URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 29 IUNIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu fac parte din categoria celor care sunt convinşi că hipermarketurile taman ce şi-au reînnoit stocul de bice, şi-au dat la galvanizat cătuşele şi au zugrăvit carcerele unde-i terorizează pe angajaţii recalcitranţi. Dar nu-i mai puţin adevărat că asupra unor angajaţi se exercită presiuni inadmisibile, profitând de starea lor de vulnerabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu surparea dealului Ciuperca e marele eşec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziţiei locale, subiect de hate pe Facebook şi sursă de meme. Eşecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR şi de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivaţie practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puţini consilieri şi postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang şi-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câştigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, o lege adoptată recent de Camera Deputaților prin care se prevedea, în esență, că neexecutarea în termen de 30 de zile a unei hotărâri prin care o amendă este înlocuită cu munca în folosul comunității constituie infracțiune.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.
09 Aprilie 2020, 14:50

Târguială pe viaţă: Afaceristul Dorel Ungur este acuzat că a şantajat familia victimei pe care a omorât-o

Târguială pe viaţă: Afaceristul Dorel Ungur este acuzat că a şantajat familia victimei pe care a omorât-o INSOMNII. Accidentul rutier soldat cu moartea arădeanului Papp Tibor (medalion) îi provoacă nopţi nedormite milionarului salontan Dorel Ungur (foto), care recunoaşte că i-a oferit bani familiei îndoliate, dar pretinde că a făcut-o doar pentru a-şi "uşura" conştiinţa. "Nu doresc nimănui să treacă printr-o astfel de experienţă", declară afaceristul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La cât poate fi evaluată o viaţă de om în România? Despăgubirile morale în cazul în care un membru al familiei moare într-un accident rutier sunt stabilite, de regulă, de instanţele de judecată, însă există situaţii în care negocierile se poartă în afara sălilor de dezbateri, direct între părţile din proces, adică vinovat şi urmaşii defunctului. Acestea se pot termina, de multe ori, cu scandal...

E şi cazul magnatului salontan Dorel Ungur, condamnat deja cu suspendare în primă instanţă după ce a lovit mortal un pieton pe zebră, iar apoi a părăsit locul accidentului. El a ajuns într-un adevărat război cu sora victimei sale, căci femeia a refuzat să cadă la pace şi să renunţe la continuarea procesului. Ba, mai mult, pentru că într-un moment de furie afaceristul a ameninţat-o, ea l-a reclamat acum şi pentru şantaj...

Început de an însângerat

Accidentul rutier a fost provocat în seara zilei de 3 ianuarie 2016, pe DN79, în oraşul arădean Chişineu Criş. Dorel Ungur, om de afaceri controversat, implicat în numeroase domenii, de la construcţii şi comerţ cu produse petroliere până la agricultură, se îndrepta spre Salonta la volanul unui Range Rover. Într-un moment de neatenţie, el a izbit cu bolidul un bărbat de 49 de ani aflat pe trecerea de pietoni. În urma impactului, victima a fost aruncată într-un şanţ de pe marginea drumului şi a murit pe loc. 

În loc să oprească, afaceristul a părăsit rapid locul accidentului, însă a avut ghinion. Evenimentul, prezentat la vremea respectivă şi de BIHOREANUL, a fost surprins de un trecător, care a reţinut numărul de înmatriculare al bolidului şi a sunat imediat la 112. În urma verificărilor declanşate în scurt timp de poliţişti, maşina a fost identificată şi reperată în apropierea comunei Avram Iancu, Ungur fiind sunat şi convins să se întoarcă să se prezinte la Poliţie. Aşa s-a ales cu dosar penal pentru ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea organelor de cercetare penală.

Sentinţă blândă, despăgubiri cu măsură

Ancheta în caz s-a prelungit vreme de 3 ani, din pricina unor expertize tehnice dispuse la solicitarea lui Ungur, care a încercat să scape de acuza de ucidere din culpă, pretinzând că victima sa, Papp Tibor, nu s-ar fi aflat pe zebră, ci în apropiere, traversând şoseaua practic neregulamentar. 

Concluziile specialiştilor nu i-au fost, însă, favorabile şi, în martie 2019, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Chişineu Criş l-au trimis în judecată, iar în ianuarie, în acest an, a fost condamnat cu indulgenţă, la 2 ani de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pe o perioadă de 2 ani. Magnatul bihorean a fost obligat, de asemenea, să urmeze un curs de reintegrare socială şi să presteze muncă în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile.

Instanţa a fost zgârcită şi cu despăgubirile acordate surorii şi tatălui victimei, Papp Ildiko şi Papp Ioan. Oamenii ceruseră daune morale de 50.000 euro, însă ancheta judecătorească a arătat că victima nu era întreţinătorul familiei şi, în plus, niciuna din rudele sale nu depindea de el. Ca atare, suma cerută a fost considerată exagerată "şi ar deturna raţiunea răspunderii civile delictuale pentru daune morale de la scopul său, transformând-o într-o cale de îmbogăţire fără justă cauză". Motiv pentru care a redus-o la doar 17.000 euro. 

Momeala lui Ungur

Culmea este că, deşi pedeapsa încasată de afaceristul salontan e una blândă în comparaţie cu cele dispuse de alte instanţe din ţară pentru şoferii vinovaţi de provocarea unor accidente rutiere, procurorii Parchetului din Chişineu Criş nu au mai atacat hotărârea instanţei. A făcut-o, în schimb, sora victimei, Papp Ildiko, însă nu pentru bani, după cum a explicat BIHOREANULUI, ci pentru că, în opinia ei, afaceristul a scăpat mult prea uşor. 

"Atât în cursul anchetei, cât şi al procesului de la Judecătorie, ne-a căutat de mai multe ori, personal sau prin persoane interpuse. A încercat să ne cumpere, să ne momească cu diferite sume de bani, ca să nu ne mai constituim părţi civile în cauză, sume pe care le-am refuzat", a povestit femeia. 

Ea spune că Ungur a căutat-o şi după proces, chiar de mai multe ori, la magazinul unde este casieră, ba să-i ofere bani, ba să o ameninţe. Motivul? Pedeapsa încasată era una lejeră, iar la Curtea de Apel exista riscul să se schimbe într-una cu privare de libertate. Singura soluţie sigură de a evita acest lucru era să o convingă pe Papp să renunţe la continuarea procesului, pentru ca hotărârea Judecătoriei să rămână definitivă.

Femeia are ca dovadă înregistrarea unei discuţii din 10 martie a.c., pusă la dispoziţia BIHOREANULUI, în care magnatul a folosit toate tacticile, de la rugăminţi până la ameninţări...

"Vă veţi face un duşman"

Întâlnirea a avut loc în magazinul în care Papp Ildiko este casieră, unde Dorel Ungur a încercat să "negocieze" împăcarea chiar de faţă cu clienţii, ale căror voci se aud în fundal. "Nu mai bine v-ar prinde dumneavoastră nişte bani? Instanţa n-o să vă dea, ascultaţi la mine... Şi ce vă spun eu, aşa o să fie. Poate-mi dă mie condamnare, sau poate nu-mi dă. Dar dumneavoastră, bani nu vă dă. E o instanţă destul de rea", spune Ungur, avansând şi suma la care s-a gândit: "Cât să vă dau eu, un miliard? (100.000 lei - n.r.) Făcem un act...".

Femeia refuză, iar afaceristul schimbă placa. "Vă faceţi un duşman, şi acela voi fi eu. Vă spun eu clar! Şi chinezul lucrează foarte ilegal aicea (patronul magazinului unde lucrează Papp - n.r.) Îl mătur şi pe chinez de-aicea. O să-i fac atâtea reclamaţii, tot ce ştiu eu, până va pleca. Totul legal, legal. Asta v-asigur. O să mă simt bine. Tre’ să mă răzbun şi eu cumva. Cine-mi face mie rău, o să-i fac şi eu. Dumneavoastră îmi faceţi mare rău", îi zice, încercând apoi să "îndulcească" situaţia, aruncând vina pentru nervii lui pe umerii ei. "Că nu mai ştiu de mine, mă băgaţi în puşcărie, nici eu nu ştiu ce să mai cred". 

Papp încearcă să-i explice că se simte datoare, în memoria fratelui ei, să continue procesul. "Măcar cu atâta. Că altceva nu mai pot să fac. Nu-l mai pot scoate din groapă. Nu aş putea dormi liniştită dacă v-aş zice: l-aţi omorât, bine, daţi-mi atâţia bani şi gata", îi zice ea, dar afaceristul încearcă, din nou, să o îmbuneze. "Îi dau ca să mă simt eu mai uşurat de povara asta. D-aia am zis că-i dau", spune Ungur, însă femeia îi atrage atenţia să nu mai mintă. "Nu-s eu atât de proastă cum mă credeţi. Nu vreau. Mereţi şi faceţi ce vreţi, nu mă interesează". 

Tertipuri

Lucrurile nu s-au oprit aici, după cum avea să descopere femeia. Pe 11 aprilie, adică la o zi după ce i s-a refuzat oferta, Ungur a recurs la un alt tertip. A depus o cerere la Judecătoria Chişineu Criş pentru îndreptarea unei aşa-zise erori materiale din sentinţa de condamnare, unde nu s-a menţionat că rudele victimei sale nu solicită o pedeapsă cu executare, ci cu suspendare. 

Instanţa a şi reparat "eroarea" două zile mai târziu, comunicând hotărârea şi familiei Papp. Dar, cum în realitate ei nu făcuseră o asemenea solicitare şi nici nu şi-au mandatat avocatul să uşureze situaţia părţii adverse, oamenii au cerut instanţei să şteargă din sentinţă menţiunile care "nu corespund adevărului şi îl favorizează pe inculpat", pronunţând "o hotărâre de respingere a cererii". 

Urmarea? Magnatul s-a ales acum şi cu un dosar penal pentru şantaj, în plângerea depusă sora victimei sale reclamând faptul că a hărţuit-o şi a ameninţat-o, "încercând să mă determine prin corupere să îmi retrag apelul declarat împotriva sentinţei, iar apoi să mă şantajeze", cu ameninţări la adresa ei, a fiului ei, respectiv a patronului firmei la care lucrează. 

Potrivit plângerii, Ungur ar fi făcut vizite şi la martorii din proces. "L-a căutat acasă pe unul dintre ei, pentru a-i influenţa declaraţiile în eventualitatea în care va fi reaudiat la judecata în apel", se precizează în documentul înregistrat la Parchetul Chişineu Criş pe 16 martie a.c. 

În aşteptare

Căutat de BIHOREANUL, Dorel Ungur nu vrea să dea nici pronosticuri şi nici să comenteze acuzele aduse de sora bărbatului pe care l-a ucis în accident. "Mi-a cerut 400.000 lei, înainte de proces. 200.000 pentru ea, 200.000 pentru tatăl ei. Apoi a redus pretenţiile la 150.000 lei, dar pentru că n-am putut să-i plătesc toţi banii pe loc, s-a răzgândit. De aici şi scandalul. Ştiu că are o înregistrare, dar nu are numai ea, am şi eu", susţine afaceristul salontan, refuzând însă să facă publică înregistrarea ori să spună concret ce conţine. 

Ungur neagă, desigur, că voia să-şi cumpere libertatea cu banii oferiţi. "Nici gând. Nu are nicio legătură cu procesul. Să meargă mai departe, dacă vor, nu mă interesează. Voiam să le dau şi eu bani să fiu împăcat, să pot dormi", pretinde el, susţinând că ameninţările sale, înregistrate de femeie, au fost "spuse la supărare". 

Care va fi finalul întregului scandal? Va scăpa milionarul salontan de închisoare? În condiţiile în care toate încercările de a convinge familia victimei sale să renunţe la proces au eşuat, Dorel Ungur a rămas la "mâna" judecătorilor de la Curtea de Apel Timişoara, iar aceştia vor relua abia din luna mai dezbaterile suspendate pe perioada situaţiei de urgenţă. Cât despre acuzaţia de şantaj, rămâne să se pronunţe procurorii...


DEMOLATOR DE BIHOR
Un personaj controversat

Dorel Ungur este unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din judeţ, cu afaceri în construcţii civile, în special asfaltări de drumuri (prin Crişana Proconstruct SA), comerţul de produse petroliere (Petro Crişana Oil SRL), transporturi (Agrotransport SA), exploatare balastiere şi sortare pietriş şi nisip (Extract Com SRL), exploatare şi comercializare de material lemnos (Pin Forest SRL), agricultură şi alimentaţie publică (Agroconstruct Crişana SRL), firme care au prosperat îndeosebi din afaceri cu statul.

Alături de afacerile bănoase, Ungur a avut, însă, de-a lungul vremii şi numeroase probleme penale, scăpând însă basma curată din toate. Un incident deosebit, petrecut în vara anului 2003, i-a adus un dosar penal pentru vătămare corporală, distrugere şi ameninţare. În centru se afla un alt petrolist, Mihai Deac, pe care Dorel Ungur l-a bătut în plină stradă cu o bâtă de baseball, distrugându-i totodată şi maşina. În final, însă, a scăpat fără nicio sancţiune. Ancheta a declanşat un adevărat scandal după ce s-a descoperit că, deşi victimă clară, Deac a fost transformat în inculpat, iar telefoanele i-au fost puse sub interceptare. Deşi s-a speculat că în spatele ascultărilor s-ar fi aflat tot Ungur şi prietenii acestuia din Poliţie şi Parchet, cazul a rămas neelucidat până în prezent.

Tot fără vinovat a rămas şi dosarul ce privea modul în care Asociaţia de vânătoare Crişana Hunting, deţinută de Ungur, a pus mâna pe trei fonduri mari de vânătoare, prezentând liste cu suprafeţe umflate de sute de ori, dar şi semnăturile a 1.000 de persoane decedate. Cazul, deschis în anul 2011, a fost transferat în 2014 la DNA, unde a mai zăcut vreme de 3 ani, pentru ca în 2017 acuzele să fie clasate pentru prescrierea faptelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Adevar sau minciuna
Cam prosti avocati are Ungur!Pai daca dna Papp voia numai sa razbune moartea lui frate-sau , ea era mai credibila in fata judecatorilor daca ramanea parte vatamata si nu se constituia parte civila, care pretinde despagubiri/bani.Asa ca nu trebuia convinsa sa se impace cu magnatul de Salonta, pentru ca atunci ea ramanea parte vatamata si-l avea cu adevarat la mana ei pe Ungur pe latura penala….. E clar ca ceva nu e coser cu dna Papp.
Postat 11 Aprilie 2020, 19:26 de Dragos40
Nu trebuie sa te dai la fund, lupți cu pumni, tragi cu dinți ca să ai mai mult "liber" la domiciliu
Aaa asta va deranjează ca a fost ascultat și acum în loc sa ia-să combinația s-ar putea sunt șanse relativ mari... Astai durerea! Bine la câte a făcut acum ar trebui sa să fie deja cu experienta în domeniu ma refer pă câți o ajutat pista și alți om bun la suflet. Doamne ajuta!
Postat 11 Aprilie 2020, 14:08 de sss
o ciudata
Cam ciudata, dar bine dotata si instruita, Ildiko de un fost militian, sa se victimizeze si sa provoace.....! Pai cate femei de pe plaiurile mioritice au pregatita pe ele aparatura ca sa inregistreze eventuale discutii pe care le ar putea avea cu clientii de la pravalie si sa puna inregistrarea audio la dispozitia autoarei Laura Gal fosta Birtalan.
Postat 11 Aprilie 2020, 13:20 de AnutaluiPetre
????
Așai las ca trece și asta un accident. mortul e mort, omu are și laudacici pă pista și pă sorina ca a facut mult bine aproape toata scara de infracțiuni din codul penal după e omori un om și fugi primești cu suspendare? După ce falsifica semnături ale morților sa le folosești în scop propriu justiatia se face ca nu vede sau nu vre sa vadă apoi câte simai câte sparge diguri și primește avertisment apoi în final cei are îl judeca și anchetează merita pensie speciala.
Postat 11 Aprilie 2020, 08:48 de sss
Satul de subiect
cat tam-tam mai faceti pentru un accidend fara intentie, sau abordati subiectul doar pentru simplul fapt ca acest accident a fost provocat de un om de afaceri???? Dumnezeu sa-il odihneasca in pace pe decedat. Atfel de evenimente se pot intampla oricui.
Postat 10 Aprilie 2020, 17:08 de DRAGOMIR
HAI SA JUDECAM
CERETI DREPTATE?CARE DREPTATE,CEA PE CARE I-O DORITI VOI,CEI CARE DOAR VA DATI CU PAREREA(NU SUNTETI OBIECTIVI) ?UN ASEMENEA LUCRU SE POATE INTAMPLA AZI,MAINE ,IN ORICE MOMENT ORICUI.LASATI JUDECATA IN GRIJA CELOR COMPETENTI!!!
Postat 10 Aprilie 2020, 17:06 de sorina1h
Despre articol
As vrea sa scriu si eu cateva randuri vizavi de articolul scris de ziarul Bihoreanul,prin care il acuzati pe Ungur Dorel ca fiind cel mare rau din zona, in conditiile in care acest om a ajutat si sprijinit multe persoane.Nu vreau sa ma erijez in avocatul acestuia, dar consider ca ziarul d-voastra nu publica in totalitate adevarul, lasandu-se influentat de anumiter persoane. Eu cred in justitia din Romania, si inclin sa cred ca Sentinta data a fost obiectiva.
Postat 10 Aprilie 2020, 16:55 de PISTA
La bulău, la lăței de Țăndărei!
Există șansa unei judecăți corecte, nu toți magistrații sunt corupți de PSD! De aia se teme și caraghiosul inculpat, de aia amenință caricatura asta pentru că în acest proces se judecă cu Oameni Cinstiți și știe că un Judecător Cinstit îl ÎNGROAPĂ!
Postat 09 Aprilie 2020, 17:56 de decalog
Intimidare, șantaj, amenințări !?!
Asta înseamnă 3 ani de condamnare și încă 1 an pentru că e deja revidivist, care se adaugă celor 2 ani inițial cu suspendare dar, cumulat, trebuie să facă 6 ani cu executare !?! O treime se va scădea pe motive de vârstă ... așa că, real ar trebui să facă 4 ani cu totul !?! Bani în plus nu va fi cazul, așadar are șanse să moară-n patul lui !?! Orice instanță care-i va oferi mai puțin ... e ca și cumpărată !?!
Postat 09 Aprilie 2020, 17:31 de CrisDumi
Asa sa va ajute Dumnezeu, judecatorilor!
2 ani cu suspendare pentru omor pe trecere de pietoni cu fuga de la locul accidentului? Nu va inghite pamantu pe loc?
Postat 09 Aprilie 2020, 15:22 de Boacter
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6715 RON
  • 1 EUR = 4.9457 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON