Analizorul automat Real Time PCR, produs în Coreea de Sud, comandat cu două săptămâni în urmă şi adus vinerea trecută la laboratorul Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu, continuă să funcţioneze pentru a procesa probele biologice livrate din judeţ.
Deşi capacitatea aparatului permite realizarea a 180-200 teste zilnic, până în prezent, în primele două zile de funcţionare, au fost făcute peste 200 de teste în total.
Se testează
Aparatul PCR a fost adus la laboratorul Spitalului Municipal din Oradea în cursul serii de vineri, când a început şi instalarea lui, iar sâmbătă, după ce această operaţiune a fost încheiată, a început instruirea personalului. Duminică, aparatul a început să fie utilizat pentru primele teste, iar de a doua zi a început să se lucreze efectiv pentru procesarea probelor biologice furnizate din judeţ.
Luni, de altfel, la laboratorul din Oradea a fost confirmat al şaptelea caz de infectare din Bihor, pentru o persoană din centrul de carantină. Pentru mai multă siguranţă, dat fiind faptul că activitatea de testare era la început, a fost făcută şi o „dublare” a analizei de către specialiştii de la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj, care au atestat rezultatul pozitiv al probelor procesate de colegii orădeni.
În cursul zilei de marţi, la laboratorul Spitalulului Municipal au mai fost făcute încă 90 de testări, iar potrivit rezultatelor nici o persoană nu a mai fost confirmată ca infectată.
Ziua medicilor
Miercuri, au fost planificate şi testări ale personalului medico-sanitar, cu scop preventiv. „Pe fondul accidentelor epidemiologice din alte spitale din ţară, vrem să ne asigurăm că medicii şi asistentele noastre sunt în regulă”, a explicat o sursă medicală.
Până în prezent, conform surselor BIHOREANULUI, nici un cadru medical din spitalele orădene nu este suspect de îmbolnăvire.
În judeţ există, însă, 7 cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus confirmate, pacienţii fiind internaţi la secţiile de Boli Infecţioase ale Spitalului Municipal.
Priorităţi la testare
Noi norme de testare, precum şi reguli de internare şi externare ale pacienţilor cu COVID-19 au fost stabilite de Institutul Naţional de Sănătate Publică în cursul zilei de luni, în baza unor recomandări ale Centrului European de Control al Bolilor (ECDC).
Potrivit noilor norme, au prioritate la testare persoane cu simptome venite din străinătate, cele care au intrat în contact cu persoane confirmate şi care prezintă simptome, personalul medico-sanitar simptomatic și asimptomatic care a intrat în contact cu un caz de îmbolnăvire, bolnavii cu infecţii respiratorii acute severe testaţi negativ pentru gripă şi persoanele simptomatice care se află în carantină sau izolare.
Testarea se face numai la recomandarea medicului. Potrivit reglementării, persoanele care nu prezintă niciun simptom, dar care au intrat în contact cu bolnavii de coronavirus, nu vor fi testate, şi nici persoanele asimptomatice care vin din străinătate. În cazul acestor categorii, vor fi făcute teste doar dacă prezintă simptome în decursul izolării de 14 zile, iar dacă testele sunt pozitive, bolnavii vor fi internaţi în spital.
Pentru externare, este nevoie de două teste negative făcute în interval de 24 de ore, din momentul în care medicul consideră că evoluţia pacientului permite externarea.
Cât mai mult
Testarea cât mai amplă a populaţiei este una dintre măsurile care duc la identificarea bolnavilor, izolarea lor şi implicit la încetinirea răspândirii bolii, motiv pentru care acest lucru este cerut intens de specialişti.
Unii consideră că şi testarea rapidă, care „scoate” rezultatul în 5-15 minute, ar fi o soluţie, însă specialiştii contrazic această variantă, din cauza gradului ridicat de imprecizie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.