URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2020, 22:05

Norme noi de testare COVID-19 în România. Cine are prioritate

Norme noi de testare COVID-19 în România. Cine are prioritate (Sursa foto: Romaniatv.net)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat luni noi norme de testare pentru virusul COVID-19. De asemenea au mai fost transmise şi regulile de internare şi externare a pacienţilor bolnavi de coronavirus.

Recomandările au fost făcute în urma sfaturilor oferite de Centrul European de Control al Bolilor (ECDC) se arată în comunicatul de presă trimis de INSP.

Vor avea prioritate la testare persoanele cu simptome, care au venit din străinătate, cei care au intrat în contact cu persoanele confirmate cu virusul COVID-19 şi prezintă simptome ale virusului, personal medico-sanitar simptomatic și asimptomatic care a intrat în contact cu un caz de îmbolnăvire, cazuri de infecţie respiratorie acută severă care au fost testate negativ pentru gripă, din toate categoriile de varstă şi din toate spitalele, şi persoanele simptomatice care se află în carantină sau izolare. 

Testarea se face doar la recomandarea medicului, atât în sistemul public, cât şi în cel privat de sănătate.

Potrivit noilor reglementări, persoanele care nu prezintă niciun simptom al virusului, dar care au intrat în contact cu bolnavii de coronavirus, nu vor fi testate şi nici persoanele asimptomatice care vin din străinătate. În cazul acestor categorii, vor fi făcute teste doar dacă apar simptome în decursul izolării de 14 zile.

În cazul în care testele sunt pozitive, persoanele cu COVID-19 vor fi internate în spital.

Pentru externare, este nevoie de două teste negative făcute în interval de 24 de ore, din momentul în care medicul consideră că evoluţia pacientului permite externarea.

INSP mai precizează că România se află în prezent în stadiu pre-epidemic, cu cazuri de COVID-19 de import şi cazuri de transmitere locală restrânsă.


Algoritmul de testare pentru COVID-19, internare si externare

În vederea optimizării activităţilor de testare pentru COVID-19, de internare și de externare, vă rugăm să respectați următorul algoritm:

Recomandări de prioritizare a testării pentru COVID-19:

Aceste recomandări au la baza documentul elaborat de Comisia Europeană, pe baza sfatului ştiinţific oferit de Centrul European de Control al Bolilor (ECDC).

În acest moment România se află în stadiu pre-epidemic, înregistrandu-se cazuri de import şi cazuri de transmitere locala restransa (generatia 2, 3 si 4), ne-existand inca dovezi de transmitere intra-comunitară sustinuita.

În aceste conditii strategia trebuie sa fie axată pe detectarea rapidă a cazurilor de COVID-19, în vederea limitarii transmiterii, şi pe obţinerea de dovezi de transmitere comunitară nedetectata.

Astfel, prioritizarea testării în ordine descrescatoare a importanţei este urmatoarea:

- Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internationala;
- Contacţi apropiati simptomatici ai cazurilor confirmate;
- Personal medico-sanitar simptomatic;
- Cazuri de SARI fara altă etiologie, din TOATE categoriile de varstă şi din TOATE spitalele;
- Persoane instituţionalizate simptomatice


 

2. Categorii de persoane care NU fac obiectul testarii:Testarea se face DOAR la recomandarea medicului, atat in sistemul public, cat si in cel privat de sanatate.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON