URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2021, 20:43

Tăierile de arbori impuse de modernizarea Bulevardului Nufărul-Cantemir din Oradea stârnesc revolta riveranilor (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tăierile de arbori impuse de lucrările de modernizare a bulevardului Nufărul - Cantemir din Oradea au stârnit joi revolta riveranilor.

Modernizare cu defrişare

Un bărbat trecut de prima tinereţe, nemulţumit de tăierile făcute, s-a certat cu muncitorii. "Sunteţi slugile unor oameni care nu ştiu decât să defrişeze şi să betoneze", a spus bărbatul.

Protestatarul i-a acuzat pe muncitori că "frica de a vă pierde locurile de muncă vă aduce (n.r. în situaţia) să fiţi sclavii unor oameni fără conştiinţă".

Bărbatul a fost susținut inclusiv de parte dintre locatarii nemulţumiţi să îşi vadă tăiaţi arborii de sub geam. "Parcă văd că aici totul va fi beton", a spus o femeie.

Deja obişnuiţi cu astfel de ieşiri, muncitorii şi-au văzut în continuare de lucru fără comentarii.

Contactat de BIHOREANUL, viceprimarul Marcel Dragoş a declarat că tăierile de arbori din zonă sunt prevăzute în proiectul european de modernizare a bulevardului şi au toate avizele. "Aşa a fost prins în proiect. Câţiva arbori de talie mare vor fi tăiaţi, iar în locul lor vor fi plantaţi de trei ori mai mulţi", a spus Dragoş.

Conform documentaţiei, pentru a face loc zonei pietonale şi pistei de biciclete, de sub geamurile blocurilor vor fi tăiaţi 31 de arbori, printre care 10 arţari, 6 tei, 5 frasini. În locul lor, la finalul lucrărilor de modernizare, vor fi plantaţi 100 de mesteceni. "De-a lungul zonei pietonale va exista un aliniament de spaţii verzi inclusiv cu instalaţii de irigare", a spus viceprimarul.

Un proiect de 50 milioane lei

Lucrările de modernizare a bulevardului se desfăşoară în prezent pe zona pietonală delimitată de străzile Lugojului şi Jean Jaures, unde constructorii au îndepărtat vegetaţia şi au început amenajarea fundaţiei viitorului trotuar lărgit.

În paralel, în carosabil, constructorii toarnă viitorul zid de sprijin a liniei de tramvai.

Modernizarea bulevardului Nufărul-Cantemir a început pe 26 martie cu decopertarea trotuarului, pornind din zona străzii Arieşului, peste drum de sediul Direcţiei pentru Agricultură Bihor, şi avansează spre ieşirea din oraş.

Lucrările vor dura 20 de luni, urmând să se încheie cel mai probabil la sfârşitul anului viitor.

Finanţată din fonduri europene, investiţia vizează modernizarea a 2,5 kilometri de drum, 6 kilometri de trotuar, 2 kilometri de pistă pentru biciclete şi 4,8 hectare de spaţii verzi. Proiectul prevede eliminarea tuturor locurilor de parcare din zona cuprinsă între linia de tramvai şi blocuri, care va fi dedicată exclusiv pietonilor şi bicicliştilor.

Lucrările sunt realizate de o asociere de firme reprezentată de Drumuri Bihor, din care mai fac parte Trameco şi Drum Asfalt, pentru suma de 50 milioane lei, fără TVA.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
e ok
Copacii vor creste inapoi. Da, va dura 20-30 de ani pana atunci(cat de la revolutie pana acum), dar nici copacii tineri nu sunt urati. Vor evolua ca noi toti cu vremurile si cu zona. In rezultat, strada aia va avea si peste 30 de ani(dar si peste inca 30 dupa aia) copaci noi, aliniati mai bine. Altfel peste 30 de ani vor ramane cu copaci batrani, primejdiosi. Se poate vedea si jumatatea plina. Chiar nu are rost nici un tam-tam. Vor avea si ei lumina naturala in apartamente dupa 3 decenii. Cum zicea cineva, trebuia sesizat inainte, nu acum. Nu e nimic nici ilegal nici imoral, din contra.
Postat 20 Martie 2021, 16:02 de nihil
Emiluuu
De lemne se ocupa unul Emil, mare mafiot, greu de prins pt ca tot timpul se afla in mișcare:))coordonează tot prin telefon...:))))
Postat 19 Martie 2021, 15:08 de Adrian_Preda
::::))))))
Locatarii astia sunt marca PSD :::)))
Postat 19 Martie 2021, 13:41 de Sandu2100
Regula celor trei.
Asta cu trei arbori plantați la unul tăiat, e din Regimul Silvic, era în Codul Silvic pe vremuri. Doar că acolo arborii trebuia să fie dezvoltați când era doborât cel matur. Evident că nu este cazul aici, din două motive, nu este în regim silvic și era imposibil de realizat. Atunci ce rost are atâta tam-tam pe regula asta? La fiecare defrișare este scoasă în evidență! Aici s-a pierdut o perdea protectoare, la marginea unui bulevard intens circulat, dezvoltată în zeci de ani care nu va putea fi înlocuită decât în zeci de ani, presupunând că cineva se va ocupa de dezvoltarea acestori arbori. Deocamdată ar fi interesant de știu câți puieți înlocuiește primăria în fiecare an la lucrările recent făcute și câți specialiști are RER să facă asta. Desigur, întrebări fără răspuns...
Postat 19 Martie 2021, 07:00 de User anonimizat
saracii muncitori, se sparg oalele in capul lor
intr-un bloc cu 200 de locatari sigur gasesti vreo 20 de mesteri care toti stiu ei mai bine, si mai altfel. Unii vor copacii jos, altii sus, si toti urla ma muncitori. Si eu as fi de partea care ar fi preferat sa ramana acolo arbori cu talie inalta, dar ar fi trebuit sa observam asta cand au venit primele randari cu proiectul, si inca se puteau face mici ajustari, si adresate autoritatilor competente, nu urlat la un muncitor ca la un bou ce trage plugul.
Postat 18 Martie 2021, 21:15 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON