, 14:31 de petru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON