Campania electorală a trecut, disputele politice s-au stins, un nou scandal ameninţă să scuture Primăria orădeană.
Tunde Benyovszki, directoarea adjunctă a Administraţiei Imobiliare, unul dintre funcţionarii preferaţi ai primarului Ilie Bolojan, pentru profesionalism şi seriozitate, este cercetată de Serviciul de Investigare a Fraudelor. Directoarea este bănuită de conflict de interese, infracţiune sancţionată cu închisoarea de la 1 la 5 ani.
Incoruptibila...
Funcţionar public din anul 2000, când s-a angajat la AIO venind din domeniul privat, Tunde Benyovszki se numără printre puţinii directori păstraţi în funcţie de primarul Ilie Bolojan după instalarea sa, în 2008.
De profesie inginer constructor, riguroasă şi competentă, Benyovszki a participat ca expert tehnic la mai toate licitaţiile şi a supervizat majoritatea lucrărilor AIO. De-a lungul timpului directoarea nu s-a ferit să respingă de la plată lucrări făcute de mântuială şi facturi umflate din pix, fapt pentru care a ajuns să se judece cu majoritatea constructorilor municipalităţii, de la CIAC până la Selina. În acest context, vestea că funcţionara ar fi cercetată de Poliţie pentru motive ce ţin tocmai de corectitudine a fost cu atât mai surprinzătoare...
... în vizorul Poliţiei
Zvonul că în urmă cu câteva săptămâni ofiţerii anifraudă au ridicat de la AIO copii ale unor contracte încheiate de instituţie cu firmele Abed Nego şi Constructorul Sălard, doi dintre constructorii importanţi ai oraşului, a străbătut clădirea Primăriei ca pârjolul. Când poliţiştii au cerut copii după fişa postului şi declaraţiile de avere ale directoarei, a început să se lămurească şi cea vizată.
Tunde Benyovszki este bănuită de conflict de interese, infracţiune definită de Codul Penal ca fiind "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul doi".
Firmă prietenă
Povestea a început în anul 2010, când Primăria a scos la licitaţie construcţia piramidei din curtea interioară a Primăriei. Atunci, ca de altfel de fiecare dată când este vorba de lucrări ale AIO, directoarea a făcut parte din comisia de licitaţie ca expert tehnic, după cum, de altfel, era obligată prin fişa postului.
Lucrarea a fost câştigată de firma Abed Nego, aparţinându-i lui Marius Ionaşcu (foto), şef al Districtului 5 Linii al CFR, dar trecută pe-atunci pe numele socrului său septuagenar. Ce a ieşit la iveală acum e că lucrarea s-a făcut cu fier livrat de firma Rivolto Cons, în care Ionaşcu era asociat cu Csaba Benyovszki, soţul directoarei adjuncte a AIO, şi cu Cristian David, fiul fostului director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Bihor.
Şi n-a fost singura lucrare executată cu fier furnizat de firma soţului funcţionarei! Abed Nego a construit pentru AIO Grădiniţa 60 din strada Liszt Ferenc, a modernizat şi extins baza sportivă cu terenurile de tenis din Ioşia şi a făcut pentru Primărie prelungirea tunelului de la gara centrală până în strada Ecaterina Teodoroiu sau reabilitarea podului Theodor Neş. Toate cu fier de la Rivolto...
Toţi constructorii Primăriei...
Deşi a ieşit din Rivolto la sfârşitul anului 2012, Ionaşcu ţine şi acum la colaborarea cu Csaba Benyovszki şi cu asociatul acestuia. "Dacă ai o lucrare cu statul îţi trebuie un furnizor cu agremente şi certificat ISO. Rivolto e singura firmă omologată cu licenţe pe fier pentru construcţii de la care poţi cumpăra. Mai au agremente Selina şi Gavella, dar acestea fac fier fasonat doar pentru lucrările lor, şi nu vând la alte firme de construcţii. Toate firmele care lucrează pentru Primărie au fier de la Rivolto", spune Ionaşcu.
Acesta trebuie să fie de altfel şi motivul pentru care ofiţerii SIF au cerut informaţii despre relaţiile contractuale ale AIO cu Constructorul Sălard, un alt constructor care lucrează pentru municipalitate. Cum nu s-a putut aproviziona de la concurenţă, aproape sigur firma a folosit fier de la Rivolto la reabilitarea Cetăţii Oradea, la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, la Sala Antonio Alexe şi altele. Şi tot în urma unor proceduri de achiziţie, cu directoarea Benyovszki membră în comisia de licitaţie!
"No comment!"
În ciuda unei colaborări fructuoase cu constructorii municipalităţii, care a dublat cifra de afaceri de la 3,1 milioane lei în 2010 la 6,2 milioane lei în 2013, Rivolto s-a ţinut tot timpul în umbră. "Firma nu are contracte încheiate cu AIO. Că o fi vândut fier constructorilor care au avut, e altceva, dar direct nu a lucrat pentru noi", spune Cristian Beltechi (foto), directorul AIO.
Relaţia dintre conducerea AIO şi cea a firmei Rivolto n-ar fi ieşit niciodată la iveală dacă nu ar fi fost declaraţiile de avere ale directoarei Benyovszki din ultimii ani. În condiţiile în care soţul său deţine o firmă de succes, la care a ocupat pentru o perioadă inclusiv funcţia de administrator, directoarea a omis din declaraţia de avere orice referire la veniturile acestuia. Acest lucru pare să fi atras atenţia inspectorilor Agenţiei Naţionale de Integritate, care ar fi cerut Poliţiei Bihor să facă verificări.
Deşi formularul declaraţiei de avere se încheie cu menţiunea expresă că semnatarul răspunde potrivit legii penale pentru inexactitatea sau caracterul incomplet al datelor menţionate, Benyovszki a refuzat să facă orice declaraţie în apărarea sa. Nu de alta dar, deşi infimă, există totuşi posibilitatea, teoretic, ca soţul ei să nu fi încasat niciun leu în ultimii ani, iar ca atare să nu fi avut de declara. "No comment!", spune, revoltată, Tunde Benyovszki, la orice întrebare pe această temă. Directoarea se consideră victima unui complot şi e convinsă că verificările Poliţiei au pornit de la reclamaţiile unor constructori nemulţumiţi de sancţiunile primite sau chiar de "duşmani" din Primărie care îi râvnesc postul.
Că o fi aşa sau nu, nici măcar nu contează. Important e dacă va fi găsită vinovată sau nu pentru că face parte de ani de zile din comisiile de licitaţie care decid dacă AIO va semna contracte cu constructori ce-i plătesc materiale jumătăţii sale...
"Ştiu doar că Poliţia a solicitat unele documente de la AIO, nimic mai mult. Din punctul meu de vedere, dacă doamna Benyovszki a semnat acte cu firma soţului are o problemă. Dacă, însă, dumneaei doar a făcut parte dintr-o comisie de licitaţie la care au venit firme care se aprovizionează, printre alţii, şi de la firma soţului, nu văd ce i se poate imputa"
Ilie Bolojan, primarul Oradiei
MAEŞTRII FIERULUI
O afacere (fier)-beton
Înfiinţată în anul 2006, cu sediul în Episcopia Bihor, firma Rivolto are ca activitate de bază pregătirea fier-betonului pentru construcţii şi montarea elementelor confecţionate la locul punerii în operă. Compania a crescut an de an, încet şi sigur, ajungând de la 12 angajaţi în 2010 la 18 în 2013, după un vârf de 21 angajaţi cu un an mai devreme. Profitul net al societăţii a fost de 108.121 lei în 2012, în condiţiile în care aceasta avea datorii de 1,1 milioane lei. În anul următor, profitul a scăzut la 42.084 lei, dar în schimb, datoriile au coborât la 1 milion lei. Printre lucrările din portofoliul Rivolto, enumerate şi pe site-ul companiei, se numără construcţia sălii de lucru cu publicul din curtea interioară a Primăriei, a centrului social Vasiliada din Nufărul, a Şcolii Generale din Sălard, a unor blocuri din Calea Aradului şi multe altele.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.