URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Septembrie 2015, 12:55

Ţepele prin metoda "Accidentul" continuă să facă victime în Bihor: o orădeancă a plătit 35.000 euro unui "procuror"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înşelăciunile prin metoda "Accidentul" continuă să facă victime, doar în ultimele săptămâni, trei orădeni reclamând la Poliţie că au fost înşelaţi de persoane necunoscute care i-au convins să plătească despăgubiri pretinse de victimele unor accidente provocate de rudele lor. 

În toate cazurile, escrocii au pus în "scenă" adevărate piese de teatru, victimele fiind sunate iniţial de un pretins avocat care, mai apoi, a pasat receptorul unui "procuror" şi apoi chiar rudelor care ar fi provocat un accident rutier soldat cu victime.

"Lipită" de telefon

O bihoreancă de 37 ani, de pildă, a fost sunată pe telefonul fix de o persoană care şi-a declinat calitatea de avocat şi i-a cerut bani pentru a despăgubi familia unei fetiţe care ar fi fost rănită într-un accident rutier provocat de soţul ei care lucra în Spania. Pentru mai multă credibilitate, apelantul a pasat telefonul şi unui individ care s-a dat drept soţul bihorencei, moment în care, convinsă, femeia a acceptat.

Speriată, femeia a rămas "lipită" de telefon, vorbind continuu cu presupusul avocat, inclusiv în incinta băncii unde s-a grăbit să ajungă şi de unde a expediat 2300 lei prin Western Union pe numele unui necunoscut din Spania. Femeia a realizat că a fost păcălită după ce, ajungând acasă, l-a contactat pe soţul ei.

O altă reclamaţie a fost depusă de un orădean de 68 ani care a fost sunat să plătească 15.000 lei despăgubiri pentru un accident provocat de fiul său, soldat cu moartea unui copil şi rănirea gravă a altuia.

Plimbat cu poveşti

Bărbatul a luat 1.800 dolari pe care îi avea în casă, s-a dus la bancă, unde avea un cont de economii cu 8.000 lei, iar ulterior în parcul de pe strada Padişului, unde îl aştepta un "delegat" din partea avocatului fiului său.

"Persoana vătămată i-a înmânat suma de 1.800 dolari şi 8.000 lei, bărbatul spunându-i că trebuie să plece la spitalul unde se afla internat copilul care a supravieţuit şi că se vor întâlni acolo, dar în drum spre spital orădeanul a fost sunat de fiul său, care i-a spus că nu a păţit nimic", a explicat BIHOREANULUI şeful Poliţiei Oradea, comisarul şef Alin Haniş.

Ţeapă record: 35.000 euro!

De departe, cea mai mare pagubă a înregistrat-o, săptămâna trecută, o orădeancă de 60 ani, care a plătit 35.000 euro, după ce a fost anunţată că fiicele ei au fost implicate într-un accident rutier în urma căruia una dintre ele a fost rănită, iar un copil de 13 ani a murit.

La telefon, ca să o convingă să plătească, persoanele cu care au discutat s-au prezentat, pe rând, ca avocat, o alta ca procuror, o femeie s-a dat drept fiica ei, iar o altă femeie ca mama copilului decedat.

"La scurt timp după discuţia telefonică, la uşa femeii a venit un bărbat căruia aceasta i-a înmânat cei 35.000 euro, constatând că a fost înşelată abia după ce a luat legătura cu fiicele sale", spune şeful Poliţiei Oradea, arătând că, până în prezent, în niciuna dintre cele trei situaţii, autorii nu au fost încă identificaţi şi prinşi.

Campanie în biserici

Înmulţirea cazurilor de înşelăciune prin metoda "Accidentul" i-a determinat pe poliţişti să organizeze periodic întâlniri cu persoanele vârstnice care frecventează centrele de pensionari, să posteze afişe cu mesaje antivictimizare în zonele aglomerate, ba chiar să apeleze şi la preoţii din municipiu, pentru ca aceştia să-şi avertizeze enoriaşii să nu cadă în plasa escrocilor.

Doar în acestă vară, 15 pensionari bihoreni au căzut victime unei escrocherii denumite popular "metoda Accidentul", care i-a lăsat fără 18.000 euro, 23.000 lei şi 100 de grame de aur. Banii şi bijuteriile le-au dat unor persoane care îi abordaseră fie la telefon, sub pretextul că rudele bătrânilor ar fi fost implicate într-un accident şi trebuie plătite serviciile medicale ori despăgubiri pentru victime, fie direct, pentru împrumuturi de care necunoscuţii aveau nevoie ca să achite o operaţie urgentă pentru o soţie sau un copil răniţi tot într-un accident.

Pricepuţi în manipulare, cu un talent actoricesc fără cusur, escrocii obţin de multe ori chiar de la victime informaţiile de care au nevoie. Până şi sumele pe care acestea ajung să le plătească sunt stabilite împreună.

Citiţi despre cum acţionează escrocii şi cum să vă feriţi de ei în articolul: Alo, ţeapă! Înşelăciunile prin metoda "accidentul" păgubesc vârstnicii cu mii de euro

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON