URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Februarie 2016, 13:51

Thriller ca-n Ardeal: Cel de-al treilea lungmetraj marca Marian Crişan va avea două premiere de gală la Oradea

Thriller ca-n Ardeal: Cel de-al treilea lungmetraj marca Marian Crişan va avea două premiere de gală la Oradea MOARA CU NOROC 2016. În thrillerul "Orizont", adaptare liberă după "Moara cu Noroc" a lui Ioan Slavici, protagonistul cumpără o pensiune într-o zonă a Apusenilor controlată de un cap al mafiei defrişărilor. Rolul principal i-a fost încredinţat actorului clujean András Hatházi (foto), cunoscut din "Morgen", lungmetrajul lui Marian Crişan filmat în Salonta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Thrillerul lui Marian Crişan începe ca un film de groază şi se încheie într-o notă apropiată de cea a western-urilor moderne. Unde mai pui că arată minunat, graţie culorilor şterse, crepusculare, pe care directorul de imagine Oleg Mutu le foloseşte asemenea unui pictor". 

Aşa au descris cronicarii celebrei Hollywood Reporter filmul "Orizont", cel mai nou lungmetraj al regizorului Marian Crişan, turnat în Munţii Apuseni. Sâmbăta aceasta, pelicula va avea la Oradea două premiere de gală, în prezenţa regizorului şi a câtorva membri ai echipei.

Răsfăţatul festivalurilor 

Absolvent al Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti, salontanul Marian Crişan (foto) şi-a câştigat recunoaşterea în cinematografia românească în 2008, când scurtmetrajul său "Megatron", povestea unui copil dintr-un sat de la marginea Capitalei dus de mamă să-şi serbeze ziua la McDonalds, era distins cu prestigiosul "Palme D'Or" la Festivalul de la Cannes.

Primul lungmetraj al lui Crişan, "Morgen", ce prezintă povestea neaoşă a unui salontan care încearcă să ajute un turc să treacă graniţa pentru a ajunge în Germania la fiul său, a avut şi el succes. Lansată în 2010, pelicula filmată chiar în oraşul natal al regizorului a câştigat patru premii la Festivalul de la Locarno (Elveţia), fiind propunerea României pentru "Cel mai bun film străin" la Premiile Oscar.

Doi ani mai târziu, la Festivalul Internaţional de la San Sebastian, Marian Crişan a lansat "Rocker", un lungmetraj despre un tată care încearcă să-şi ajute fiul dependent de droguri, multe din scene fiind filmate la Oradea.

Dramă în munţi

De sâmbăta aceasta, orădenii sunt invitaţi la Cinema Palace (Lotus Center) şi Cinema Cortina (Oradea Shopping City) să vadă cel de-al treilea lungmetraj al salontanului - "Orizont", un thriller ardelenesc inspirat de "Moara cu noroc" a lui Ioan Slavici.

"Orizont nu îşi doreşte să fie o ecranizare fidelă a textului, ci o adaptare modernă a  intrigii care este adusă în România de azi. Filmul îşi propune mai degrabă rediscutarea temelor principale ale nuvelei într-o stilistică diferită de cea din ecranizarea clasică, căruia îi aduce un omagiu cinematografic", zice Crişan despre cea mai nouă lucrare.

Povestea îi are ca protagonişti pe Lucian (András Hatházi) şi Andra (Rodica Lazăr), doi soţi care preiau în administrare o cabană din Munţii Apuseni. Iniţial, lucrurile par să meargă bine, dar curând aceştia realizează că tot ce se întâmplă pe munte, ba chiar şi la cabană, e controlat de un cap al mafiei tăierilor ilegale de păduri (Zoli, jucat de Bogdan Zsolt). Din distribuţie mai fac parte Emilian Oprea (rolul principal în "De ce eu?" al lui Tudor Giurgiu), Maria Seleş, Ioan Paraschiv, Valeriu Andriuţă şi Elena Purea.

Dublă premieră

Thrillerul a fost filmat în zona Turda şi Băişoara (judeţul Cluj), cu un buget de circa 800.000 euro, premiera absolută fiind prezentată anul trecut în noiembrie, la Tallinn Black Nights Film Festival (Estonia), unul dintre cele mai importante festivaluri cinematografice din lume. Producţia s-a bucurat de cronici elogioase în publicaţii internaţionale, specialiştii de la Hollywood Reporter spunând că thrillerul realizat în Ardeal "arată minunat", prezentând o stare de spirit "împrumutată din filmele lui Hitchcock, Polanski şi Haneke".

Sâmbăta aceasta, pe 13 februarie, Marian Crişan şi o parte din echipa filmului vor fi la Oradea pentru a participa nu la una, ci la două premiere de gală programate la Cinema Palace din Lotus Center (de la ora 18), respectiv Cinema Cortina din Oradea Shopping City (ora 19.30), biletele fiind deja puse în vânzare (la acelaşi preţ, 19 lei). La eveniment sunt invitaţi toţi cei curioşi să afle cum a fost "tradusă" cunoscuta poveste a "Morii cu noroc" şi, surpriză, cum i-a fost schimbat inclusiv finalul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON