URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iulie 2021, 20:11

Titularizare 2021: Peste 1.400 de bihoreni concurează pentru 40 de posturi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aspiranţii la o carieră la catedră vor susţine miercuri examenul de titularizare, în Bihor fiind înscrişi 1.434 de candidaţi, dintre care 241 absolvenţi din acest an.

Locurile disponibile sunt însă foarte puţine, doar 40 de posturi cu normă întreagă, pe perioadă nedeterminată. Dintre acestea, 28 sunt la şcoli din mediul urban, iar 12 la sate.

Cei care nu vor prinde un post de titular ar putea deveni suplinitori. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, în judeţ sunt 1.201 posturi pe perioadă determinată sau cu norme incomplete, dintre care 536 în oraşe şi 665 la sate.

În Bihor sunt cinci centre de examen pentru titularizare: Colegiul Național „Mihai Eminescu” Oradea pentru științe și învățătoare în limba română; Colegiul Economic „Partenie Cosma” Oradea pentru istorie, geografie, științe socio-umane, arte, limba și literatura română; Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea pentru disciplinele tehnice, învățământul special, educație fizică și sport; Colegiul Național „Emanuil Gojdu” Oradea pentru educatoare în limba română, religie; Colegiul Național „Onisifor Ghibu” Oradea pentru învățătoare și educatoare în limbile minorităților naționale, limbi materne respectiv moderne.

Candidații trebuie să fie prezenți în sală cel mai târziu la ora 8:15. Ei vor avea patru ore la dispoziţie pentru redactarea lucrărilor, cu posibilitatea prelungirii cu una sau două ore în situațiile speciale (candidați nevăzători, ambliopi sau cu anumite deficiențe de vedere).

Primele rezultate vor fi afișate pe 27 iulie, când se vor putea depune şi contestaţii, inclusiv prin e-mail. Notele finale se vor afişa pe 3 august.

Pentru a deveni titulari, candidaţii trebuie să ia minimum nota 7, iar pentru suplinitori, nota minimă de promovare este cinci.

Repartizarea candidaților pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a notelor obținute la proba scrisă, se realizează în ședințe publice sau on-line, organizate de către inspectoratele școlare în intervalul 4 – 5 august.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON