URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2018, 15:12

Taxa de pod

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bună ideea ca directorii companiilor ce aparţin de Primăria Oradea să fie retribuiţi în funcţie de performanţă. Dacă în sistemul bugetar s-ar fi generalizat un asemenea sistem, probabil că jumătate dintre angajaţi ar fi dispărut din schemă.

Pe aceeaşi linie cred că ar trebui să se instituie criterii de performanţă şi la Clubul Sportiv Municipal. S-a aplicat şi acolo o dată, dar numai la polo, că de baschet nu se poate atinge nimeni.

Spuneam acum câţiva ani că nu-i nicio sfârâială să fii mare conducător de club, câtă vreme banii curg gârlă de la Primărie şi sponsori. Vorba aia, dacă eşti prost de mic, când eşti mare numai te joci. Mai greu e când trebuie să şi produci bani, nu doar să-i toci.

Din păcate, am avut dreptate. A fost suficient să se retragă un sponsor ca baschetul orădean să scârţâie. Iar despre polo ce să mai vorbim? Am ajuns să ne bucurăm dacă mai învingem uneori pe Dinamo, deşi ani de zile nu ne putea bate Steaua, cu arbitrii cu tot.

Fotbalul nu a fost bun la Oradea pentru că banii se furau. Era o lume toxică. Chiar aşa, de ce să dăm 2.000 de euro pe lună unui fotbalist? Dar nu crâcnim când dăm 5.000 de euro unui baschetbalist.

Sportul orădean intră, încet, încet, în declin fiindcă nu a avut parte de o politică corectă. Preferăm poloişti rubiconzi din fosta Iugoslavie, mângâiaţi pe spate cu afecţiune de antrenori blânzi. Sau aducem baschetbalişti de mult lăsaţi la vatră, cu sume imense, de regulă prin acelaşi impresar.

Iar tinerii noştri sunt aruncaţi peste bord pentru că nu sunt rentabili. Ei nu mănâncă la cantină, nu dorm la hotel, nu vin prin impresari, nu au salarii suficient de mari ca să le poată împărţi cu alţii.

Atunci când ni se măresc impozitele, primarul ne povesteşte cum din banii colectaţi suplimentar se poate construit un pod. Oare câte poduri puteam face din banii care se risipesc pe la CSM?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
?!
De amenzile alea primite de municipiu de la CE, cea de 33 mil. euro si cea de 78 de mil. de euro, de pe vremea cand birtinezul era broker de certificate verzi, ce se mai aude?! Dar de procesele deschise de primarie pt. recuperare fonduri europene/guvernamentale, mai stiti ceva?! A castigat primaria vreunul?! S-a aflat dupa un an si mai bine vinovatul pt. cheltuirea fara rost a 2 mil. de euro pe ,,reabilitarea" Dealului Ciuperca?! Nu mai continui, mi-e ca la anul ni se vor tripla darile! Oricum, in zece ani au crecut de patru ori, plateam acum zece ani o suta si ceva, acum am avut 450 de lei. Acelasi imobil, acelasi teren, aceeasi conducta de apa din AZBEST!!! Am vazut recent un filmulet, afara (Anglia) au izolat complet o casa pt. demolare deoarece avea niste panouri de azbest, muncitorii care le-au demontat zici ca lucrau pe Marte, noi bem apa din conducta de azbest! Da, dar avem strada reabilitata! Sa ne traiesti, primarule!
Postat 02 Aprilie 2018, 18:20 de pinonel
Șerbane,
vezi că iar ai uitat să trimiți pițțele alea și gura lor tre să mănâncă, alfel uite ce se întâmplă... Despre rușii ăia care prospectează prin arii protejate pe cînd un advertorial mic acolo ? Uite că despre gemenii carbogazoși nu se mai suflă o vorbă de când se publicitează la ei. Așa că umple repede loganu' de pițe și trimite-l degrabă la sediu. Totuși, ceva dreptate are și autorul, jucătorii români ar trebui promovați mai tare zic. În rest, poftă bună !
Postat 02 Aprilie 2018, 11:27 de Vlaicu
calcule cam gresite
Nu prea sunt de acord cu ce spuneti in articol. Fotbalul e sport foate scump si a avut atatea bani de-a lungul anilor si nu ne-am ales cu nimic,plus ca daca mai trebuie si sa platesti pentru a aduce jucatori buni care apoi pleaca gratis.La baschet media salariilor sunt pe la 4000 euro,6 straini,deci vreo 24000 euro pe luna ,tot lotul cu romani ,straini e de 13-14 jucatori,la fotbal iti trebuie peste 20 de jucatori,iar in liga 1 ca sa nu retrogradezi trebuie sa le dai salar destul de consisten.Imi place mult polo-ul dar campionatul e slab,doar o singura echipa de valoare acum si aia e Steaua,rstul doar fac act de prezenta,iar poloisti romani de valoare din ce in ce mai putini
Postat 02 Aprilie 2018, 09:28 de suporter_oradean
Csm
Vad ca a devenit o practică sa aveti un atac pe sezon la adresa CSM-ului. Se pare ca va deranjează ca au rezultate. Ca de obicei nu veniți cu nimic concret doar încercați să faceți valuri. Care sunt jucătorii de baschet terminati de la echipa? Dacă o firma privata vrea sa sponsorizare baschetul pt ca umple sala și are priză la public, de ce sa nu-ti acei bani la polo sau fotbal? Pt ca daca o faci sezonul următor pierzi acel sponsor. Se stie ca sportul la ora asta nu se poate susține fără aport privat cu atât mai mult baschetul care e sport neprofesionist. Salariile jucătorilor de baschet le plătesc sponsorii, nu primaria. Dacă e așa ușor cum susții sa fii conducător de club și să aduci sponsori de ce nu aduci tu sponsori pt fotbal sau polo? La polo eram campioni dar intr-un an de zile doar meciurile cu Steaua prezentau interes, în rest era antrenament cu public. Iar nr mediu de spectatori era undeva la 100-150. La baschet e peste 2000. Stiu ca va doare dar din pacate pt voi CSM-ul chiar are succes.
Postat 01 Aprilie 2018, 22:07 de andy
Acest sistem are trebui
Acest system ar trebui practicat si cu regiile PMO: Termoficarew, CAO, OTL.
Postat 01 Aprilie 2018, 19:49 de scortosul
Csm Oradea
Spre dezamagirea ta, dle Chirila, am avut ceva rezultate la baschet, 1 titlu si inca cateva medalii. Cred ca principala problema cu banii nu sunt contractele jucatorilor de baschet, ci dl Sere care rasufla o parte din banii spre firmele proprii. Cum se face ca echipa de baschet mananca la Crinul Alb? Sau dna Sere, angajata tot a clubului, se ocupa de materialele promo ale clubului?
Postat 01 Aprilie 2018, 15:30 de Mekla
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON