URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Septembrie 2018, 19:09

TIFF Oradea începe cu pelicula singurului regizor de film cunoscut pe care l-a dat Oradea: Bereczki Csaba, directorul Centrului Naţional de Film din Ungaria

TIFF Oradea începe cu pelicula singurului regizor de film cunoscut pe care l-a dat Oradea: Bereczki Csaba, directorul Centrului Naţional de Film din Ungaria foto: szabadsag.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) Oradea îl va aduce în lumina reflectoarelor pe singurul regizor de film cunoscut pe care l-a dat Oradea: Bereczki Csaba, directorul Centrului Naţional de Film din Ungaria.

Născut în Marghita dar crescut în Oradea, Bereczki a părăsit România în 1987, stabilindu-se împreună cu familia în Budapesta, unde a urmat cursurile Academiei de Teatru şi Film, devenind apoi bursier al Şcolii de film Femis şi al atelierului de documentare Ateliers Varan din Paris, acolo unde a şi lucrat, apoi, până în 1998, ca asistent de regie şi în distribuţia de film.

Mereu înapoi la origini

Ca asistent de emisie, a colaborat, printre alţii, cu Jean-Paul Rappeneau (Cyrano) & Marco Ferreri, dar şi cu Tony Gatlif, un regizor algerian de cetăţenie franceză (Latcho Drom), alături de care a lucrat la producţia Gadjo Dilo. Între 1998-2002 a condus Mokep Rt., o companie de distribuţie cinamtografică din Ungaria, iar din 2002 e regizor independent şi conduce studiourile de film Dialog & Filmenergy din Budapesta.

Chiar dacă a părăsit România, Bereczki se consideră legat de Oradea. De altfel, primul său lungmetraj, „Cântecul Nebunilor”, o coproducţie maghiaro-franceză-română, cu Julie Depardieu  şi Maia Morgenstern în rolurile principale, a fost filmat parţial în municipiul de pe Crişul Repede. „Numeroase scene au fost filmate la Oradea, la Urvind şi Băile 1 Mai, iar o parte din scene le-am filmat la Paris", a povestit regizorul pentru BIHOREANUL.

Nu e întâmplător, deci, că şi filmul Exod de suflete / Soul Exodus, care va rula vineri seara de la ora 21.00 la Sinagoga Sion, a fost turnat parţial tot în oraşul copilăriei sale. Documentarul, laureat al Hungary Film Awards 2017, prezintă călătoria a cinci muzicieni născuți în America de Nord care încearcă să își descopere rădăcinile cu ajutorul muzicii klezmer, pornind într-un exod invers, de la Montreal către Republica Moldova.

Un film vesel, despre "lucruri grele"

„Am vrut să vorbesc despre criza de identitate, prin imagini, cuvinte şi muzică, cu voie bună, prin ochii unor evrei americani, care vor să se întoarcă la origini. Este o călătorie în căutarea identităţii pe muzică Klezmer. E mult mai simplu să povesteşti ceva prin muzică, fiindcă apelezi la emoţii.”, spune Bereczki despre documentarul său, care este unul atipic.

„Până acum, în filmele documentare nu a fost niciodată în cadru regizorul. Aici e alături de protagoniştii săi, purtând discuţii sincere despre subiecte foarte grele. Relaţia dintre regizor şi personaje este mai sinceră şi am reuşit să facem un film mai personal”, arată regizorul.

Bereczki speră ca orădenii să vină în număr cât mai mare la filmul său, dar şi ca TIFF să devină o tradiţie şi în Oradea. „Pe mine mă legau şi până acum foarte multe amintiri de Oradea. Aici am copilărit, aici am terminat liceul. Este normal să iubesc oraşul acesta. Citesc şi acum ziarele de aici, sunt chiar abonat la publicaţii online locale, mă întorc periodic, de 4-5 ori pe an, văd întotdeauna ceva nou, ceva frumos. Lucrurile se schimbă, şi se shimbă în bine. Iar TIFF Oradea este unul din lucrurile bune, Sper ca şi festivalul să devină o tradiţie, pentru că este un eveniment important, cu greutate”, susţine el.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON